In Zweden geldt sinds 1999 een verbod op prostitutie. Het CDA, zich gesteund wetend door de overige christelijke politieke partijen, wil nu ook in Nederland betaalde seks verbieden. De reden: het oudste beroep ter wereld zou niet meer van deze tijd zijn. Maar is dat Nordic Model wel zo verstandig?
Campagne
Met het uitspreken van deze wens omarmt het CDA het burgerinitiatief van EXXPOSE. Dit is een voornamelijk christelijke jongerenbeweging die met hun campagne ‘Ik Ben Onbetaalbaar’, de waarheid over prostitutie aan het licht wil brengen. De doelstellingen zijn zeker mooi te noemen. Zo willen ze namelijk een samenleving zonder vraag naar prostitutie en mensenhandel en pleiten daarom voor het strafbaar stellen van het kopen van seks. Daarnaast delen ze ook kennis over de realiteit van prostitutie en mensenhandel én willen ze jonge mensen de mogelijkheid geven om actie te ondernemen. Meer informatie over EXXPOSE vind je hier.
Nordic Model
Het grote voorbeeld van EXXPOSE is Zweden. Daar geldt sinds 1999 een verbod op prostitutie, het wordt gezien als een vorm van geweld. Men denkt dat criminalisering van prostitutie helpt bij het afschrikken van klanten. Maar ja, is dat echt wel zo verstandig en logisch als het klinkt?
Inmiddels zijn er meerdere landen die het zogenaamde Nordic Model overgenomen hebben, te weten: Ierland, Frankrijk, Noorwegen, IJsland en Canada. Het geweld tegen sekswerkers is hierdoor zichtbaar toegenomen en de vrouwen die het overkomt kunnen geen hulp inschakelen aangezien hun beroep zich in de illegaliteit bevindt. Er is geen politiebescherming meer voor hen dus.
Naïef
Als je het mij vraagt is het enorm naïef om te denken dat een verbod op prostitutie de oplossing is voor alle problemen, met name mensenhandel. Bij het criminaliseren van prostitutie zorg je er bovendien voor dat politiebescherming voor deze groep vrouwen wegvalt. En dat is volgens mij enorm tegenstrijdig als je tegen mensenhandel en uitbuiting strijdt. Je wil met het Nordic Model doen wat juist is, maar creëert ondertussen een nog gevaarlijkere situatie voor sekswerkers. Daarnaast is het mijn inziens ook noodzakelijk om sekswerk en mensenhandel los te zien van elkaar. Niet alle vrouwen in de prostitutie zijn immers slachtoffer van mensenhandel en/of dwang.
Decriminalisering is de oplossing
De oplossing is wat mij betreft dan ook decriminalisering, net als Nieuw-Zeeland in 2003 invoerde. In plaats van een verbod op prostitutie moet er juist gezorgd worden voor een goede arbeidswetgeving en betere bescherming voor deze vrouwen. Dat bereik je door sekswerk het daglicht in te trekken in plaats van als iets slechts te bestempelen.
En vergis je niet, er zijn ook veel mensen met een beperking die afhankelijk zijn van prostituees. Ook verwacht ik dat de verkrachtingscijfers in ons land de spuigaten uit gaan lopen als er een verbod op prostitutie zou komen, al heb ik daar op dit moment geen zichtbaar bewijs voor.
Het zou je dochter maar zijn…
Tja, niemand vindt het, neem ik tenminste aan, geweldig om op feestjes te vertellen dat zijn of haar kind sekswerker is. En nee, ik zou het ook zeer zeker niet leuk vinden als mijn dochters (of zoons) de prostitutie in zouden gaan. Maar als het dan toch moet, dan heb ik liever dat ze zo goed mogelijk beschermd kunnen worden.
En jij? Ben jij voorstander van het Nordic Model of het Nieuw-Zeelandse model?
Uitgelichte afbeelding: 123rf.com
what do you think?