Het Nationaal Bus Museum in Hoogezand - Gera Raakt
TOP
Het Nationaal Bus Museum Hoogezand - Gezinsuitje in provincie Groningen
Dagje uit

Het Nationaal Bus Museum in Hoogezand

Groningen staat vooral bekend om zijn uitgestrekte landschappen en levendige cultuur, maar ik heb inmiddels ook geleerd dat deze provincie een schat aan unieke bezienswaardigheden heeft. Van de week brachten we een bezoek aan één van deze verborgen pareltjes: het Nationaal Bus Museum in Hoogezand. Dit museum is leuk om te bezoeken voor zowel de lokale bevolking als bezoekers die onze provincie beter willen leren kennen.

Nationaal Bus Museum

Het Nationaal Bus Museum Hoogezand - Gezinsuitje in provincie Groningen

Het Nationaal Bus Museum, opgericht in 1978 en gedragen door heel veel enthousiaste vrijwilligers, heeft al talloze bezoekers verwelkomd die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van het openbaar vervoer. Het museum is gevestigd in een voormalig autobusbedrijf en de locatie zelf ademt een gevoel van nostalgie uit. Zodra je het museum binnenstapt, word je begroet door een indrukwekkende collectie bussen die dateren van de vroege twintigste eeuw tot moderne tijden.

De collectie

Het Nationaal Bus Museum Hoogezand - Gezinsuitje in provincie Groningen

De collectie van het Nationaal Bus Museum is divers en uitgebreid. Van klassieke stadsbussen tot imposante touringcars, elke bus vertelt zijn eigen verhaal. Een van de hoogtepunten van de collectie is een prachtige DAF-bus uit de jaren ’50, compleet met originele bekleding en interieur. Ook zijn er bussen te zien van merken zoals Leyland, Volvo en Mercedes, die stuk voor stuk een belangrijk onderdeel vormen van de Nederlandse vervoersgeschiedenis.

Interactief museum

Het Nationaal Bus Museum Hoogezand - Gezinsuitje in provincie Groningen

Het museum biedt niet alleen statische tentoonstellingen, maar ook interactieve elementen voor zowel jong als oud. Zo kun je plaatsnemen in de bestuurdersstoel van een oude bus en ervaren hoe het was om deze voertuigen te besturen. Een grote hit bij kinderen kan ik je vertellen! Daarnaast zijn er verschillende audiovisuele presentaties die de geschiedenis van het busvervoer in Nederland tot leven brengen.

Leerzaam

Naast de indrukwekkende collectie bussen, heeft het Nationaal Bus Museum ook een sterke educatieve functie. Wij waren er samen met nog een aantal thuisonderwijsgezinnen en kregen een leuke rondleiding van 1,5 uur door het museum. De kinderen (en volwassenen) konden op deze interactieve manier meer leren over de geschiedenis van het openbaar vervoer in Nederland. Naast het organiseren van rondleidingen worden er ook regelmatig lezingen georganiseerd.

Uitje voor het gezin

Het Nationaal Bus Museum is niet heel groot, maar wel een geweldige bestemming voor een familiedagje uit. Ook is er een museumwinkel waar bezoekers souvenirs en boeken over de geschiedenis van het busvervoer kunnen kopen. In het museumcafé, De Remise, kun je genieten van een kopje koffie met iets lekkers.

Wil je zelf ook een bezoek brengen aan dit leuke museum? Kijk voor alle bezoekersinformatie even hier.

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op FacebookTwitterInstagram of Pinterest!

Gerelateerd

Afbeeldingen: eigen archief.

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

what do you think?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.