Fruitwater recepten: zomerse drank zonder suiker! + Tips
TOP
Fruitwater recepten | Zomerse drank zonder suiker! + Tips
Lifestyle Recepten

Fruitwater recepten: zomerse drank zonder suiker! + Tips

Met deze fruitwater recepten maak je een lekkere en hippe dorstlesser voor warme zomerdagen of feestjes. In een handomdraai en zelfgemaakt. Zonder suiker en andere onnodige toevoegingen, maar boordevol smaak!

Fruitwater

Merk je dat je moeite hebt met het drinken van voldoende water? Met zomerse temperaturen is goed drinken nog belangrijker dan anders, iets dat velen wel weten, maar ja, de praktijk is vaak weer eens weerbarstiger hè.

Ook kinderen klagen vaak over het drinken van water, want dat is maar saai of het smaakt nergens naar. Maar het maken van fruitwater is ook nog eens een heel leuke activiteit om met kinderen te doen. En de naam fruitwater dekt de lading ook niet helemaal, want deze verfrissende watertjes met een lekker smaakje kan je ook maken met groenten, kruiden en eetbare bloemen!

In dit artikel vind je een aantal recepten en ook een hele lading tips om eindeloos te variëren met deze gezonde zomerse dorstlessers.

Hoe maak je het lekkerste fruitwater?

Wat heb je nodig?

  • Een doorzichtige karaf of waterkan
  • Fruit, groenten, verse kruiden en andere smaakmakers naar keuze
  • Een mesje om fruit mee te snijden
  • Eventueel een dunschiller, spiraalsnijder en appelboor

Het fruitwater wordt het lekkerst als je het een tijdje laat ’trekken’ net zoals met thee, alleen dan iets langer omdat het water koud is. Maak je fruitwater klaar en zet de kan 30 minuten tot 2 uur in de koelkast. Dan is het water op zijn lekkerst.

Is de kan leeg? Dan kan je deze in de meeste gevallen nog makkelijk een paar keer bijvullen met extra water.

Gebruik je niet alle ingrediënten in één keer? Vries dan schijfjes citroen, sinaasappel en ander fruit in. Snij de vruchten in plakjes en leg ze losjes  op een velletje bakpapier in een afsluitbaar bakje. Leg steeds 1 laagje op het bakpapier en dek af met een ander bakpapiertje. Op deze manier vriezen de plakjes niet aan elkaar en kan je straks makkelijk een paar plakjes per keer uit de vriezer halen.

Kruiden kan je ook invriezen. Leg de gewassen blaadjes in ijsklontjesvormen en vul de vormpjes aan met water. Je kan nu elke keer 1 of meer ijsblokjes gebruiken. Deze methode werkt ook erg goed met eetbare bloemen!

Gebruik je kruiden zoals munt, citroenmelisse en basilicum? Was dan de blaadjes of takjes goed en kneus deze een beetje met je vingers of de achterkant van een lepel. Zo komt er meer smaak vrij als de kruiden in het water komen.

En de laatste tip: kweek kruiden in je eigen tuin of op je balkon! Dan heb je altijd verse ingrediënten bij de hand. Niet alleen voor een lekkere kan fruitwater, maar ook om al je andere recepten in de keuken helemaal af te maken.

Presentatie fruitwater

Voor een extra feestelijk geheel serveer je je fruitwater natuurlijk in een mooie doorzichtige karaf of waterkan van glas. Voor onderweg zijn er ook speciale drinkflessen met een apart compartiment voor de smaakmakers, zoals deze. Dan heb je nooit per ongeluk een stukje fruit of een takje kruiden in je mond als je direct uit de fles drinkt. En voor een feestje is een hippe limonadetap echt een aanrader. Het ziet er meteen feestelijk uit en ook voor kinderen is er niets leuker dan dat ze zelf hun glaasje drinken mogen tappen.

Als je helemaal in de feeststemming bent, decoreer dan het glas na het inschenken met een schijfje fruit of een extra takje met kruiden. Ook eetbare bloemen zoals calendula, Oost-Indische kers en viooltjes en kaasjeskruid zijn erg leuk als decoratie en voor extra kleur in je fruitwater.

Fruitwater bewaren

Omdat er geen suiker of andere conserveermiddelen in het fruitwater zitten, is het belangrijk om het niet te lang te bewaren. In de koelkast kan je het prima 1 dag goed houden. Buiten de koelkast adviseer ik om het water elke paar uur te vervangen, zeker op een warme dag. Bewaar je de karaf steeds in de koelkast? Dan kan je hem, op dezelfde dag, prima nog een paar keer bijvullen.

Fruitwater recepten

Appel fruitwater met aardbei en munt

Ingrediënten
1/4 appel
4 aardbeien
2 takjes munt of aardbeienmunt
1 liter koel kraanwater

Snij de appel in dunne plakjes, of maak er met een appelboor en een mes dunne ringetjes van. Snij de aardbeien in dunne plakjes. Was de munt en kneus de blaadjes even met je vingers. Doe alle ingrediënten in een grote doorzichtige kan of karaf en zet deze in de koelkast. Na een half uur kan je hem al drinken. Maar laat je het fruitwater eerst twee uur staan, dan wordt de smaak nog wat sterker!

Komkommer fruitwater met citroenmelisse en munt

Ingrediënten

5 cm komkommer
2 takjes munt
1 takje citroenmelisse
1 liter koel kraanwater

Snij de komkommer in plakjes, of maak er een mooie linten van met een dunschiller of spiraalsnijder. Was de munt en de citroenmelisse en kneus de blaadjes even met je vingers. Voeg alle ingrediënten samen in een doorzichtige kan of karaf. Zet de kan een half uur tot een uur in de koelkast en je komkommerwater is klaar om te serveren!

Sinaasappelwater met kruidnagel en kaneel

Ingrediënten
1/3 sinaasappel
5 kruidnagels
1 kaneelstokje
1 liter koel kraanwater

Was de sinaasappel en snij deze in dunne plakjes. Kneus eventueel de kruidnagels even in een vijzel of tussen twee lepels, dan komt de smaak beter vrij, zorg wel dat ze niet stuk gaan. Voeg de sinaasappel samen met de andere ingrediënten samen in een karaf en laat het fruitwater 2 uur in de koelkast staan. Ook lekker met een paar schijfjes verse gember er bij!

Citroen fruitwater met gember en laos

Ingrediënten
1/3 citroen
5 cm gember
3 cm verse laos
1 liter koel kraanwater

Was de citroen en snij hem in dunne plakjes. Schil de gember en de laos en snij beide in de lengte in hele dunne plakjes. Voeg alle ingrediënten samen in een karaf en zet het fruitwater een half uur tot een uur in de koelkast.

Bosvruchten fruitwater met citroen

Ingrediënten
Verse bosvruchten zoals bramen, frambozen en rode bessen
1/3 citroen
1 liter koel kraanwater

Was een klein handje van de bosvruchten en snij de citroen in dunne plakjes. Voeg alle ingrediënten samen in een karaf en laat het fruitwater 1 uur in de koelkast staan.

Nog een paar andere fruitwater combinaties om te proberen

Citroen – gember – munt

Sinaasappel -basilicum

Zomerfruit – munt

Komkommer – selderij – salie

Munt – komkommer

Komkommer – citroenmelisse

Aardbei – basilicum

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Lees ook

Deze pagina bevat mogelijk affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijg ik een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik gratis content voor jou kan blijven maken.

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

«

»

1 COMMENT
  • Comment: Anoniem on 11 augustus 2023

what do you think?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.