Wat is er op een regenachtige dag nou leuker dan bakken? Samen met de kinderen (of alleen natuurlijk) een rommeltje van de keuken maken? Een perfect recept hiervoor is dit basisrecept cake, waar je eindeloos mee kan variëren.
Als je visite krijgt is het altijd leuk om iets speciaals te trakteren, en een heerlijke cake kan natuurlijk altijd! Er zijn genoeg kant en klare cakemixen te krijgen, maar het is helemaal niet moeilijk om zélf een cake te bakken. Zoveel ingrediënten heb je er namelijk niet voor nodig.
Ingrediënten
- 200 gram boter
- 200 gram suiker
- 4 eieren
- 200 gram zelfrijzend bakmeel*
*Er zijn ook diverse recepten waarin 200 gram bloem staat, al dan niet gecombineerd met een zakje bakpoeder. Ik gebruik zelf meestal zelfrijzend bakmeel voor een luchtige cake, maar ga de volgende keer eens bloem proberen.
Bereidingswijze
- Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voor je aan de slag gaat.
- Roer de boter met een mixer zacht.
- Voeg de suiker toe en mix tot het mengsel luchtig en romig is.
- Mix vervolgens één voor één de eieren door het geheel tot je een glad mengsel hebt.
- Als laatste voeg je beetje bij beetje het zelfrijzende bakmeel toe en mixt dit tot een glad beslag.
Doe het mengsel vervolgens in een ingevet cakeblik/bakvorm en zet hem in een voorverwarmde oven (ongeveer 160 graden). De baktijd bedraagt ongeveer een uur. Gebruik je natte ingrediënten? Bak de cake dan wat langer op een lagere temperatuur.
Tips
- Wordt je cake snel bruin? Dan staat je oven te hoog!
- Wil je testen of de cake gaar is? Dat doe je eenvoudig met een satéprikker. Als hij schoon uit de cake komt dan is hij gaar.
- Cake-weetje: een cake is gebaseerd op 4 basisingrediënten van gelijke hoeveelheden. Wil je een grotere cake? Voeg dan een ei extra toe (gemiddeld zo’n 50 gram) en 50 gram extra boter, suiker en bloem.
Variëren
Het mooie van dit basisrecept cake is dat je er eindeloos mee kunt variëren door er ingrediënten aan toe te voegen: een zakje vanillesuiker, vers fruit, chocolade stukjes (overgebleven paaseitjes bijvoorbeeld) of cacaopoeder en ga zo nog maar even door!
Welke cake is jouw favoriet?
Uitgelichte afbeelding: 123RF.com
Dit blog bevat affiliatelinks
what do you think?