Al jaren ben ik gefascineerd door de prostitutie. Hoe komt het dat je vrijwillig je lichaam tegen betaling te grabbel gooit. Is het wel geheel vrijwillig? Door het lezen van het boek Mijn leven in de hel en de nodige achtergrondverhalen, heb ik bijzondere inzichten gekregen over mensenhandel en prostitutie.
Het boek Mijn leven in de hel vertelt het vreselijke verhaal van de negentienjarige Sarah Forsyth (pseudoniem). Op een dag ziet ze een advertentie: leidsters gezocht voor kinderdagverblijf in Amsterdam. Ze is wel toe aan wat avontuur en reageert onmiddellijk. Na een serieuze sollicitatieprocedure wordt ze aangenomen. Het lijkt wel een droom.
Mijn leven in de hel
Die droom verandert in een nachtmerrie op het moment dat Sarah op Schiphol aankomt. De mensen die haar ophalen duwen haar in een auto, nemen onder bedreiging haar paspoort af en rijden regelrecht naar de Amsterdamse Wallen. Daar wordt ze zonder pardon achter het raam gezet. Haar ontvoerders laten er geen misverstand over bestaan: als ze probeert te ontsnappen, zal dat haar dood worden. Anderhalf jaar lang ondergaat Sarah de meest vreselijke vernederingen, tot ze uiteindelijk dankzij puur geluk een onbewaakt ogenblik vindt om te ontsnappen.
Mensenhandel
Sarah is het slachtoffer geworden van mensenhandelaren. Ze wordt seksueel uitgebuit, ofwel: gedwongen om seks te hebben met soms wel zeventien mannen per dag. Van het geld zelf ziet ze niks. Helaas zijn er genoeg mensen die er vraagtekens bij hebben of haar verhaal wel echt gebeurd is. Want mensenhandel, dat komt in Nederland toch niet voor?
Mensenhandel vindt plaats in de schaduwen van de samenleving. Dat er zoveel mensen zijn die sceptisch zijn over het verhaal van Sarah is aan de ene kant een zegen, ze hebben zelf nog nooit te maken gehad met deze schimmige wereld. Aan de andere kant, als niemand mensenhandel serieus neemt, dan kunnen deze schurken gewoon hun ongebreidelde gang blijven gaan. En dat moeten we toch écht niet willen! Daarbij vindt mensenhandel echt niet alleen plaats in de grote steden… Nee, het gebeurt ook op het platteland.
Meer informatie over het leren herkennen van mensenhandel, inclusief de vaak schrijnende verhalen van slachtoffers, vind je hier.
Prostitutie
Maar goed, van de mensenhandel doen we even een stapje terug naar de prostitutie. We zijn het denk ik wel eens over het feit dat seksuele uitbuiting gewoon nooit oké is. Dan nu naar de volgende vraag: is prostitutie ooit vrijwillig? Zolang aangetoond kan worden dat een vrouw zelfstandig en afgewogen de beslissing heeft gemaakt om haar lichaam te verkopen vind ik het meer dan prima dat ze dat doet. Tot zover ik er natuurlijk ook maar iets over te zeggen heb natuurlijk. Maar wat als ze nou haar lichaam verkoopt omdat ze psychische problemen heeft, of schulden? Spreken we dan nog over het vrijwillig verkopen van haar lichaam? Of voelt ze zich dan gedwongen om deze keuze te maken?
Strengere wet- en regelgeving
Veel mensen pleiten voor een strengere wet- en regelgeving. Is dat dan dé oplossing tegen mensenhandel en seksuele uitbuiting? Of is het aanpakken van de prostitutie, het misschien zelfs helemaal verbieden zoals in Zweden, misschien juist niet wat je zou moeten doen?
Als je het mij vraagt moet je juist de mensenhandelaren keihard aanpakken. De mannen én vrouwen die anderen om wat voor reden en op wat voor manier dan ook misbruiken en onderdrukken. En als iemand (m/v) graag de prostitutie uit wil gaan, deze dan de nodige kansen en ondersteuning bieden. Maar dat ben ik.
Lees ook
Uitgelichte afbeelding: 123rf.com
what do you think?