Door de redactie. Vandaag, 13 maart een week voor de lente officieel begint, is het de Internationale dag van de slaap. Natuurlijk ontzettend leuk om daar even bij stil te staan met een aantal leuke feitjes en weetjes over slapen! Heb jij nog een toevoeging? Let me know!
Internationale dag van de slaap
Op 13 maart heb je een goed excuus om te laat op je werk te komen. Op die datum wordt de Internationale dag van de slaap gevierd. Wist je dat we een derde deel van ons leven slapend door brengen? Het is daarom zeker de moeite waard om het fenomeen slaap onder de loep te nemen en dan specifiek de wetenswaardigheden over slaap. Uiteraard kent iedereen het belang van goed slapen, vooral bij kleine kinderen, of het belang van een goede en degelijke matras plus toebehoren, maar dat ligt zo voor de hand dat we die onderwerpen niet gaan uitdiepen.
In dromen kan je niet op de klok kijken
Hier komen de eerste opzienbarende feiten over slaap en specifiek dromen. Wist je dat 12% van de mensen in zwart/wit droomt? En dat je in een droom niet kunt lezen of klok kijken? Zover ik me kan herinneren heb ik inderdaad nooit gedroomd dat ik ontspannen een boek zat te lezen op het strand of dat ik in mijn droom even op de klok keek of het al tijd was om op te staan. Misschien minder opmerkelijk, maar hierbij nog een paar leuke feitjes over dieren en hun slaapgewoontes: een kat brengt twee derde van zijn leven slapend door, terwijl een giraf maar 1,9 uur slaap per dag nodig heeft en een ellendig corona-verspreidende vleermuis 19.9 uur per etmaal ondersteboven ligt te ronken.
Langdurig slaapgebrek valt onder marteling
Nou, nog een paar opmerkelijke feitjes op de Internationale dag van de slaap. Als je lijdt aan ernstig slaaptekort, dan schuift je pijngrens op, dat wil zeggen dat je minder pijn voelt. Dat is in ieder geval fijn om te weten voor deelnemers van tv-programma’s waar extreme survival uitdagingen op het programma staan. Het Harvard Business Review kopt dat je eerder overlijdt aan slaapgebrek, dan aan voedselgebrek. Daarom valt langdurig slaapgebrek volgens Amnesty International onder marteling. Iedereen die dit ooit in de praktijk heeft ervaren zal dit zeker kunnen onderschrijven. Ernstig slaapgebrek leidt in de praktijk ook tot geheugenproblemen. Ouders met jonge kinderen weten hier alles van… Uit die tijd herinner ik me de onvindbare ‘to do’ lijstjes, vergeten boodschappen en tergende zoektochten naar autosleutels die je uiteindelijk gewoon terugvindt in de voordeur van je auto.
Slaap en culturele diversiteit
De manier waarop je met slaap omgaat is cultureel bepaald. In het Verenigd Koninkrijk, slaapt een derde van de inwoners naakt. Dat schijnt beter te zijn voor het op peil houden van de lichaamstemperatuur. Zonder warme sokken en pyjama lig ik de hele nacht te bibberen, maar daar hebben de overburen kennelijk geen last van. Japanners gaan erg laks met hun nachtrust om. Ze slapen gemiddeld rond de 6 uur en 22 minuten per nacht. Vervolgens is het vrij normaal om halverwege je werkdag in te storten. Je slaapt met je hoofd naast het blauw oplichtende beeldscherm of wijkt uit naar een speciaal daarvoor bestemd café. Ik zie dat business concept hier nog geen voet aan de grond krijgen… Mexicanen zweren bij een hangmat en niet bij een Auping en Aboriginals slapen, zover ze niet dwangmatig zijn gedesintegreerd, gezellig bij elkaar in een lange rij van bedden met de vrouwen en kinderen in het midden. Stressvolle momenten bezweren Balinezen door direct in slaap te vallen, een probaat middel om angsten te verminderen of zelfs volledig te laten verdwijnen. Moderne inheemse volkeren dutten gedurende de dag op momenten dat ze daar het meest behoefte aan hebben en maken niet één lange ruk van rond de acht uur per nacht.
Zijn dit alle leuke feitjes en weetjes? Nee! Er zijn nog talloze interessante wetenswaardigheden over het fenomeen slaap te vermelden, maar dat bewaren we voor de volgende Internationale dag van de slaap. Want weet jij hoeveel stelletjes in aparte bedden slapen en hoe dromen blinde mensen eigenlijk?
Uitgelichte afbeeling: 123RF.com
what do you think?