Pompoencurry met doperwtjes en kokosmelk door de redactie. Pompoencurry is al jaren een vast gerecht bij ons thuis. Vanaf de eerste pompoenen in september, totdat de pompoenen echt hun smaak beginnen te verliezen, diep in de winter. Het is makkelijk, lekker en je hoeft er geen uren voor in de keuken te staan. En het is ook nog eens makkelijk om mee te variëren.
Bovendien heeft pompoen van zichzelf een zoete smaak, waardoor veel kinderen ook enthousiast worden van dit gerecht. Nu het volop pompoenen-tijd is is het dus hoog tijd voor een heerlijke pan pompoencurry. En maak meteen ruim voldoende als je toch bezig bent, want dit gerecht is perfect om in te vriezen voor een moment waarop je even geen tijd hebt om in de keuken te staan. Gewoon even rijst koken, curry opwarmen en aan tafel. Heerlijk toch?
Ingrediënten voor pompoencurry voor 4-5 personen
- 1 oranje hokkaido pompoen van ongeveer 1200 gram
- 1 zak diepvriesdoperwten van 400 gram
- 3 gele uien
- 2 teentjes knoflook
- 3 cm verse gember
- 2 eetlepels gemalen komijn
- 1/2 eetlepel paprikapoeder
1 eetlepel curcuma poeder - 1 eetlepel gemalen koriander
- 1 kaneelstokje
- 6 kruidnagels
- Chilipoeder
- 1 blikje kokosmelk
- zout
- kokosolie of olijfolie om te bakken
- Eventueel verse korianderblaadjes voor de garnering
Instructies
Schil de uien, knoflook en gember en snij de uien in kleine blokjes. Hak de gember en knoflook fijn met een mes of rasp ze fijn. Verwarm 3 eetlepels olie in een pan en voeg de ui, knoflook, gember, het kaneelstokje, de kruidnagels toe en een halve theelepel zout toe. Bak de uien op middelhoog vuur en roer regelmatig, tot de uien zacht en glazig zijn. Voeg dan alle gemalen kruiden toe en bak het geheel nog licht aan op laag vuur, blijf regelmatig roeren. Voeg eventueel een klein beetje olie toe als het geheel nu te droog is geworden.
Was ondertussen de pompoen goed en snij de boven- en onderkant er af. Verwijder kurkachtige plekken op de schil, snij de pompoen doormidden en lepel nu de zaden uit het midden van de pompoen. Snij de pompoenhelften in plakjes en snij hier kleine blokjes van. Voeg de pompoen toe en roer de pompoenblokjes door het kruidenmengsel. Voeg nu een bodempje water toe aan de pan, doe het deksel er op, breng het water in de pan aan de kook en laat de pompoen zachtjes gaar worden op laag vuur.
Als de pompoen bijna zacht is, voeg dan de bevroren doperwten toe en breng de pan weer aan de kook met het deksel er op. Voeg eventueel wat extra water toe als het allemaal is verdampt. Er moet steeds een klein laagje water in de pan staan, zodat de curry niet kan aanbranden. Als de doperwten gaar zijn, haal dan het deksel van de pan en roer op laag vuur nog een paar keer door de pan zodat er nog wat water kan verdampen.
Voeg nu zoveel kokosmelk toe als de curry toe laat. Zorg dat de curry niet te vloeibaar wordt, hij mag een beetje dik blijven. Breng op smaak met zout, chilipoeder en eventueel wat verse koriander. Serveer met basmatirijst, chapattis of parathas. Tip: Vind je het teveel werk om zelf chapattis of parathas te maken (soort platbrood)? Je kan ze bij veel supermarkten ook kant en klaar kopen op de diepvriesafdeling!
Afbeelding: 123rf.com
what do you think?