Met zomerse temperaturen heb ik vaak geen zin om uitgebreid in de keuken te staan. De standaard combinatie van aardappels, groenten en vlees laat ik op deze dagen ook liever aan me voorbij gaan. Om toch voldoende vitamientjes binnen te krijgen, maak ik in de zomer graag deze rijstsalade. Niet te zwaar, makkelijk te bereiden en vooral erg lekker!
Bijkomend voordeel van dit recept voor rijstsalade is dat je ook nog eens eindeloos kunt variëren. Onthoud vooral dat onderstaand recept een richtlijn is, want ook van een restje rijst van de vorige dag kan je in een handomdraai een heerlijke rijstsalade op tafel zetten. Het enige dat je hoeft te doen is even in de koelkast te kijken wat je al in huis hebt.
Benodigdheden rijstsalade voor 4 personen
- 325 gram rijst
- Blikje tonijn of zalm
- Handje diepvries erwtjes
- Sjalotje in halve ringetjes
- 50 gram jong belegen kaas in kleine blokjes
- Een kwart komkommer (mag iets meer zijn)
- 1 tomaat in blokjes gesneden
- 1 blikje mais
- Handje olijven (groen of zwart)
- Olie naar keuze (ik gebruik vaak zonnebloemolie, maar olijfolie kan ook)
- Peper en zout naar smaak
- Eventueel een beetje munt en een partje citroen
Bereidingswijze
- Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
- Pak een grote kom en doe hierin de uitgelekte tonijn of schoongemaakte zalm en het handje erwtjes en het blikje maïs.
- Snijd het sjalotje, de kaas, komkommer, tomaat en de olijven klein en doe dat ook in de kom.
- Voeg de rijst toe en roer alles goed door elkaar (ik vind het altijd erg lekker als de kaas een beetje smelt door de temperatuur van de rijst, maar dat is mijn persoonlijke voorkeur).
- Om het geheel wat smeuïger te maken voeg je nu wat olie toe en naar smaak peper en/of zout.
- Heb je verse munt in huis? Hak een aantal blaadjes fijn en hussel dit ook door het mengsel.
- Voor een frisse touch is een partje citroen erbij ook erg lekker.
Omdat voor een gezonde levensstijl twee keer per week vis op het menu zou moeten staan (en wij dat dus niet redden), maak ik de rijstsalade altijd met een blikje zalm of tonijn. Ben je absoluut geen viseter of vegetariër? Je kunt de vis prima weglaten of eventueel vervangen door er gerookte of gebakken kipfilet of een ander stukje vlees naast te serveren.
De rijstsalade is ook erg lekker om bijvoorbeeld als side dish bij de barbecue te serveren. Heb je meer eters? Serveer het dan eens met een stokbroodje en (zelfgemaakte) kruidenboter. Succes gegarandeerd!
Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter of Pinterest.
Uitgelichte afbeelding: 123rf.com
what do you think?