Een maagband voor kinderen, is dat de oplossing voor het overgewicht van de jeugd van tegenwoordig? Wel als het aan het Maastricht UMC ligt…Persoonlijk ben ik een andere mening toegedaan, want jong geleerd is oud gedaan!
In de krant las ik dat er in de afgelopen jaren een aantal kinderen een maagband hebben gekregen in het. Ook voor dit jaar staan er een aantal ingrepen gepland. Ja, inderdaad. Ik moest het ook even laten bezinken. En als ik eerlijk ben vind ik er ook gelijk van alles van. Want hoe komen deze kinderen aan zoveel overgewicht? Jong geleerd is oud gedaan, toch?
Gemakshalve ga ik er nu trouwens even vanuit dat het overgewicht niet het gevolg is van een onderliggende ziekte. Ik neem ook aan dat het in geval van een onderliggende ziekte weinig zin heeft om een maagband te plaatsen. Dan lijkt me dat het overgewicht niet te bestrijden is.
Oorzaak
Wanneer een onderliggende ziekte niet de oorzaak is van het overgewicht, blijft dus over dat het bij de opvoeders ligt. Bam, daar staat het. Ik denk helaas wel dat dit de kern van het verhaal is. Zoals het gezegde immers al aangeeft, ieder pondje gaat door het mondje. En volgens mij weten we tegenwoordig niet zo goed meer hoe een gezond voedingspatroon eruit ziet. Er zijn zoveel diëtisten en andere ‘professionals’ die allemaal de oplossing zeggen te hebben, maar volgens mij werkt het voor ieder individu anders.
Voeden op verzoek
Mijn kinderen hebben borstvoeding gehad. De jongste krijgt het nog steeds. Het verschil met kunstvoeding is enorm. Ook daar heb ik ervaring mee. Mijn oudste heeft namelijk maar een maand of twee borstvoeding gehad. Borstvoeding werkt met het principe van vraag en aanbod. Geef je om wat voor reden dan ook kunstvoeding -prima, de baby moet toch iets eten- dan doe je er goed aan om ook kunstvoeding op verzoek te geven. Hoe je dat aanpakt lees je hier. Op deze manier houd je rekening met de natuurlijke maaginhoud van je kleintje, in plaats van het kleine maagje gelijk op te rekken met grote flessen voeding. Ja, je moet vaker voeding aanbieden, maar je respecteert wel het maagje van je baby. Zie hier een schema van kunstvoeding, niet echt babymaag vriendelijk te noemen…
Vaste voeding
Het vervolg van voeden op verzoek is stukjes eten. Ook nu kijk je weer naar je baby. Kan je baby gesteund op schoot zitten? Is de kokhalsreflex al wat naar achteren geschoven? Vaak is dit allemaal rond de leeftijd van zes maanden. Mijn jongste twee kinderen zijn allebei twee weken na hun uitgerekende datum geboren, zij waren met 5,5 maanden echt wel klaar voor vaste voeding. Door ze zelf te laten eten geef je je kindje de controle. Op deze manier laat je je kindje nooit overeten wat volgens mij bijdraagt aan een gezond gewicht. Immers: vol=vol.
Vind je stukjes aanbieden erg eng? Pureer dan de eerste hapjes maar laat je het kindje zelf ‘eten’. Ook het voelen/knijpen/spelen hoort bij de beleving van eten!
Terug naar de basis
Dat is mijn motto van dit moment. Geen pakjes en zoete meuk in dit huis. Nooit? Natuurlijk, af en toe zondigen we ook heus wel. Hier in huis gebruiken we bewust roomboter en volle yoghurt. Wel halfvolle melk, maar dat komt omdat dit in twee liter pakken zit. Sowieso kook ik bijna alles vers en niet uit pakjes. Alle eetmomenten vinden gezamenlijk plaats aan de eettafel. Maximaal 5 à 6 eetmomenten op een dag. Hier ben ik vrij streng in, maar dat komt voornamelijk ook omdat ik zuinig moet zijn op mijn gebit. Dat is namelijk niet zo denderend…
Sporten
Oké, sporten is wel een dingetje… De oudste sport officieel één keer in de week, maar fietst elke dag naar school. De middelste start binnenkort met peutergym. De enigen die eigenlijk zouden moeten sporten zijn manlief en ik…
Of dit echt de heilige graal is zodat mijn kids later geen problemen ontwikkelen met hun gewicht? Ik heb geen idee, maar voor nu werkt het in ieder geval super! Ik heb kindjes die prima groeien, bloeien en er goed uit zien. Want jong geleerd is oud gedaan!
Meer lezen? Dat kan in de categorie maatschappij
Afbeelding Dikke jongen meet zijn buikomvang: kwanchai.c – Shutterstock
what do you think?