Wil je snijbloemen zaaien en kweken in de moestuin? Dat snappen wij helemaal! Maar hoe begin je met een snijbloementuintje, welke soorten zijn geschikt voor beginners en waar moet je op letten bij het oogsten van de bloemen? Dat lees je in dit blog!
Snijbloemen kweken
Bloemen fleuren een huis helemaal op. En hoewel je eenvoudig een mooi bosje in de bloemenwinkel kan kopen, is het natuurlijk ook heel leuk om snijbloemen te zaaien en te kweken in je tuin. Niks zo leuk als je huis verfraaien met bloemen die je zelf geplukt hebt!
Een lekkere volle bos met bloemen, een grote bos narcissen in het voorjaar of juist zo’n hip boeket met een aantal verschillende bloemen op tafel. Ik vind het heerlijk, bloemen in huis. Maar omdat ik lang van een klein budget leefde, gunde ik het mijzelf eigenlijk nooit om bloemen te kopen. Je hebt er tenslotte echt maximaal een dag of 10 plezier van, vaak nog minder. En hoewel een bosje narcissen vaak nog wel een prima prijsje heeft, zijn bloemen al snel vrij duur, zeker voor iets dat je na een week weer in de groenbak gooit. En pesticiden, watergebruik, vliegkilometers en slechte arbeidsvoorwaarden voor de werknemers geven mijn vreugde ook al snel een nare bijsmaak als ik bloemen in de winkel zie.
Daarom begon ik mijzelf een aantal jaar geleden te verdiepen in het zelf snijbloemen kweken. Mede geïnspireerd door een aflevering van Gardeners World, waarin Monty Don snijbloemen aan het zaaien was alsof het de normaalste zaak van de wereld was.
In Nederland kennen we de snijbloemen toch vooral uit de kassen van het Westland. Ik verzamelde veel informatie op het internet en toen ik enthousiast werd ging ik op zoek naar boeken om te lezen over de kunst van snijbloemen kweken. Maar over snijbloemen kweken is in het Nederlands bar weinig geschreven, dus kwam ik uit op een aantal Engelstalige boeken. Er was bijvoorbeeld net een nieuw boek uit van Erin Benzakein van Floret, een bloemenkwekerij in Amerika. Wauw, ik was onder de indruk! Met prachtige foto’s en beschrijvingen van de meest extravagante soorten en variëteiten van bloemen die je zelf kan kweken en ik wist dat ik meteen aan de slag moest.
Nieuwsgierig? Je vindt zijn boeken bij bol (hier).
Snijbloemen kweken, hoe begin je?
Als je al een moestuin hebt, dan hoef ik je niet zoveel meer uit te leggen. Reserveer gewoon een vak in de gewasrotatie van je moestuin voor de bloemen of plant ze als een zee van bloemen in een strook langs of rondom de moestuin. Ze trekken als bonus ook heel veel nuttige insecten aan.
Heb je (nog) geen moestuin en wil je er wel graag één? Bekijk dan ook eens het blog met moestuin tips voor beginners. Maar het is geen probleem als je nog geen moestuin hebt. Dan kan je in een hoekje van de tuin ook een stukje grond reserveren voor een paar rijtjes snijbloemen. Of doe het zoals ik en zaai gewoon je hele tuin vol met een zee aan bloemen die ook geschikt zijn om van te snijden. Zo heb je er binnen en buiten plezier van.
Aandachtspunten
Bereid de grond goed voor
Veel bloemen stellen niet veel eisen aan de grond. Heb je een tuin met voornamelijk zware klei? Zorg dan voor voldoende verluchting door bijvoorbeeld een dikke laag compost door de grond heen te spitten. Heb je nog geen composthoop? Lees dan even het blog composthoop maken.
Gebruik niet teveel mest, dat is voor bloemen zelden nodig! Elk jaar een bescheiden basisbemesting met bijvoorbeeld verteerde paardenmest of plantaardige mestkorrels aan het begin van het seizoen en een dun laagje compost of bladaarde is voor de meeste snijbloemen genoeg.
Spit elke grondsoort goed door voordat je snijbloemen gaat zaaien en planten en dek het tot slot af met een laagje compost of bladaarde. Vooral dit laatste kan een hoop onkruid schelen.
Zorg voor voldoende water
Zorg dat je water bij de hand hebt, gebruik bijvoorbeeld een regenton. Om snijbloemen te blijven produceren en lang op de vaas te blijven staan is het heel belangrijk dat ze niet uitdrogen. Zorg dus dat je voldoende kan sproeien of gieten.
Voldoende zonlicht
De meeste snijbloemen groeien het beste op een zonnige plek. Kies dus niet het donkerste hoekje van de tuin uit, want daar zullen de planten waarschijnlijk kleiner blijven en minder bloemen geven.
Welke snijbloemen kies je?
Bij het kiezen van de bloemen die je wil gaan gebruiken bij het snijbloemen kweken is het allerbelangrijkste natuurlijk dat je ze mooi vindt, maar sommige bloemen zijn wel een stuk lastiger zelf te kweken dan anderen.
Ook is het handig om rekening te houden met de maand waarin de bloemen bloeien, zodat je het hele seizoen iets moois op tafel hebt. Je begint natuurlijk in het voorjaar al met zaaien op de vensterbank of buiten als het al warm genoeg is. Wanneer je precies moet beginnen verschilt per bloemsoort, vaak staat dit netjes op het pakje vermeld. De meeste eenjarigen zaai je in april en mei. Hieronder noem ik een aantal soorten snijbloemen die ook voor beginners een goede kans op succes geven en waarvan de meesten over een langere periode bloemen zullen geven.
Snijbloemen voor oogst in het vroege voorjaar
Bloembollen zoals narcissen, hyacinten, tulpen en blauwe druifjes. Je hoeft ze alleen te planten en indien nodig af en toe water te geven. Super makkelijk! Plant de bollen diep genoeg voor mooie lange rechte stelen. Hoe diep je ze mag planten verschilt per soort, het staat op de verpakking aangegeven.
Snijbloemen voor oogst in het latere voorjaar
Cosmos, stokrozen, uienbollen (alliums), anemonen, freesia’s, pioenrozen, ranonkels, prachtanjer, dille, lathyrus. Deze soorten zijn allemaal makkelijk te zaaien of te planten. De Cosmos, stokrozen, dille en lathyrus geven over een langere periode bloemen als je steeds alle bloemen oogst of de verwelkte bloemen weghaalt. Eenjarige lathyrussen zijn alleen al voor de geur de moeite waard! Ze hebben relatief korte stelen, maar ruiken heerlijk.
Snijbloemen voor oogst in de zomer en nazomer
Dahlia’s, gladiolen, zonnebloemen, cosmos, malope, kaasjeskruid, stokrozen, dille, kattensnor en zinnia’s. Door goed te blijven oogsten of meerdere keren per seizoen te zaaien kun je totdat het gaat vriezen van veel snijbloemen blijven genieten. Cosmos en dille kan je elke paar weken zaaien, zodat je steeds verse planten hebt. Dahlia’s kun je planten (de knollen of een kant-en-klare plant) of zaaien. In beide gevallen krijg je veel grote of juist kleine bloemen die spectaculair zijn in een vaas. Als je voor speciale vertakte zonnebloemen gaat, kan je lang van de planten blijven oogsten.
Overige soorten snijbloemen
Andere soorten groen en snijbloemen uit de tuin die het mooi doen in een boeket of in een vaas zijn bijvoorbeeld klimop, hortensia’s, bamboe, diverse soorten (sier)gras en bloesemtakken van fruitbomen.
Of je nou klein of groot begint met snijbloemen zaaien en kweken, het is zeker de moeite waard om eens te kijken welke variëteiten van een bloemsoort extra geschikt zijn om te snijden. Vaak staan deze varianten langer op een vaas of hebben ze langere stelen. Vooral bij Engelse zadenwebshops zoals deze (mijn favoriet) hebben ze veel keuze als het om snijbloemen gaat. Maar ook De Bolster heeft een speciale selectie van snijbloemensoorten in het assortiment en die zijn nog helemaal biologisch ook! Je vindt de webshop hier.
Heb je geen zin om steeds nieuwe plantjes te zaaien? Dan zijn vaste planten en bloembollen het meest geschikt. Narcissen, blauwe druifjes, pioenrozen, hortensia’s, prachtanjers, salie soorten, dropplant en andere vaste planten komen elk jaar terug zonder dat je er iets voor hoeft te doen! Makkelijker wordt het niet.
Waar moet je op letten bij het oogsten van snijbloemen?
Om te zorgen dat je bloemen zo lang mogelijk mooi blijven in de vaas, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten.
Voor bijna alle soorten snijbloemen geldt
Oogst ze als de bloem nét open is gegaan en oogst niet op het heetste moment van de dag of als de bloemen nog nat zijn van dauw en regen. Dahlia’s openen niet meer na het snijden, dus zorg dat deze wel volledig open zijn op het moment dat je ze knipt. Pioenrozen, narcissen en bijvoorbeeld tulpen snij je als de knoppen bijna open gaan en zacht aanvoelen. Je kan de kleur al voorzichtig zien.
Snij de stelen na de oogst schuin af en zet ze meteen in schoon lauw water en zorg dat ook je vaas goed schoon is. Voeg eventueel snijbloemenvoedsel toe om de levensduur nog wat te verlengen en het water schoon te houden. Een paar bloemensoorten moet je meteen na de oogst met de onderkant van de steel even in heet water houden, omdat ze anders meteen verwelken of hun bloemblaadjes laten vallen. Dit geldt onder andere voor stokrozen, papavers en salie. Heb je deze planten al in de tuin, dan kun je het eens proberen!
Een extra tip:
Narcissen kun je beter niet met andere bloemen combineren omdat ze giftig slijm afgeven aan het water. Dit slijmerige sap kan ook jouw huid irriteren trouwens. Wil je ze toch combineren? Snij ze dan op de juiste lengte en zet ze dan eerst een dag in een aparte vaas. Zet ze daarna (zonder opnieuw af te snijden!) in de vaas bij de andere bloemen. Op deze manier loopt er geen vers sap in het water.
Lees- en boekentips over snijbloemen kweken
- Pluktuin van Jennita Jansen , over het kweken van snijbloemen in kistjes.
- Floret Farm’s Cut flower garden van Erin Benzakein. Alleen nog verkrijgbaar in het Engels, maar dit is echt een snijbloemenbijbel!
- The cutting garden van Sarah Raven (Engels)
Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op Facebook, Twitter, Instagram of Pinterest!
Lees ook
- Compacte kweekkas – Action weekdeal
- Vierkante meter moestuin starten: De voor- en nadelen + tips
- Moestuinieren met kinderen
- Moestuin boeken voor beginners + meer tips!
- Kruiden kweken in de (moes)tuin + tips
- Bijen- en vlindertuin: Tips om meer bijen en vlinders naar je tuin te lokken
- Red de bij! 5 tips om de bij te helpen
- Bijenhotel maken
Deze pagina bevat mogelijk affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijg ik een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik gratis content voor jou kan blijven maken.
Uitgelichte afbeelding: 123rf.com
what do you think?