Yaika Tak, blogger op Yaikatak.nl deelt in dit blog 5 documentaires over het thema culturele diversiteit die je gezien moet hebben. Welke documentaires heb jij al gezien?
Diversiteit is een onderwerp wat de laatste tijd vaak op de agenda staat. Het gesprek wordt steeds vaker geopend, maar we hebben nog een lange weg te gaan. Ja, ook in Nederland hebben we nog een lange weg te gaan. In mijn ogen begint alles met educatie. Het is zo belangrijk om meer te weten te komen over de problemen omtrent diversiteit én vanuit daar een mening te vormen. Gelukkig zijn er vele documentaires gemaakt rondom het onderwerp diversiteit. In dit artikel bespreek ik voornamelijk documentaires die gaan over culturele diversiteit. Er zijn vijf documentaires die ik heel graag met jullie wil delen. Het is tijd om te leren, zodat we juist de kracht van diversiteit in gaan zien.
Heb je kinderen dan vind je misschien het blog met boekentips om diversiteit en inclusie te bespreken met je kind ook wel leuk om te lezen.
The Rachel Divide
De eerste documentaire is meteen een spraakmakende. The Rachel Divide is een controversiële documentaire over een vrouw die claimt zwart te zijn, terwijl zij wit is. De vrouw in kwestie is Rachel Dolezal. Zij heeft zich jarenlang voorgedaan als zwarte Amerikaanse vrouw. Dolezal was actief lid van verschillende Afro-Amerikaanse verenigingen. Nadat haar omgeving onderzoek ging doen naar haar verleden, kwam de waarheid boven water. Na lang ontkend te hebben, verklaart de vrouw dat zij wit geboren is, maar zich zwart voelt. Ze vergelijkt de situatie met transgenders (als vrouw/man geboren worden, maar je eigenlijk meer identificeren met het andere geslacht). Het is een heel interessante documentaire die je aan het denken zet.
Meer informatie.
I Am Not Your Negro
I Am Not Your Negro is een oude en een nieuwe documentaire tegelijkertijd. In 2016 is het werk van James Baldwin verwerkt tot één documentaire. De documentaire bestaat dan ook uit teksten en interviews van de schrijver. James Baldwin verliet het leven in 1887, maar zijn woorden zijn nog steeds relevant anno 2020. Zijn inzichten zijn actueler dan ooit én dat maakt de documentaire zo interessant. De documentaire leert je over het racistische verleden van Amerika en laat je de ervaringen zien van een zwarte man in Amerika.
Meer informatie.
Reggie Yates – Outside Man
Reggie Yates is een van mijn favoriete tv-personen. De Britse tv-presentator heeft meerdere documentaires gemaakt waarin hij de wereld overvliegt en maatschappelijke problemen aan het licht brengt. Zo onderzoekt hij bijvoorbeeld in Groot-Brittannië en Zuid-Afrika de problematieken omtrent lgbtq+ haat. Ook gaat hij naar Rusland om rechts-extremistische groeperingen te volgen. Er zijn in totaal twee seizoenen van de docu-serie Outside Man. Wat ik mooi vind om te zien, is dat Yates zijn mening soms aanpast naarmate hij dieper in het onderwerp duikt. Hij laat zien dat het oké is om van mening te veranderen. Ik denk dat dat een heel belangrijke les is.
Helaas is deze film op dit moment niet meer te streamen…
Hello, Privilege, It’s me, Chelsea
In deze documentaire onderzoekt comedian Chelsea Handler hoe white privilege haar leven gemakkelijker heeft gemaakt. White privilege is een term die gebruikt wordt om alle voordelen die witte mensen hebben, puur omdat zij een witte huidskleur hebben te omvatten. Het wil niet zeggen dat alle mensen met een witte huid een makkelijk leven hebben, verre van zelfs. De term geeft alleen aan dat hun huidskleur het leven niet moeilijker gemaakt heeft. Wat ik zo goed vind aan deze documentaire is dat het gesprek geopend wordt. Er wordt awareness gecreëerd en dit is de eerste stap in het proces naar verandering. Persoonlijk heb ik nieuwe inzichten gekregen naar aanleiding van het kijken van deze Netflix documentaire.
Meer informatie.
13TH
De laatste documentaire gaat over de institutionele problemen rondom diversiteit. Na het kijken van deze documentaire voelde ik zoveel verschillende emoties: boosheid, frustratie, verdriet en onbegrip. Naast deze emoties, had ik voornamelijk één grote vraag: waarom is deze situatie zo onbekend? De Netflix documentaire ’13TH’ gaat over de massale incarceratie van zwarte Amerikaanse mannen. De naam van de documentaire verwijst naar het 13e amendement (een amendement is een Amerikaanse grondwet). Het 13e amendement gaat over de afschaffing van de slavernij en hierin staat dus dat slavernij verboden is. Daarentegen zijn mensen die in de gevangenis zitten ‘eigendom’ van de Amerikaanse staat. In deze documentaire wordt betoogd dat deze massale incarceratie van de zwarte Amerikanen een vorm van moderne slavernij is. Ik vond deze documentaire persoonlijk een enorme eyeopener én ik raad het echt aan om deze te bekijken.
Meer informatie.
Welke documentaires heb jij gekeken op het gebied van culturele diversiteit?
Uitgelichte afbeelding: 123rf.com
what do you think?