Verschillende opvoedstijlen | Autoritair opvoeden - Gera Raakt
TOP
Autoritair opvoeden
Gezin Opvoeding

Verschillende opvoedstijlen | Autoritair opvoeden

Er zijn grofweg vier verschillende opvoedstijlen te onderscheiden: autoritair, permissief, democratisch en verwaarlozend. Wat zijn de voordelen van deze manieren van opvoeden? En zijn er ook nadelen? Vandaag staat de autoritaire opvoeding centraal.

 

Wat is autoritair opvoeden?

Iemand die autoritair opvoedt ziet zichzelf vaak als superieur. Tegenspraak wordt niet gewaardeerd, de wil van de ouder is wet. Verder zie je vaak dat prestatie en resultaatgerichtheid een grote rol speelt bij deze ouders. Alleen als het kind goed presteert en luistert is er ruimte voor liefde, warmte en geborgenheid. Een autoritaire opvoeding is een voorwaardelijke manier van opvoeden.  Sommige mensen verwarren de autoritaire opvoeding met consequent zijn. Het verschil zit hem echter in de manier van denken. Wanneer je consequent bent stel je namelijk het belang van het kind voorop. 

 

Voordelen van autoritair opvoeden

Het grootste voordeel van de autoritaire opvoeding is de duidelijkheid die geboden wordt. Het kind weet immers precies waar de grenzen liggen en wat de consequenties zijn wanneer er over die grenzen heengegaan wordt. De ouders zijn simpelweg de baas en houden de controle.

 

Nadelen van autoritair opvoeden

Iedere opvoedstijl kent nadelen, zo ook de autoritaire opvoeding. Het grootste voordeel van de autoritaire opvoeding is gelijk ook een groot nadeel. De grenzen zijn immers al zo duidelijk afgebakend dat het kind geen grenzen op kan en hoeft te zoeken. Het kind leert dus niet om zelf na te denken, want dat wordt altijd voor hem gedaan.

Omdat er consequenties (lees straf) zijn wanneer er over de grenzen heengegaan wordt, bestaat de kans dat je een heel bang en volgzaam kind krijgt. Het kan ook zien dat je kind juist tegendraads en agressief wordt, omdat het ruimte nodig heeft om zich te kunnen ontwikkelen.

Het kind ontwikkelt in zijn jonge jaren weinig zelfvertrouwen en zelfstandigheid. Hierdoor kan een kind wat een autoritaire opvoeding heeft gehad op latere leeftijd vaak moeilijk zelfstandig beslissingen nemen. Beslissingen werden immers altijd voor hem genomen, zelf nadenken was niet nodig.

In het ergste geval levert deze manier van opvoeden veel strijd op waardoor het kind afstand neemt van zijn ouders. Uiteindelijk zit niemand erop te wachten om steeds maar te horen te krijgen dat je het allemaal niet goed doet.

 

Opvoeden in de praktijk

In de praktijk zullen de meeste ouders voor een combinatie van de vier verschillende opvoedstijlen kiezen. Iedere situatie is weer anders, net als ieder kind. Daarom is er iedere keer een andere aanpak nodig.

 

Interessant artikel? Lees dan ook:

 

Autoritair opvoeden

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

4 COMMENTS
  • Charel
    7 jaar ago

    Ontzettend interessant! Sorry heb een hele tijd niet gekeken op je blog, echt jammer! Ik blijf weer plakken hoor haha!

    • Gera
      7 jaar ago
      AUTHOR

      Hey meis, wat leuk! Ik heb je gemist, fijn dat je er weer bent :).

  • nicole orriens
    7 jaar ago

    Het lijkt me ergens best heerlijk om gewoon lekker kort door de bocht autoritair op te voeden. Om dingen te kunnen zeggen: ‘Omdat ik het zeg!’ en dat ze het dan dus moeten doen.

    Maar ik ben helaas meer van de authoratieve stijl, en die vind ik ook veel lastiger.

    • Gera
      6 jaar ago
      AUTHOR

      Soms lijkt het wel makkelijk hè om voor de autoritaire opvoeding te gaan…Ik ben persoonlijk meer van het democratisch opvoeden.

what do you think?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.