Wij hebben sinds kort twee kittens, Pim & Pom. Maar wat hebben die eigenlijk nodig? En wanneer kunnen ze naar buiten, mochten we daarvoor kiezen? Aangezien ik zelf ook op zoek moest naar de antwoorden op deze vragen besloot ik er maar meteen dit blog over te schrijven!
Afgelopen winter besloten we dat we graag twee katten wilden hebben. Maar toen liepen we gelijk al tegen iets praktisch aan: waar haal je die vandaan? Mijn man besloot eens rond te vragen bij collega’s. De ouders van één van hen bleken op een boerderij te wonen waar regelmatig nestjes geboren worden. Wanneer het zover was zouden we een seintje krijgen. Op 1 juli konden we eindelijk onze kittens ophalen en in onze armen sluiten. En wat zijn ze toch ontzettend leuk!
Kitten kopen?
Heb je zelf een weloverwogen besluit genomen en ook graag een kitten willen kopen? Dan kun je ook eens bij mensen in je omgeving informeren. Heb je nou niemand in je omgeving die kittens verwacht? Dan kun je altijd even in het asiel kijken natuurlijk, maar ook websites als verhuisdieren.nl of ikzoekbaas.nl in de gaten houden. Een kitten kopen via de dierenwinkel is een minder goed idee aangezien je dan minder tot geen zicht hebt over de voorgeschiedenis en het huis van herkomst.
De kittens die voor ons waren gereserveerd waren twee mannetjes. Tegelijk waren het ook de speelste twee van het nest en zagen er goed en gezond uit. De eigenaar had ze ontwormd en ontvlooid, de rest zoals chippen, vaccineren en castreren moesten we zelf nog regelen.
Benodigdheden kittens
Naast de aanschafkosten komen er natuurlijk nog de nodige kosten bij. Wanneer je weet wanneer je kitten thuis komt is het belangrijk om de nodige spullen in huis te halen. Denk hierbij aan:
Je kunt het hierbij vaak zo duur maken als je zelf wil. Het uitkiezen van de kattenbakvulling vond ik nog wel een dingetje. Ik wilde vanwege de mogelijke risico’s en milieubelasting geen klontvormend kattengrit. Daarom kozen wij voor houtkorrels. Helaas vonden onze katten deze niet prettig en daarom stapten we een aantal weken later over op Catsan Natural.
Aangezien onze kittens gewend waren aan de kittenbrokken en het natvoer voor kittens van het bekende merk Whiskas besloten we dat ook maar te geven. Ik heb wel twee verschillende soorten natvoer genomen, zowel vlees als vis. ’s Ochtends krijgen ze het ene, ’s avonds het andere.
Waar ik nog over twijfel is het afsluiten van een huisdierenverzekering. Of je deze verzekering af wil sluiten is ook erg afhankelijk van je persoonlijke financiële situatie.
Socialiseren
Het is belangrijk dat een kitten goed gesocialiseerd wordt. Je wil immers dat jouw kat goed om kan gaan met andere katten, mensen en dieren. De eerste socialisatiefase ligt tussen 3 en 8 weken en de moederpoes en het nest zijn hier grotendeels verantwoordelijk voor. Het baasje zal de kittens zoveel mogelijk moeten laten wennen aan huiselijke zaken.
In ons geval komen ze van de boerderij. De moederpoes en het baasje hebben hun best gedaan, wij nemen het tweede deel van het socialiseren voor onze rekening. Deze tweede fase duurt tot ongeveer 14 à 16 weken. Wanneer je je kitten aan zoveel mogelijk zaken laat wennen (knuffelen, andere dieren, maar ook bijvoorbeeld het reismandje) maak je het jezelf en je kitten een stuk makkelijker.
Kittens wel of niet naar buiten?
Een kat wel of niet naar buiten laten, het is tegenwoordig een stevig discussiepunt. Als onze katten straks geholpen, gevaccineerd en gechipt zijn willen we ze wel graag aan buiten laten wennen. Daarom heb ik ook alvast een kittentuigje gekocht. Op deze manier weet ik zeker dat de kittens, als ze ergens van mochten schrikken, niet in blinde paniek wegrennen en het risico lopen om de weg niet meer naar huis kunnen vinden. Wanneer ze dan een maand of vier tot zes zijn kunnen ze hopelijk zelfstandig naar buiten.
Heb jij ook weleens kittens in huis gehad? Hoe ging het wennen bij jullie?
Uitgelichte afbeelding: 123rf.com
what do you think?