Duurzaamheid in de badkamer - Tips voor bewuste vrouwen - Gera Raakt
TOP
Duurzaam in de badkamer met deze milieubesparende tips
Duurzaamheid

Duurzaamheid in de badkamer – Tips voor bewuste vrouwen

Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om duurzamer te leven, en terecht! Duurzaamheid speelt niet alleen een rol in onze voedselkeuzes en energieverbruik, maar ook in onze badkamer. Van de producten die we gebruiken tot de manier waarop we onze verzorgingsroutine inrichten, de badkamer is een plek waar je eenvoudig milieuvriendelijkere keuzes kunt maken. Als je graag wil investeren in een duurzamere wereld, is het belangrijk om bewuste keuzes te maken zonder concessies te doen aan kwaliteit. In dit blog geef ik je praktische tips voor een duurzamer badkamerleven, met aandacht voor zowel je welzijn als het milieu.

Kies voor solide shampoo en conditioner

Plastic flessen shampoo en conditioner zijn voor velen een onmisbaar onderdeel van hun dagelijkse routine, maar deze producten dragen bij aan de enorme hoeveelheid plastic afval die we produceren. Gelukkig zijn er alternatieven! Een solide shampoo- en conditionerbar biedt tal van voordelen: ze zijn plasticvrij, duurzaam en vaak gemaakt van natuurlijke ingrediënten.

De overstap naar een shampoo bar kan in het begin even wennen zijn, maar het is absoluut de moeite waard. Deze bars gaan veel langer mee dan hun vloeibare tegenhangers, wat ze niet alleen duurzamer maakt, maar ook goedkoper in gebruik. De bars zijn geschikt voor verschillende haartypes en komen in vaak minimalistische, gerecyclede verpakkingen. Deze duurzame keuze is een gemakkelijke manier om je badkamer duurzamer te maken. Benieuwd naar mijn persoonlijke ervaring? Lees dan ook eens mijn review over De Tuinen shampoo- en conditionerbars.

Duurzame douchegel

Douchegel komt vaak in plastic flessen en bevat soms synthetische geur- en kleurstoffen. Een duurzame keuze is om over te stappen op een natuurlijke zeep. Er zijn verschillende soorten zeep die niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook voor je huid. Deze zepen zijn vaak verpakt in gerecycled papier of karton, waardoor je je ecologische voetafdruk nog verder kunt verkleinen.

Zoals je in mijn eerder genoemde review kon lezen is bijvoorbeeld Aleppo-zeep een populaire keuze. Bovendien draagt deze zeep een eeuwenoude traditie van ambachtelijkheid in zich. Door de ingrediënten die puur en duurzaam zijn, is het een geweldige keuze voor mensen met een gevoelige huid, maar ook voor diegenen die graag een stapje verder gaan in hun duurzaamheid.

Gebruik je liever een natuurlijke douchegel met een composteerbare verpakking, die ook nog eens geschikt is voor vegans? Lees dan zeker even het blog Wild, review – Natuurlijke, vegan verzorging – Duurzame navullingen. Hier vind je ook een toffe kortingscode voor nieuwe klanten.

Duurzame tandenborstels

Tandenpoetsen is een belangrijk onderdeel van je dagelijkse routine, maar de traditionele plastic tandenborstels zijn allesbehalve duurzaam. Gelukkig zijn er alternatieven die niet alleen milieuvriendelijker zijn, maar ook vaak effectiever in het reinigen van je tanden. Kies voor een tandenborstel met een houten handvat of een bamboe tandenborstel. Deze zijn biologisch afbreekbaar en kunnen gemakkelijk worden gerecycled.

Wist je dat ook je tandpasta duurzamer kan? Je kunt kiezen voor een tandpasta in een glazen pot of tabletvorm, wat ook nog eens minder water verbruikt bij de productie.

Duurzaam schoonmaken zonder schadelijke chemicaliën

Chemische schoonmaakmiddelen kunnen schadelijk zijn voor zowel je gezondheid als het milieu. Gelukkig zijn er steeds meer milieuvriendelijke schoonmaakproducten beschikbaar! Deze bevatten geen agressieve stoffen en zijn vaak verpakt in gerecycled materiaal. Wist je dat je ook zelf eenvoudig schoonmaakmiddelen kunt maken met ingrediënten zoals azijn, baking soda en citroen? Deze zijn niet alleen effectief, maar ook veel vriendelijker voor de planeet én je portemonnee.

Minimaliseer je producten

Misschien wel de meest simpele en voor de hand liggende manier om duurzamer te worden, is door je badkamerproducten te minimaliseren. Heb je echt al die flessen en potjes nodig? Vaak is minder meer, en kun je meerdere producten combineren in één. Een solide bar voor zowel je lichaam als je gezicht, of een multifunctionele crème die voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt, kan je helpen om op een eenvoudige manier afval te verminderen en je routine te vereenvoudigen.

Door bewust te kiezen voor minimalisme en multifunctionele producten, voorkom je niet alleen verspilling, maar zorg je ook nog eens voor een rustige, opgeruimde badkamer.

Waterbesparing in de badkamer

Naast het kiezen van duurzame producten, kun je ook besparen op waterverbruik in de badkamer. Er zijn tal van manieren om het waterverbruik te verminderen zonder in te leveren op comfort. Denk bijvoorbeeld aan een waterbesparende douchekop of een douchebegrenzer die zorgt voor een lager waterverbruik per minuut. Ook kun je ervoor kiezen om korter te douchen (gebruik eens een timer), minder vaak te douchen (ook beter voor je huid!), en bewust om te gaan met het gebruik van water.

Duurzaam badtextiel

Handdoeken, washandjes en andere textielproducten voor in de badkamer worden vaak van synthetische materialen gemaakt, die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Kies voor badtextiel dat gemaakt is van biologisch katoen of bamboevezels. Deze materialen zijn niet alleen duurzamer, maar ook zachter voor je huid.

Zoals je ziet kun je door het toepassen van bovenstaande eenvoudige, maar effectieve, tips de duurzaamheid in de badkamer eenvoudig vergroten. Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op FacebookTwitterInstagram of Pinterest!

Gerelateerd

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

what do you think?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.