Door de redactie. Wat doe je als je een keertje teveel appels hebt? Je verwerkt ze gewoon tot een heerlijke chutney! En extra goed nieuws: met dit recept voor een heerlijke appelchutney kun je ook nog eens eindeloos variëren.
Als kind woonde ik een tijdje in een woongroep op een prachtige boerderij in Friesland. Er stonden Friese paarden, er liepen een paar honden, poezen en schapen. Bij zo’n idyllisch plaatje hoort natuurlijk ook een prachtige boomgaard! In de herfst lieten de appelbomen al hun appels vallen, veel te veel om gewoon op te eten. Er werden heerlijke appelcakes gemaakt, én appelchutney. Wat een goede herinneringen heb ik hier aan, heerlijk vond ik het. Ieder jaar denk ik minstens één keer aan de chutney, en daarom ben ik enorm blij dat mijn redactie de moeite heeft genomen om het recept voor je uit te schrijven. Ik hoop dat jij er net zo van geniet als wij.
Ingrediënten appelchutney
- 700 g appels, geschild en in stukjes
- 2 kleine (rode) uien
- 90 ml appelazijn of witte wijnazijn
- 90 gram suiker
- 1/2 tl gemberpoeder of 1 tl geraspte gember
- 2 steranijsjes
- 6 kruidnagels
- 1 mespuntje korianderpoeder
- 1 kaneelstokje
- 1 teen knoflook, geperst
- 1 kleine chilipeper, gedroogd of vers, fijngesneden, zonder zaadje
- Olie om in te bakken
Bereidingswijze
- Doe de fijngesneden ui met 1 eetlepel olie en de specerijen in een pan, bak de uitjes glazig tot heel lichtbruin. Voeg de rest van de ingrediënten toe en bak even kort aan. Doe dan de deksel op de pan en laat het heel zachtjes pruttelen totdat de appeltjes mooi zacht zijn geworden.
- Haal de kruidnagels, het kaneelstokje en de steranijsjes er uit en stamp het geheel eventueel nog wat fijner met een stamppotstamper.
- Proef van de chutney en voeg naar smaak nog wat chili, suiker of azijn toe.
- Je kan de chutney heet afvullen in uitgekookte lege jampotjes. Vul ze tot een cm onder de rand met hete chutney, schroef het deksel er op en zet ze op zijn kop weg. Controleer na het afkoelen of het deksel vacuüm is getrokken.
- Als je dit teveel gedoe vind, dan kan je ook gewoon kleine lege potjes vullen en invriezen. Na ontdooien blijft het dan zeker nog een paar dagen goed.
Kies zeker voor de diepvriesmethode als je besluit om veel minder suiker of azijn toe te voegen dan beschreven. Dan kan de chutney namelijk eerder gaan schimmelen.
Variëren
Je kan met dit recept eindeloos variëren als je de verhoudingen fruit, azijn en suiker min of meer gelijk houdt. Voeg bijvoorbeeld mango of pruimen toe in plaats van appel. Of combineer verschillende fruitsoorten. Het is ook een goede manier om fruit te verwerken dat al wat te lang op de fruitschaal ligt. Als je niet van pittig houdt, dan kan je de chili gerust weg laten.
Serveren
Serveer de chutney bij een gerecht met Indiase curry en rijst, smeer het op een boterham of serveer een beetje bij een kaasplankje. Met wat geroosterde papadums (indiase linzencracker), maakt het een lekker voorgerechtje of snack voor tussendoor.
Lees meer
- Rode kool met appel recept
- Basisrecept cake waar je eindeloos mee kan variëren
- Pastasaus met groenten | Lekker, simpel en snel
- Tafelzuur | Atjar ketimoen
- Pindasaus zelf maken met dit makkelijke recept!
Uitgelichte afbeelding: 123rf.com
what do you think?