Kopen bij de boer + tips - Gera Raakt
TOP
De voordelen van het rechtstreeks kopen bij de boer
Lifestyle Shoppen

Kopen bij de boer + tips

Gastblog door Marjolijn van de website Puur-Koken.nl. In plaats van ‘Kamperen bij de boer’, gaan we rechtstreeks ‘Kopen bij de boer’! Want wat kun je daar allemaal halen? En is dat niet veel omslachtiger dan gewoon even bij de supermarkt naar binnen lopen?

Toegegeven, je bent beduidend meer tijd kwijt om alle boerenbedrijven die ‘aan huis’ verkopen af te rijden, ook al liggen ze allemaal bij elkaar om de hoek. Daar staat wel tegenover dat je zeker weet dat je producten op een eerlijke manier geproduceerd zijn. Je hoeft niet bang te zijn voor allerlei onduidelijke toevoegingen en bij het tuindersbedrijf waar wij onze groente en fruit halen maken ze geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.

Bij de boeren waar wij ons vlees, kaas en melk halen zie je dat de dieren een goed leven hebben en dat dit in niks lijkt op de horrorverhalen waar de media de afgelopen jaren de kranten mee gevuld hebben.

Maar laat ik jullie eens meenemen op onze wekelijkse boodschappenronde.

 

Het maken van een weekmenu

Oh ja… Wij maken altijd een weekmenu, zodat we ook niet op en neer blijven rijden, maar alles in één keer in huis halen. Waar we wel goed op moeten letten is dat we er met de samenstelling van het menu rekening moeten houden met wat er op dat moment geoogst wordt. Dus geen witte kool hartje zomer, en geen sla in november om maar eens wat te noemen. Dat vraagt enige flexibiliteit, maar het is wel erg leuk. En natuurlijk kun je altijd meer meenemen en kun je het thuis invriezen of wecken. Al gaat dat met bladsla wel wat lastig…. gewoon níet, eigenlijk.

 

Kaas en andere zuivel. En tegelijk even een koe knuffelen…

Maar goed, als jullie er klaar voor zijn, dan kunnen we. We beginnen ons rondje meestal bij de kaasboerderij. Ze hebben hier diverse soorten kaas, van jong tot heel oud, truffel- en Italiaanse- maar ook de bekendere komijnekaas. Daarnaast hebben ze ook nog een assortiment rauwmelkse kazen in het assortiment. Natuurlijk hebben ze ook verse melk en karnemelk, roomboter, yoghurt en vla. Alles van eigen koeien, die in de stal naast de winkel staan. Je kunt gewoon naar binnen en met eigen ogen zien hoe goed de dieren verzorgd worden. Leven als een koe in Frankrijk… Wie wil dat nu niet??

 

De groentejuwelier

Hierna vervolgen we de route en gaan we naar onze vaste groentekweker. Werkelijk alles wat op de koude grond verbouwd kan worden zit in zijn assortiment. Daarnaast heeft hij ook nog heel veel kasruimte waar de tomaten, paprika’s en rode pepers verbouwd worden. Alles wordt vers geoogst, en het leuke is dat, mocht een product niet meer voorradig zijn (op is hier ook echt op), ze weten altijd wel een goede vervanger voor het product dat je eigenlijk had willen hebben. Of ze komen met iets totaal anders, maar dan krijg je er wel een lekker recept bij. Hier halen we meestal ook onze eieren die, terwijl wij onze groenten en fruit uitzoeken, vers geraapt worden in het kippenhok achter de kas. 

 

Ook ons brood en gebak maak ik zelf

Als we klaar zijn bij de groenteboer rijden we door naar de boer waar we ons vlees halen. Onderweg komen we langs de molen waar we altijd het meel voor onze broden en gebak halen. Alles wordt hier ter plaatse gemalen en netjes in papieren zakken verpakt. Voor ieder bakproduct hebben zij wel een meel en je leert kennis maken met broden die je niet in schappen van ’s Neerlands Grootgrutters tegenkomt. Naast meel verkopen ze ook allerlei andere bakproducten zodat je, als je bijvoorbeeld een lekkere taart wil bakken, niet voor de rest van je ingrediënten alsnog de supermarkt in moet. Desgevraagd kunnen ze je ook hier van advies voorzien over hoe je iets het beste kunt bereiden.

Als we klaar zijn bij de molen, is het nog een klein stukje naar de boer waar we ons vlees halen. Indien nodig maken we nu nog een tussenstop om aardappelen te kopen. Deze kunnen we halen bij onze groenteboer, maar er zit ook nog een grote aardappelboer op onze route naar de slager. Hier heb je niet zoveel keus, maar je gooit een tientje in de bus en neemt een grote zak aardappelen mee uit de schuur waar de zakken aardappelen netjes opgeslagen liggen. Hier hebben ze bijvoorbeeld wel lekkere aardappelen om zelf friet (of zeggen jullie patat?) te maken.

 

Bij de slager

Maar goed, nu gaan we toch echt naar de boerderij waar we ons vlees halen. Het vlees wordt verkocht op de deel van de boerderij. Er staan grote vriezers waar het vlees in bewaard wordt. Ze hebben er zowel rund- als varkensvlees, zelfgemaakte verse worst en rookworst. De rookoven staat naast de stal waar je kunt zien hoe de worsten gerookt worden. Daarnaast hebben ze ook diverse soorten vleeswaren, en verkopen ze zelfgemaakte kroketten, frikandellen en andere frituursnacks.

Nu hoeven we alleen nog maar naar de supermarkt voor alle zaken die niet bij de diverse boerenbedrijven verkocht worden of die we zelf kunnen maken. Producten zoals de hagelslag, de koffie en thee en dat soort dingen.

Zoals je ziet, het kopen bij de boer is wel een stuk bewerkelijker. Je bent langer onderweg, maar je komt wel thuis met de wetenschap dat je verse producten hebt die op diervriendelijke en op biologische wijze gefokt en geteeld worden. En de rest van de week hoef je alleen nog maar te genieten van producten met een vollere smaak die met liefde gemaakt zijn.

Welk team ben jij: kopen bij de boer of toch de supermarkt? Of wissel je het af?

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

what do you think?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.