Fundering versterken - Gera Raakt
TOP
Fundering versterken: hoe, wat en waarom?
Persoonlijk

Fundering versterken

Toen wij ons nieuwe huis bezichtigden werd al snel duidelijk dat we, als we het huis zouden kopen, we de fundering versterken moesten. Er was duidelijk sprake van verzakking, maar hoe doe je dat nou, de fundering versterken? We gingen op ontdekking en maakten een plan!

Een huis met een verhaal

Toen wij op ontdekkingstocht gingen hoe we het versterken van de fundering aan moesten pakken, kwam al snel de vraag: staat het huis op palen of is het ‘op staal’ gefundeerd? Dat konden we opvragen bij de gemeente.

Ons huis is gebouwd in 1933, dat betekent dat het al bijna een eeuw staat! Toen ik ons nieuwe adres invoerde op internet, en in de zoekresultaten op afbeeldingen klikte, ontdekte ik dat ons huis in het begin een fietsenwinkel was! Heel leuk om dat te zien. Inmiddels hebben we ook de originele bouwtekeningen opgevraagd en in ons bezit en het was heel bijzonder om de indeling van de vroegere fietsenwinkel te zien. Men had vroeger weinig ruimte nodig.

Wat ik ook opvallend vond is het feit dat ons huis ook een bovenverdieping heeft, maar dat die tot op heden één grote ruimte is. Nou, er is een provisorische kamer gemaakt, maar ik kom er op dit moment nog niet graag. Hier zal ik later nog wel op terugkomen, want zoals je ziet kan ik nog uren over het huis vertellen. Voor nu zal ik me proberen te beperken tot de verzakking van het huis en ons plan voor het versterken van de fundering.

Sonderen

Ben je van plan om de fundering te versterken, dan start je sowieso met sonderen. Voor ons staat de sondering gepland op aankomende vrijdag. Maar wat is sonderen eigenlijk?

Kort gezegd wordt er met een sondering gemeten hoeveel gewicht de ondergrond kan dragen. Dat doen ze door een zogenaamde sondeerconus in een constante snelheid de grond in te drukken. De grond geeft een bepaalde weerstand: de conusweerstand. Klei geeft bijvoorbeeld meer weerstand dan zand. De resultaten van deze meting is een grafiek die laat zien welke weerstand er is en op welke diepte.

Fundering versterken, wie krijgt de opdracht?

Allemaal leuk en aardig, die sondering is pas de start. Aan de hand daarvan kan er pas een goed plan gemaakt worden voor het versterken van de fundering. Maar wie kon ons daar bij helpen?

Om het antwoord op die vraag te krijgen hebben we eerst heel veel gelezen over de verschillende mogelijkheden om de fundering te verstevigen. Aan de hand daarvan hebben we gekeken welke optie ons het meeste aansprak. Vervolgens maakten we een afspraak met de plaatselijke aannemer en een groter bedrijf, opererend in de Europese Unie, gespecialiseerd in het versterken van funderingen (Uretek).

De plaatselijke aannemer

De aannemer had een mooi plan, maar dat was erg arbeidsintensief en we waren er niet van overtuigd dat zijn plan het beste voor ons huis was. Hijzelf waarschijnlijk ook niet, want er kwamen ook allerlei vrijwaringsclausules om de hoek kijken.

Uretek

Uretek maakt gebruik van een soort expansiehars. Dit versterkt niet alleen de fundering, maar kan indien nodig zelfs het huis liften. Wij willen vooral een versterking van de fundering, waarschijnlijk zal het huis maximaal een millimeter of drie gelift worden. Het grote voordeel is dat deze werkzaamheden in één dag uitgevoerd zijn, minder arbeidsintensief is en daardoor ook goedkoper is. Je kunt je misschien wel voorstellen dat de keuze snel gemaakt was!

Tijdsbestek

Voor nu is het nog even wachten op de sondering. Als dat afgerond is kan de afspraak met Uretek gemaakt worden. Met een beetje geluk is het versterken van de fundering aan het einde van dit jaar of begin volgend jaar afgerond. Ik hou je op de hoogte!

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op FacebookTwitterInstagram of Pinterest!

Lees ook

Uitgelichte afbeelding: persoonlijk archief.

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

what do you think?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.