Sinds wij vorig jaar naar Groningen verhuisden geven we thuisonderwijs, een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt in Nederland. Voor sommige ouders en kinderen biedt deze onderwijsvorm de ideale oplossing, afgestemd op hun unieke behoeften en omstandigheden. Maar wat houdt thuisonderwijs precies in, wanneer is het een haalbare optie, en hoe kun je het op een succesvolle manier invullen?
Wat is thuisonderwijs?
Laat ik eerst even met een algemeen stukje beginnen. Want wat is thuisonderwijs eigenlijk? Thuisonderwijs is een onderwijsvorm waarbij kinderen onderwijs krijgen buiten de traditionele schoolomgeving en wordt vaak door hun eigen ouders gegeven. Deze vorm van onderwijs is in Nederland minder gebruikelijk dan in sommige andere landen, maar toch groeit langzaam maar zeker de interesse ervoor. Thuisonderwijs geeft gezinnen de flexibiliteit om het leerproces aan te passen aan de behoeften en interesses van het kind, iets wat in het reguliere onderwijssysteem soms moeilijk voor elkaar te krijgen is.
Wanneer kan je thuisonderwijs geven?
Een heel belangrijk punt waar veel ouders niet van op de hoogte zijn als ze hun kind inschrijven op een basisschool, is dat de mogelijkheid thuisonderwijs te geven vervalt als je kind al naar school gaat. Ben jij in de situatie dat je kind al naar school gaat? Dan is het geven van thuisonderwijs niet meer mogelijk, TENZIJ er sprake is van omstandigheden van prangende aard.
Omstandigheden van prangende aard zijn bijvoorbeeld een verhuizing naar een regio waar geen school is met een soortgelijke denominatie (richting) als waar je kind nu op zit, zoals in ons geval. Heb je deze optie niet omdat je kind naar een openbare school gaat? Dan is uitschrijven uit Nederland, gedurende minimaal een jaar, vaak de enige optie…
Thuisonderwijs geven kan in Nederland dus niet zomaar. Er zijn strikte regels en voorwaarden waar je als ouders aan moet voldoen. Volgens de Leerplichtwet is thuisonderwijs alleen toegestaan onder specifieke omstandigheden, zoals bij een bijzondere levensbeschouwing (art. 5b) of medische redenen (art. 5a) waardoor een kind niet naar een reguliere school kan gaan. Ouders moeten een kennisgeving doen bij de gemeente om thuisonderwijs te kunnen geven.
Zo ver ik weet zijn dit zijn de meest voorkomende redenen om te kiezen voor thuisonderwijs. Vraag jij je af of je ook in aanmerking komt voor het geven van thuisonderwijs? Pluis dan de Leerplichtwet goed uit en laat je eventueel bijstaan door een jurist/advocaat met grote kennis van de Leerplichtwet. En let hier even heel goed op: hoewel leerplichtambtenaren je soms op het verkeerde been zetten, je dient een kennisgeving in. Je doet dus géén aanvraag die door hen beoordeeld zou moeten worden! Dat mogen zij namelijk niet, dat is voorbehouden aan de rechter. Vandaar dat er in ons geval een proces-verbaal is opgemaakt.
Invulling geven aan thuisonderwijs
Ga je thuisonderwijs geven, dan kun je hier op verschillende manieren invulling aan geven. Hoe je het invult is mede afhankelijk van de behoeften en voorkeuren van je gezin en kind(eren).
Methodisch onderwijs: Je kunt ervoor kiezen om, net als op reguliere scholen, gebruik te maken van methodes, inclusief leerplannen, leerdoelen en evaluaties.
Unschoolen (unschooling): Aangezien de schoolse aanpak voor onze kinderen niet goed werkte, kiezen wij voor deze optie. Het is een meer flexibele benadering waarbij onze kinderen meer vrijheid hebben in wat en hoe ze leren, gebaseerd op interesse en individuele leerstijlen.
Maar leren de kinderen dan wel wat wanneer je voor unschoolen kiest? Jazeker wel. Leren van het leven is heel leerzaam! En veel vakken kun je bovendien op hele leuke manieren met elkaar combineren. Om toch een beetje zicht te houden op hun voortgang maak ik gebruik van het boek Leerlijnen voor het basisonderwijs met daarin alle leerdoelen voor groep 1 t/m 8. Op die manier kan ik hun voortgang prima bijhouden.
Leren van het leven
Als thuisonderwijs gezin loop je toch vaak tegen (voor)oordelen aan. Helemaal als die van mensen komen die totaal geen weet hebben van thuisonderwijs. Dat is soms wel eens jammer. Want de community van thuisonderwijzers is best wel hecht. Er worden regelmatig veel (leerzame) activiteiten georganiseerd om samen te ondernemen. Voordeel is dat je dan een groep bent, waardoor er vaak leuke deals mogelijk zijn.
Er zijn ontzettend veel leuke activiteiten, musea en ga zo maar door die zowel individueel als gezamenlijk worden bezocht. Zo bezochten we laatst samen met een groep thuisonderwijzers Het Nationaal Bus Museum in Hoogezand. Een leerzame activiteit die we individueel ondernamen was een geneeskrachtige kruidenwandeling en het maken van een tinctuur.
Daarom snap ik het niet dat veel mensen zeggen dat kinderen die niet naar school gaan niet sociaal zouden kunnen zijn. Want dat is iets wat je alleen op school leert? Persoonlijk vind ik veel thuisonderwijskinderen juist socialer, aardiger en beleefder dan schoolgaande kinderen… Er lijkt veel minder onderlinge strijd te zijn omdat ze zich veel minder hoeven te bewijzen ofzo. Ik kan mijn vinger er niet precies op leggen, wat het lastig maakt om er de juiste woorden aan te geven.
En de toekomst?
Zo’n anderhalf jaar geleden vroeg iemand me, terwijl mijn kind door een hel ging, hoe ik zijn toekomst voor me zag. Sjonge, alsof ik daar mee bezig was! Ik zag in die situatie eerlijk gezegd geen heldere toekomst meer, ging er zelf bijna aan onderdoor. Mijn eerste en enige prioriteit toen, was zijn herstel. Het herstel van ons gezin. Die toekomst geloofde ik wel. Komt tijd, komt raad. Wij vinden onze weg wel! Bovendien is geen kind geboren om dom te blijven. Die waarom-vragen zijn er niet voor niks, het is aan ons ouders hoe we daar mee omgaan.
Het enige waar ik van overtuigd ben, is dat we, ongeacht wat buitenstaanders denken of vinden, de juiste beslissingen hebben gemaakt. Gaandeweg zien steeds meer mensen, waaronder directe naasten, dat gelukkig ook in. En ik neem je stukje bij beetje, maar wel wanneer ik eraan toe ben, mee in ons (leer)proces.
Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op Facebook, Twitter, Instagram of Pinterest!
Deze pagina bevat mogelijk aan het onderwerp gerelateerde affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijg ik een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik gratis content voor jou kan blijven maken.
Uitgelichte afbeelding: Pixabay.com
what do you think?