Pompoensoep recept eenvoudig en snel - Gera Raakt
TOP
Pompoensoep recept eenvoudig en snel
Halloween Recepten Sint Maarten

Pompoensoep recept eenvoudig en snel

Pompoensoep recept. Vraag jij je ook wel eens af welke gerechten je allemaal met een pompoen kan maken? Naast roosteren in de oven kun je er ook een smakelijke pompoensoep van maken. Een heerlijk gerecht voor de gure dagen van de herfst. En deze pompoensoep staat ook nog eens snel op tafel!

Pompoensoep

Pompoensoep hoort echt bij de herfst. Aan het eind van de zomer begint het bij mij al te kriebelen. In de moestuin liggen bleekoranje pompoenen langzaam te rijpen in de zon. De verleiding is groot om er alvast eentje te oogsten! Maar de ervaring leert dat dit echt geen zin heeft en dat het geen lekkere pompoensoep zal worden.

Pompoenen zijn pas lekker als ze donker oranje zijn en de steeltjes mooi bruin en kurkachtig zijn geworden. De plant heeft zijn beste tijd dan meestal wel gehad. De bladeren worden geel en hangen slap. En hoe spectaculair mooi pompoenplanten ook kunnen zijn in de zomer, het echte feest gaat nu pas beginnen, het is tijd voor pompoensoep! Volgend jaar zelf pompoenen kweken? Kijk dan even in de categorie Moestuin waar je allerlei tips en trics kunt lezen.

Pompoen is veelzijdig

Je kan pompoenen op veel manieren klaarmaken, koken, bakken, grillen, in stukjes of in zijn geheel. Het maakt mij niet zoveel uit, ik vind ze bijna altijd lekker. Vooral met veel olijfolie, gebakken rode ui en precies genoeg zout. Maar mijn favoriet voor de herfst is toch wel deze pompoensoep. Makkelijk, snel en dankzij zijn toegankelijke smaak vinden kinderen pompoensoep vaak ook erg lekker. Bovendien maak je van één flinke pompoen al gauw een grote pan pompoensoep, ideaal als je een groot gezin hebt of als je graag wat pompoensoep invriest voor drukke dagen. Daarom dit recept voor pompoensoep, zodat er geen reden meer is om pas met Sint-Maarten of Halloween zo’n mooie pompoen in huis te halen.

 

Ingrediënten voor 6 porties pompoensoep

  • 1 oranje pompoen van ongeveer 1,5 kg
  • 3 grote rode uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 afgestreken eetlepel gemalen koriander(zaad)
  • 3 cm verse gember
  • 1 volle eetlepel gemalen komijn
  • 1 mespunt chilipoeder
  • 1 afgestreken eetlepel curcuma (geelwortel)
  • 1 blikje kokosmelk
  • kokend water
  • olijfolie (extra virgin)
  • zout
  • ruime pan met deksel
  • staafmixer

Extra

  • 1 kleine citroen of limoen
  • verse koriander (het blad)
  • kokosmelk voor bij het serveren

Instructies voor de pompoensoep

Schil de uien en snij ze in halve ringen of grove blokjes. Doe ruim olijfolie in de pan (de bodem mag net bedekt zijn) en zet op middelhoog vuur. Keer de uien regelmatig zodat ze niet aanbranden.

Schil ondertussen de knoflookteentjes en de gember en snij deze fijn. Voeg ze toe aan de uien in de pan en laat even meebakken tot alles mooi glazig is en lichtbruin begint te kleuren.

Voeg nu de gemalen koriander, komijn, chilipoeder en curcuma toe en bak het mee op laag vuur. Als het mengsel vrij droog ziet, voeg dan nog een scheutje olijfolie toe. De olie zorgt er voor dat de smaak van de kruiden los komt en goed verdeeld wordt door de pompoensoep. Zet het vuur laag of uit als het toch nog gaat aanbakken.

Een oranje pompoen (zo’n ronde met ietwat puntige onder en bovenkant) hoef je in principe niet te schillen. Wel was je de pompoen goed, haal je de steel en de onderkant er af, en snij je ook de kurkachtige plekken op de schil weg, want deze worden niet zacht bij het koken.

Snij de pompoen doormidden en haal met een lepel de draderige massa en zaadjes uit het midden. Je hebt nu twee helften met alleen vruchtvlees en schone schil. Snij deze in grove stukken zodat ze in de pan passen.

Doe de pompoen in de pan bij de uien en voeg ongeveer een klein theelepeltje zout toe. Vul de pan nu met water tot ongeveer 2/3 van de hoogte van de pompoenstukjes. Een derde van de pompoenstukjes steekt nog boven het water uit. Dit is niet erg, ze worden vanzelf gaar.

Doe het deksel op de pan en breng de pompoensoep langzaam aan de kook, roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Kook de soep totdat de pompoen helemaal zacht is geworden. Je kan dit testen door met een vork in de stukjes te prikken, of door een stukje uit de pan te halen en te proeven.

Haal de pan van het fornuis en maak de pompoensoep met de staafmixer helemaal glad. Je kan nu de kokosmelk toevoegen. Als je de pompoensoep wil invriezen, voeg de melk dan pas toe als je hem gaat eten, bij het opwarmen kan de kokosmelk namelijk gaan schiften. Is de soep na het toevoegen van de kokosmelk toch nog te dik? Dan kan je altijd extra water toevoegen.

Voeg dan naar smaak nog extra zout, citroensap (optioneel), chilipoeder of andere kruiden toe en serveer de pompoensoep eventueel met extra partjes citroen, verse korianderblaadjes en een scheutje extra kokosmelk.

Serveer tip

Als wij pompoensoep eten dan hollen we de pompoenen meestal uit. Vervolgens versieren we hem door er figuren uit te snijden, en gebruiken we hem als lampion voor Sint Maarten bijvoorbeeld. Natuurlijk kun je de pompoen ook uithollen en hem dan vullen met de pompoensoep. Ziet er hartstikke leuk uit!

Variatie tips

Probeer ook eens pompoensoep met een appeltje, wortels of knolselderij. Deze maak je schoon, schil je en snij je in grote blokjes. En daarna meekoken met de pompoensoep. Of bekijk een andere favoriete herfstsoep van mij, de Pompoen zoete aardappelsoep.

Ook erg lekker bij deze pompoensoep, is een topping van fijngesneden en goed gebakken rode uitjes. En als je iets minder water toevoegt, is deze pompoensoep ook erg lekker als basis voor pastasaus of op de pizza, samen met gegrilde groenten.

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter of Pinterest.

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

«

»

what do you think?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.