Een poos geleden schreef ik al eens over sharenting. In dat blog vertel ik hoe ik omga met de online privacy van mijn kinderen. Veel ouders, ook bloggers en vloggers, vinden het erg leuk om foto’s/video’s van hun kind online te delen. Nu is er een uitspraak van een rechter die wel eens verstrekkende gevolgen zou kunnen hebben voor de online privacy van kinderen.
Gelukkig getrouwd
Stel je bent gelukkig getrouwd, je krijgt met je grote liefde een stel mooie kinderen, en samen besluiten jullie om je kroost te tonen aan de wereld. Foto’s in blogs, video’s op YouTube, jullie vinden het allemaal even prachtig. De zaken gaan goed, vrouwlief weet van haar hobby zelfs haar werk te maken, het leven lacht jullie toe. En dan besluiten jullie, om voor jullie duidelijke redenen, te gaan scheiden…
Bittere strijd
De scheiding verzand in helaas in een bittere strijd, met als inzet de online privacy van de kinderen. Klap op de vuurpijl is de volgende eis van vader:
… de moeder te gelasten alle videologboeken waarin de kinderen (deels) te zien en/of te horen zijn en welke door de moeder op Youtube en/of Instagram zijn geplaatst van die sites en social media te verwijderen en verwijderd te houden en voorts te bepalen dat het de moeder verboden is op een voor ieder toegankelijke internetsite of deel daarvan en/of op overige sociale media beelden, dan wel beeldmateriaal, waarop de kinderen op enigerlei (deels) zichtbaar in beeld worden gebracht en/of de stemmen van de kinderen in deze videologboeken te horen zijn, alsmede de moeder te verbieden berichten en mededelingen over zaken die de kinderen betreffen op sociale media te plaatsen alles op straffe van een dwangsom van € 500,- per keer en per dag dat de moeder beelden en/of geluidsfragmenten van de kinderen en/of berichten en/of mededelingen over zaken die de kinderen betreffen op sociale media plaatst en/of geplaatst houdt, doch waarbij het de moeder wel is toegestaan de beelden en geluidsfragmenten van de kinderen te plaatsten op haar persoonlijke facebookpagina onder de voorwaarde dat de moeder op die betreffende pagina niet meer dan 250 vrienden heeft en zij die pagina over overige potentiële bezoekers ontoegankelijk maakt, voor zover mogelijk uitvoerbaar bij voorraad;
Kortom, vader wil het bedrijf van moeder ten gronde richten, alles onder de noemer van de online privacy van de kinderen. Daar ben je als zzp-er, een thuiswerkende moeder, mooi klaar mee…
Uitspraak van de rechter
Let op, de rechter stelt vader in het gelijk. Moeder moet dus inderdaad de online privacy van haar kinderen waarborgen en de foto’s, video’s en geluidsfragmenten met terugwerkende kracht verwijderen, op straffe van een dwangsom. De rechtbank kent geen gewicht toe aan de (financiële) gevolgen voor moeder in deze uitspraak.
Moraal van het verhaal?
Waar ik met dit verhaal heen wil? Ook al ben je nu ontzettend gelukkig met je partner en hebben jullie beiden toestemming gegeven voor het herkenbaar online plaatsen van foto’s/video’s van jullie kinderen, dan zou je er toch goed aan kunnen doen om de wederzijdse toestemming zwart op wit vast te leggen. Zeker als je blogger of vlogger bent. Nu ben ik uiteraard geen jurist, maar het kan je achteraf volgens mij een hoop gedoe besparen.
Neemt niet weg dat ik me wel degelijk kan vinden in de uitspraak van de rechter. De online privacy van kinderen kun je wat mij betreft niet genoeg waarborgen. Ik vind het alleen wel pittig dat moeder alles met terugwerkende kracht moet verwijderen. Vader (en rechter?) hadden ook kunnen concluderen dat er vanaf een bepaalde datum geen nieuwe beelden online mogen verschijnen, maar dat is mijn bescheiden mening. Verder ben ik erg benieuwd naar de gevolgen op de lange termijn van deze uitspraak.
Wat vind jij van de uitspraak van de rechter?
Afbeelding Hamer van rechter: Mind and I – Shutterstock
1 COMMENT
nicole orriens
6 jaar ago
Ik had een tussenweg ook prima gevonden als oplossing moet ik zeggen. Die moeder moet nu wel flink aan de bak denk ik.