Duurzaam in de badkamer met deze milieubesparende tips - Gera Raakt
TOP
Duurzaam in de badkamer met deze milieubesparende tips
Duurzaamheid Lifestyle

Duurzaam in de badkamer met deze milieubesparende tips

Duurzaam in de badkamer door Lidy. Duurzaam leven is, volgens mij, iets wat iedereen graag wil. Maar hoe doe je dit dan? Geen verpakkingen, geen plastic, alles zelf maken? Dat klinkt mij allemaal erg ingewikkeld en tijdrovend in de oren. En ingewikkeld en tijdrovend zijn meestal goede redenen om af te haken.

Ik denk dat duurzamer leven voor iedereen wel haalbaar is. Tenminste, zolang je het in stapjes doet. Er zijn natuurlijk mensen die hun hele levensstijl van de ene op de andere dag op zijn kop kunnen zetten, maar de meesten van ons zijn toch gewoontedieren. Ik denk dat je die gewoontes het beste steeds een beetje duurzamer kan maken. Gewoon op je eigen tempo. Elk stapje is meegenomen. En, hopelijk motiveert elk stapje om weer een stukje verder te gaan. Zo werkt dat hier in huis wel.

 

Duurzaam in de badkamer

In deze blog maak ik een rondje door de badkamer. Wat gebruik je in de badkamer en hoe kan je dit duurzamer maken? Zelf heb ik ook zo’n rondje door de badkamer gemaakt: welke dingen gebruiken we nou eigenlijk echt? Alles wat we wel in huis hadden maar eigenlijk nooit gebruikten, zijn we of op gaan maken en hebben we niet meer opnieuw aangeschaft of hebben we weggegeven aan iemand die het wel gebruikt. Dat ruimde hier al flink op. Geen gek ruikende douchegel, onnodige babyshampoo of ongebruikte haargel meer in onze kast. 

Daarna ben ik gaan kijken naar hoe we de dingen die we echt gebruiken, op een duurzamere manier kunnen gebruiken. Lees verder welke stappen wij hier in huis hebben genomen. Of nog van plan zijn, want eerst moet de oude voorraad op.

 

Badschuim

De kinderen, maar wij ook, vinden het heerlijk om af en toe uitgebreid in bad te gaan. Met zo’n lekkere schuimlaag op het water. Die schuimlaag heeft ook een functie, die zorgt er namelijk voor dat het water niet zo snel afkoelt. Wij gebruikten altijd badschuim uit een grote fles, met een grote opening. Met als gevolg, eigenlijk altijd te veel badschuim in het water. Tot we weer eens een leeg pompje van de handzeep hadden. Daar doen we nu vanuit die enorme fles wat badschuim in. Als de kinderen in bad gaan, mogen ze elk een pompje in het water doen. Meer dan genoeg schuim en je doet zo veel langer met die enorme fles.

 

Haren wassen

Ik hou er van om elke ochtend even te douchen om wakker te worden. Tot voor kort waste ik dan ook elke dag mijn haar met een scheut shampoo en conditioner, anders was mijn haar echt onkambaar. Dat was mijn overtuiging in elk geval. 

Hier was dus nog wel wat te verduurzamen. Mijn eerste stap was in plaats van een scheut, een heel klein beetje shampoo en conditioner per keer te gebruiken. En dat werkte eigenlijk best prima. Na een poosje ging ik over op de volgende stap. Namelijk af en toe een dag niet mijn haar wassen, maar alleen spoelen met water. Ook dat blijkt toch best prima te gaan en mijn haar is nog steeds kambaar.

Inmiddels heb ik bedacht dat ik ook graag zou willen overstappen naar een shampoobar in plaats van shampoo uit een fles. Maar voorlopig gaat mijn shampoofles een stuk minder snel leeg. Dus duurt het nog even voor ik deze stap kan maken.

 

Douchegel

Bij het douchen gebruiken we hier in huis ook graag douchegel. Een jaar of wat geleden stonden er een hoop verschillende varianten op het schap. Voor ieder gezinslid een eigen fles. Inmiddels zijn dit er nog maar twee. Niet meer voor ieder apart, maar allemaal dezelfde producten gebruiken. Wil je echt duurzaam in de badkamer zijn? Ga dan over op een ouderwets stuk natuurlijke zeep, helemaal terug van weggeweest.

 

Tanden poetsen

Tanden poetsen is ook een dagelijks terugkerend ritueel in de badkamer. De belangrijkste stap die wij hier hebben gemaakt is vrij eenvoudig. Niet te veel tandpasta op je borstel doen, dan gaat de tandpasta ook langer mee. 

Verder poetsen wij elektrisch, daar heb ik nog niet echt een duurzame variant van gevonden. Wel kopen we een houten tandenborstel, bijvoorbeeld deze, als we een keer een losse tandenborstel nodig hebben. Er zijn tegenwoordig steeds meer groene mondverzorgingsproducten te koop. Zoals bijvoorbeeld tandenpoets tabletten, vegan tandzijde en natuurlijke tandpasta

 

Deodorant

Deodorant is een product wat me eigenlijk een beetje een doorn in het oog was. Ik gebruikte vaak zo’n spray, maar die walm die erbij komt kijken stond me altijd al tegen. Ook de ingrediëntenlijst klonk niet altijd even verstandig. Het alternatief een roller of stick, was vaak niet veel beter.

Maar daar is de afgelopen jaren wel wat in veranderd. Tegenwoordig heb je een aantal deodorant merken zonder zooi. Vaak zijn het dan wel deodorants die je moet smeren uit een potje of met een stick. Maar ik ben om, zelfs de verpakking is van karton en daarmee vele malen duurzamer dan de ouderwetse deodorants. Bovendien zitten er erg fijne geurtjes bij. Wil je het ook proberen? Meer informatie je hier

 

Wattenschijfjes

Wattenschijfjes zijn misschien niet direct het slechtste product in de badkamer. Maar na gebruik gooi je ze weg en ze zijn vaak verpakt in plastic. Dus heel duurzaam zijn wattenschijfjes ook niet. Gelukkig is er nu iets voor bedacht, wasbare wattenschijfjes.

Creatievelingen die handig zijn met een naaimachine kunnen ze makkelijk zelf maken. Als je dat dan ook nog doet met hergebruikte stoffen, kan het bijna niet duurzamer. Kies je liever voor gemak, dan zijn er ook wasbare wattenschijfjes te koop.

 

Watergebruik

Het rondje verduurzamen in de badkamer kan natuurlijk niet zonder watergebruik te noemen. Het is een bekende inkopper natuurlijk, maar weet jij eigenlijk hoe lang je onder de douche staat? Zet eens een timer en kijk of je het douchen wat kunt inkorten. Elk beetje water dat je kan besparen is meegenomen. Maar denk ook eens aan de kraan uitzetten als je tanden poetst, of je mond spoelen met wat water uit een kopje in plaats van uit de kraan.

Minder heet douchen is ook een manier om duurzamer te zijn in de badkamer. Er is dan namelijk minder energie nodig om het water op te warmen.

 

Verdere stappen

Dit waren wat eerste stappen tot verduurzamen in de badkamer. Maar er is nog veel meer mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan scheren, periode verzorging of cosmetica. Of denk aan het vermijden van onnodig plastics in de badkamer. 

Nog een laatste tip om duurzaam in de badkamer te zijn: zorg voor niet te veel voorraad aan badkamerproducten. Als je eerst alles wat je hebt op wil maken, duurt het zo lang voor je een stapje verder kunt gaan. Bovendien, met weinig voorraad hou je je badkamer ook makkelijker opgeruimd.

Maak zelf ook eens een rondje door je badkamer. Wat kan jij duurzamer doen in jouw badkamer?

 

Lees ook

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

Dit blog bevat affiliatelinks

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

what do you think?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.