Steeds meer moeders kiezen er net als ik voor om vanuit huis te werken of een eigen bedrijf op te starten. Op die manier kun je er voor de kinderen zijn, besparen op de opvangkosten én verzekerd zijn van een inkomen. Het beste van twee werelden, dus! Heb je veel werkzaamheden waar je de kinderen niet bij kunt gebruiken? Denk dan eens aan thuiswerken met een oppas!
Thuiswerken met een oppas
Werken met kinderen om je heen valt niet altijd mee. Heb je een belangrijk telefoongesprek met een klant, zegt je peuter ineens dat hij echt heel nodig naar de wc moet. Niet zo handig. Soms wil je even doorwerken. Sommige moeders overwegen dan toch om in ieder geval één dag een kinderdagverblijf in te schakelen. Maar daarvoor ging je natuurlijk niet thuiswerken. Je wilde juist géén gebruik maken van een kinderdagverblijf en je kind thuis opvangen. Maar alles tegelijk? Wij moeders kunnen veel, maar niet alles.
Er is een andere oplossing: namelijk één of twee keer per week een oppas in huis! Zij kan je kind extra aandacht geven terwijl jij de belangrijkste zaken in alle rust kan verwerken. Zo is je kind toch thuis in de vertrouwde omgeving en heeft hij of zij iemand om mee te spelen.
Het kan wat verwarrend zijn voor je kind dat zowel mama als de oppas thuis is. Het liefst gaat hij natuurlijk eerst naar mama en hij vindt het maar niks dat hij nu naar de oppas toe moet. Om het te laten werken moeten er dus duidelijke grenzen komen voor zowel je kind als de oppas. Stel desnoods een oppascontract op om helder te hebben wat je van elkaar verwacht.
Wat heb je verder nodig om thuiswerken met een oppas goed te laten werken?
#1. Vaste oppasdag
Gebruik een vaste dag in de week als oppasdag. Het is voor alle partijen het fijnst om regelmaat te hebben. Zorg ervoor dat je de dingen waar je je kind even niet bij kan gebruiken inplant op de dag dat de oppas er is. En laat de oppas vooral veel leuke dingen met je kind ondernemen. Dagje kinderboerderij, knutselen, bakken…Wat vinden ze leuk? De oppasdag moet iets zijn om naar uit te kijken, niet om als een berg tegenop te zien!
#2. Je eigen werkplek
Je moet ergens in alle rust kunnen werken. Dat is het hele doel van dit project. Het liefst in een ruimte met een deur erin en op een andere verdieping zodat je echt ongestoord je gang kunt gaan. Het maakt het voor je kind ook gemakkelijker om iemand anders in huis te accepteren wanneer je niet zichtbaar bent. Zeker voor jongere kinderen geldt: uit het oog, uit het hart. Als ze je niet zien kunnen ze prima worden verzorgd door een ander. Jouw werkplek is dus ook verboden terrein voor oppas en kind.
#3. Kunnen loslaten
Het is niet alleen voor je kind, maar ook voor jou wennen om iemand in huis te hebben die zich bemoeit met de opvoeding. Hoor je dat de oppas iets op een andere manier doet dan jij? Op je tanden bijten en, hup, aan het werk. Laat haar ook gewoon haar werk doen. En als ze af en toe moet zoeken, dan is dat niet erg. Je oppas redt zich wel. Dat doet ze immers ook als jij niet in huis bent.
#4. Een moment samen (maar niet te vaak)
Zelfs met een oppas aan huis kun je samen met je kind een momentje pakken. Spreek bijvoorbeeld af dat jullie altijd samen lunchen. Zo heb je op de oppasdag toch een momentje voor elkaar.
Maak niet teveel van deze momentjes, want als jij weer aan het werk gaat moet je elke keer opnieuw afscheid nemen. Zorg er dus voor dat je niet te vaak in de ruimte bent waar je oppas met je kind speelt, dat maakt het alleen maar lastiger. Je kunt vragen of de oppas met je kind naar buiten wil op een vast tijdstip zodat je zelf even een koffiepauze kunt nemen.
Thuiswerken met een oppas stelt ons als ouders in staat om alle belangrijke stappen van onze kinderen mee te maken en tegelijkertijd de kost te verdienen. Want het is een illusie dat we alles alleen kunnen. Met één of twee dagen extra hulp krijg jij je werk af en op de overige dagen heb je meer tijd voor je kind. Win-win voor alle partijen!
what do you think?