Het kweken van kruiden in je moestuin is niet alleen leuk en ontspannend, maar het zorgt ook voor een constante voorraad verse smaken voor in de keuken. Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of net begint, kruiden kweken is een laagdrempelige manier om je tuin te vullen met geur, kleur en smaak. In dit blog vind je praktische tips, handige producten en antwoorden op veelgestelde vragen over het kweken van kruiden.
Waarom kruiden kweken?
Hoewel je in de supermarkt tegenwoordig zo’n beetje elk kruid wel (redelijk) vers kan krijgen, gaat er toch niets boven even wat verse kruiden knippen in je eigen kruidentuintje. Voor jou geen plastic bakjes met verlepte kruiden meer, maar gewoon precies oogsten wat je op dat moment nodig hebt. Zelf kruiden kweken is niet alleen veel goedkoper, het ziet er altijd enorm gezellig uit en het is ook nog een stuk beter voor het milieu!
Denk je dat het moeilijk is om je eigen kruiden te kweken? Dan heb ik een grote verrassing voor je! Kruiden zijn namelijk heel veelzijdig en vereisen vaak verrassend weinig onderhoud. Ze passen dus in nagenoeg elke tuin, van een klein balkon tot een grote moestuin.
Bovendien hebben veel kruiden een dubbele functie: ze zijn niet alleen lekker in gerechten, maar werken ook als natuurlijke bestrijders van ongedierte! Denk bijvoorbeeld aan lavendel en basilicum, die insecten op afstand houden. Daarnaast zijn kruiden zoals munt en tijm aantrekkelijk voor bijen en vlinders, wat bijdraagt aan een gezonde biodiversiteit in je tuin.
Wat zijn de beste kruiden om te kweken?
Er zijn zoveel verschillende soorten kruiden, maar welke zijn nou geschikt voor beginners? Deze kruiden zijn een goed startpunt:
- Basilicum: Ideaal voor pasta’s en salades, groeit snel en houdt van veel zon.
- Tijm: Een winterharde klassieker die goed samengaat met vleesgerechten.
- Peterselie: Veelzijdig en eenvoudig te kweken, zowel binnen als buiten.
- Munt: Perfect voor thee, cocktails of zomerse dranken, maar plant het in een pot om woekeren te voorkomen.
- Rozemarijn: Een mediterrane topper die weinig water nodig heeft en heerlijk geurt.
Heb je al veel ervaring in de moestuin of het kweken van kruiden? Dan denk ik aan kruiden als koriander, dille of dragon. Deze vragen iets meer aandacht vanwege hun gevoeligheid voor doorschieten.
Stap voor stap beginnen met kruiden kweken
De juiste locatie
Om te beginnen moet je voor je kruiden een goede plek zoeken. De meeste kruiden houden van een zonnige plek met minimaal 6 uur zonlicht per dag. Heb je weinig ruimte? Geen zorgen, veel kruiden groeien prima in potten of een verhoogde bak op je balkon.
Gebruik een kweekbak met lamp
Wil je je kruiden een voorsprong geven? Gebruik dan een kweekbak met lamp, zoals de kweekbak met lamp van Action. Hiermee kun je zaden al vroeg in het voorjaar binnen opkweken, zelfs als er nog weinig natuurlijk zonlicht is. De ingebouwde lamp zorgt voor de ideale hoeveelheid licht, waardoor je kruiden sterk en gezond opgroeien.
Grond en voeding
Voor het kweken van kruiden gebruik je het beste luchtige, goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Voeg eventueel wat compost toe om de groei te stimuleren. Zorg er ook voor dat de potten of bakken een goede afwatering hebben, want de meeste kruiden houden niet van natte voeten!
Water geven
Kruiden hebben over het algemeen niet veel water nodig. Controleer de grond regelmatig, als de bovenste laag droog aanvoelt, is het tijd om water te geven. Overdrijf het niet, want te veel water kan wortelrot veroorzaken.
Bescherming tegen het weer
In Nederland kunnen de weersomstandigheden wisselvallig zijn. Overweeg het gebruik van een kleine tuinkas, zoals de tuinkas van Action. Deze is ook geschikt voor het balkon en geeft bescherming tegen koude nachten en plotselinge regenbuien, zodat je kruiden optimaal kunnen groeien.
Veelgemaakte fouten bij het kweken van kruiden
Hoewel kruiden niet veel nodig hebben, is het goed om met een paar zaken rekening te houden. Een paar veelgemaakte fouten bij het kweken van kruiden zijn:
Te dicht op elkaar planten
Geef je kruiden voldoende ruimte om te groeien. Als ze te dicht op elkaar staan, kunnen ze elkaar verstikken en hebben ze meer kans op schimmels.
Verkeerde timing
Zaai niet te vroeg in het seizoen als je geen kweekbak met lamp of kas hebt. Wacht tot de kans op vorst helemaal voorbij is (dit is meestal na IJsheiligen).
Teveel of te weinig snoeien
Snoei kruiden regelmatig om ze compact en gezond te houden. Pluk bijvoorbeeld bij basilicum de bovenste bladeren, zodat de plant niet gaat bloeien.
Kruiden kweken in de winter
Dit is iets wat veel mensen niet weten: ook in de winter kun je genieten van verse kruiden. Met een kweekbak met lamp kun je binnenshuis prima basilicum, peterselie en bieslook kweken. Daarnaast zijn rozemarijn en tijm winterhard en blijven ze buiten vaak groen, zelfs in de kou. Wordt het erg koud? Gebruik dan een tuinkas voor extra bescherming tegen vorst.
Kruiden oogsten en bewaren
Oogsten: Pluk kruiden ’s ochtends vroeg voor de beste smaak, wanneer de oliën in de bladeren op hun hoogtepunt zijn.
Bewaren: Verse kruiden kun je een paar dagen in de koelkast bewaren, gewikkeld in een vochtige doek. Wil je ze langer bewaren? Dan kun je ze drogen of invriezen.
Kruiden voor de keuken en meer
Verse kruiden zijn niet alleen heerlijk in gerechten, maar hebben ook andere toepassingen:
Thee: Gebruik munt, kamille of citroenmelisse voor een rustgevende thee.
DIY-projecten: Droog lavendel voor geurzakjes of maak je eigen kruidenolie.
Natuurlijke remedies: Probeer tijm of salie bij keelpijn. Kies je voor het geneeskrachtige goudsbloem? Maak dan eens een goudsbloem-tinctuur!
Dit blog is in januari 2025 bijgewerkt door het toevoegen van nieuwe tips en handige tools om kruiden te kweken. Perfect voor de komende lente! Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op Facebook, Twitter, Instagram of Pinterest!
Gerelateerd
Deze pagina bevat affiliate links. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijg ik een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik gratis content voor jou kan blijven maken.
Uitgelichte afbeelding: 123rf.com
what do you think?