Iedere puber heeft tegenwoordig een mobiele telefoon. Ben jij zo’n moeder die haar kind blindelings vertrouwt? Of check jij het mobieltje van jouw kind?
Stiekem
Een tijdje geleden zag ik op Facebook een interessante vraag van een moeder voorbij komen. Ze had stiekem de telefoon van haar zoon gecheckt en daarbij een ontdekking gedaan waarvan ze was geschrokken. Een vriend van haar zoon vertelde namelijk vol trots dat hij een illegaal stuk vuurwerk had weten te bemachtigen. Leeftijd van de kids: 12 jaar. Wat nu? Wel of niet de ouders van die vriend waarschuwen? Aan haar zoon opbiechten dat ze zijn mobiel gecheckt heeft? Een enorm dilemma natuurlijk en, ik hoor het je denken, een risico wat je bewust neemt als je dat soort dingen stiekem doet!
Lees ook: Schoolstress | Waarom ik geen pushende ouder ben
Rechten van het kind
Ondanks dat ik direct een hele duidelijke en uitgesproken mening over deze situatie had besloot ik toch om even verder onderzoek te doen. Ik kan er namelijk nog zo veel van vinden, maar dat betekent nog niet dat ik gelijk heb!
De privacy van het kind wordt beschreven in artikel 16 van de rechten van het kind.
Verdragstekst:
Lid 1 Geen enkel kind mag worden onderworpen aan willekeurige of onrechtmatige inmenging in zijn of haar privéleven, in zijn of haar gezinsleven, zijn of haar woning of zijn of haar correspondentie, noch aan enige onrechtmatige aantasting van zijn of haar eer en goede naam.
Tja, hier staat toch duidelijk dat je niet zomaar in de correspondentie van je kind mag snuffelen. Dus de moeder is in deze situatie echt “in overtreding”, toch?
Ouderlijke plicht
Allemaal leuk en aardig hoor, dat mijn kind recht heeft op het briefgeheim. Maarre, waar sta ik als ouder dan? Ik zal als ouder mijn kind toch moeten leren omgaan met zaken als internet, social media, chatten en wat ik gelijk maar in deze categorie plaats: seks. Want hoe je het ook went of keert, veel jongeren versturen naaktfoto’s van zichzelf, of anderen, en vroeg of laat -altijd véél vroeger dan je denkt- komen ze in aanraking met (harde) porno.
Gelukkig hebben ze daar ook over nagedacht bij het opstellen van de rechten van het kind. In artikel 5 wordt de rol van de ouders bij de ontwikkeling van het kind besproken.
Verdragstekst:
De Staten die partij zijn, eerbiedigen de verantwoordelijkheden, rechten en plichten van de ouders of, indien van toepassing, van de leden van de familie in ruimere zin of de gemeenschap al naar gelang het plaatselijk gebruik, van wettige voogden of anderen die wettelijk verantwoordelijk zijn voor het kind, voor het voorzien in passende leiding en begeleiding bij de uitoefening door het kind van de in dit Verdrag erkende rechten, op een wijze die verenigbaar is met de zich ontwikkelende vermogens van het kind.
Is de verdragstekst abracadabra voor je? De kern is deze:
Ouders of andere wettelijke verantwoordelijken hebben de primaire verantwoordelijkheid voor de zorg, begeleiding en opvoeding van hun kinderen. De overheid moet dit respecteren en hierin ondersteuning bieden.
Lees ook: Sharenting | Mijn blog, onze kinderen en ónze privacy
Onze persoonlijke aanpak
Het moment waarop mijn oudste zijn eerste mobiele telefoon zou krijgen is, wonderbaarlijk genoeg zelfs binnen onze familie, een groot discussiepunt geweest. Waarom? Ik vond de overgang van de basisschool naar de middelbare een mooi moment om hem zijn eerste mobieltje te geven. Uiteindelijk zijn manlief en ik deels bezweken onder de groepsdruk. Daarnaast wilden mijn schoonouders de oudste graag een mobiel abonnement voor zijn verjaardag geven. Kortom, wij als opvoeders waren (te?) zwak. Wel hebben we gelijk hele duidelijke regels opgesteld die, ja, ook nu hij in 3 vwo zit, nog steeds gelden.
Zomaar even een vraag hoor, maar weet jij hoeveel tijd jouw kind achter een schermpje doorbrengt? Om onze puber tegen zichzelf te beschermen levert hij zijn mobiel om 17.00 uur in en het andere scherm, zijn laptop, gaat doordeweeks om 20.00 uur uit. In het weekend om 21.00 uur. Daarnaast heb ik te allen tijde toegang tot welk apparaat dan ook. Natuurlijk zit ik niet ieder moment met mijn neus in zijn telefoon. Kom op, ik heb zelf voldoende apparaten om me mee bezig te houden. De laatste keer dat ik door zijn telefoon geneusd heb is dan ook alweer een hele poos geleden.
Te streng?
Misschien. Al vind ik het mijn taak als ouder om mijn kind tegen zichzelf te beschermen. Als ik puber zijn gang laat gaan dan slaapt hij veel te weinig en raakt zijn humeur binnen de kortste keren beneden alle peil. Naar mijn mening zijn er weinig kinderen die in de puberteit zitten die uit zichzelf maat kunnen houden. Zeg nou zelf, hoeveel volwassenen zijn er niet verslaafd aan hun mobieltje? Precies, hoe kun je dan van een kind verwachten dat die het zelf wel even regelt?
Lees ook: Column | Moet jouw kind meehelpen in het huishouden?
Check jij het mobieltje van jouw kind?
Blind vertrouwen, daar geloof ik niet zo in. Nee, zelfs niet als je mijn kind bent. Vertrouwen is in mijn ogen iets wat je moet verdienen door te laten zien dat je het waard bent. Of ben ik de enige moeder in Nederland die daar zo over denkt en zulke strenge afspraken met haar puber heeft?
Wil je meer controle over het telefoongebruik van jouw kind? De NRC schreef een artikel met controleapps die je als ouder kunt installeren.
Afbeelding Moeder discussieert met dochter over mobiele telefoon gebruik: SpeedKingz – Shutterstock.
7 COMMENTS
Anita Willems
7 jaar ago
Dit is ook een lastige kwestie voor mij. Onze dochters hebben nog geen mobiel, maar zijn wel vaak op onze tablet te vinden. Of op de pc. Ik vrees dat ik daarin te toegeeflijk ben. Wat best tegenstrijdig is, want ik ben me er héél erg van bewust dat het belangrijk is voor kinderen om ze weg te houden van heel veel zaken. Het lokt namelijk ontzettend, al die nieuwe media. Ook weet ik dat teveel schermtijd je brein in slaap sust, als het ware. Het is echt niet overdreven om hierin paal en perk te stellen. Ik ga jouw regels bewaren om hier in te voeren.
Merel
7 jaar ago
Goede blog weer!
Ik vind persoonlijk idd dat je moet kunnen controleren. En in het geval van deze jongen zou ik hem als moeder ook vertellen dat ik het gelezen heb. Misschien ook vooraf ff communiceren dat je soms zal lezen, niet omdat je hem niet vertrouwt maar om hem te kunnen helpen.
Wij hebben twee keer gekeken misschien, maar ze komt nu nog naar ons toe bij gekke apps. Dus ik voel de noodzaak minder. Maar ook wij hebben strikte regels en bezweken onder groepsdruk. Willen ook gewoon dat ze lekker leeft ipv alleen maar aan dat ding vastzit. Hopelijk heeft ze daar later profijt van.
Roelina
7 jaar ago
Ik zou het denk ik, bij twijfel wel doen. Maar goed, helemaal de controle houden lukt toch niet. Ik merk dat bijv bij een vriendin met haar puberzoon. Die is de grip toch kwijt. Je kunt niet alles controleren helaas.
Gera
7 jaar ago
AUTHORWat vervelend voor je vriendin zeg! En ik ben het ook zeker met je eens dat je niet de volledige controle kunt houden. Moet je denk ik ook niet willen. Ik denk alleen wel dat het handig is om van tevoren de afspraak te maken dat je mag kijken naar zaken die niet door de beugel kunnen (als daar aanleiding toe is). Onze kids moeten toch leren om te gaan met die hele grote wereld. En naar mijn mening niet door schade en schande…
nicole orriens
7 jaar ago
Ik weet dat er veel ouders zijn die het wel doen. En daar is ook zeker wel wat voor te zeggen. Ik heb een keer gedaan maar toen zag ik zoveel onzin voorbij komen, en het was zoveel dat ik ben afgehaakt moet ik bekennen.
Gera
7 jaar ago
AUTHORDaarom doe ik het nu ook niet meer zo vaak haha! Toen hij zijn mobiel net had hield hij dingen echt verborgen voor ons. Dat was wel een alarmsignaal om het toch te gaan controleren!
Kreanimo
7 jaar ago
Niet gemakkelijk dit…
Die van ons zijn nog wat klein, maar een goed evenwicht is essentieel…