In de zomervakantie brachten de kinderen en ik een bezoekje aan natuurgebied de Blauwe Kamer en de nabij gelegen oude steenfabriek. In dit blog vertel ik je waarom het een aanrader is om er, mocht je een keertje in de buurt zijn, een bezoekje aan te brengen.
Inmiddels woon ik alweer ruim 20 jaar in Wageningen. Ondanks dit gegeven ken ik de omgeving toch niet zo goed als ik zou willen. In het verleden ben ik wel eens in de Blauwe Kamer geweest, maar ik besloot er eens met andere ogen naar te kijken. Wat maakt dit natuurgebied nou zo bijzonder?
Blauwe kamer
Natuurgebied de Blauwe Kamer valt onder beheer van Utrechts Landschap. Zij zijn actief met aankoop, beheer en ontwikkeling van natuurgebieden. In 1992 werd de zomerdijk bij de Blauwe Kamer afgegraven zodat het gebied regelmatig overstroomt. Dankzij de overstromingen is de natuur volop in beweging en ontwikkeling. Er zijn veel bijzondere planten en dieren en veel kleur dankzij de bloemrijke vegetaties. Zo is er een grote kolonie lepelaars en ook de bever voelt zich hier thuis.
Vogelaars
Aan het begin van de Blauwe Kamer staat een prachtige houten vlonder met een paar bankjes en deze verrekijkers. Deze zijn gewoon vrij te gebruiken en je kunt er ontzettend ver mee kijken. Toen wij er waren konden we de groep Koniks paarden er goed mee bekijken. Naast de Koniks paarden lopen er ook Galloways rond. Sowieso waren de verrekijkers een groot succes bij de kinderen.
Ben je een groot vogelliefhebber? Er is ook een vogelkijkhut aanwezig die uitzicht biedt over het vogelrustgebied. Mogelijke vogels die te spotten zijn: de lepelaar, zilverreiger (deze zagen wij ook) en aalscholvers. Als je gelukt heb kun je zelfs een visarend zien.
Wandelroutes
Natuurlijk is het mogelijk om hier een prachtige wandeling te maken. Er zijn 2 gemarkeerde routes:
- Blauwe kamer: 3 km, rood gemarkeerd
- Rivieroeverreservaat: 1,2 km, blauw gemarkeerd
Let op: honden, ruiters en mountainbiken zijn hier niet toegestaan!
Oude steenfabriek
Ook leuk om te bezichtigen zijn de ruïnes van de oude steenfabriek. Deze fabriek bakte tussen 1890 en 1975 bakstenen van rivierklei. In de hoogtijdagen na de Tweede Wereldoorlog verlieten iedere week 500.000 stenen de fabriek. De wijk Tuindorp in Utrecht is voor een groot deel met stenen uit de Blauwe Kamer gebouwd. Tegenwoordig gebruiken Koniks, grootoorvleermuizen en wilde bijen de ruïnes om in te schuilen.
Meer informatie over dit mooie natuurgebied vind je op de website van het Utrechts Landschap, klik hier.
Ben je uitgewandeld en toe aan een beetje rust en iets te eten en/of drinken? Bezoek dan het Panorama restaurant de Blaauwe Kamer. Je vindt het restaurant naast het bezoekerscentrum. Meer informatie vind je hier.
Lees ook
Ben je op zoek naar meer leuke uitjes (ook voor kinderen) in de buurt van Wageningen? Hieronder vind je een aantal tips:
- Wat te doen in Wageningen | Het Belmonte Arboretum
- Pannenkoekenhuis de Panorama-Hoeve
- Gratis uitje | Kinderboerderij de Oude Hofstede
Afbeeldingen: privébezit. Wil je ze gebruiken neem dan contact op via info@geraraakt.nl.
what do you think?