Wij zijn verwend hier in Wageningen. De keuze is reuze hier wat betreft basisonderwijs. Enerzijds fantastisch natuurlijk, maar als ik eerlijk ben zag ik toen ik de kinderen aan wilde melden door de bomen het bos niet meer! Tijd om eens op een rijtje te zetten welke soorten basisschool er hier zijn. En voor welke hebben we uiteindelijk gekozen? En waarom?
Soorten basisschool
Laat ik beginnen met het benoemen van de diverse types basisonderwijs in onze woonplaats plus een korte uitleg waar de school voor staat. Ik was echt hevig verbaasd zoveel keus als er hier is!
Neutraal-bijzonder onderwijs
Deze school staat open voor iedere levensbeschouwing. De school wil kinderen stimuleren tot nieuwsgierigheid, uitwisselen van meningen en wetenswaardigheden, respect en humor. Zowel christelijke als niet-christelijke feesten worden besproken.
Protestants-christelijk onderwijs
Op een protestants-christelijke school zijn de meeste leraren zelf ook protestants. Meestal wordt de dag met een gebed begonnen of worden er christelijke liederen gezongen. Het onderwijs is sterk gebaseerd op christelijke gewoonten en tradities.
Rooms-katholiek onderwijs
Is eigenlijk hetzelfde als hierboven alleen met een rooms-katholieke grondslag.
Openbare basisschool
Op deze school is ieder kind en elke leerkracht welkom, ongeacht zijn of haar sociale , culturele of levensbeschouwelijke achtergrond. Er wordt actief aandacht besteed aan de overeenkomsten en verschillen tussen kinderen, zonder voorkeur voor één bepaalde opvatting.
Antroposofisch onderwijs, ofwel de vrije school
Op de vrije school wordt lesgegeven volgens de antroposofische opvattingen van Rudolf Steiner. Er wordt veel gewerkt met natuurlijke materialen zoals hout, wol en bijenwas, en de seizoenen en de natuur staan centraal.
Daltononderwijs
Hier ligt de nadruk op keuzevrijheid voor de leerling, samenwerking met andere leerlingen en de ontwikkeling van zelfstandigheid.
Montessori
De kern van het montessorionderwijs wordt meestal samengevat in de uitspraak: “Help mij het zelf te doen”. Uitgangspunt is dat een kind een natuurlijke, noodzakelijke drang tot zelfontplooiing heeft. Opvoeding en onderwijs moeten onderkennen wat de behoeften van een kind op een gegeven moment zijn en daarop inspelen door de juiste omgeving en materialen te bieden. De leerlingen werken individueel of in kleine groepjes aan materiaal dat zij zelf aan het begin van de dag gekozen hebben. Dat materiaal is oorspronkelijk door Maria Montessori ontworpen. De leerkracht observeert de activiteiten van kinderen, om erachter te komen waar zij behoefte aan hebben, en reikt dan materiaal aan om in die behoefte te voorzien.
Overige basisscholen
Bovengenoemde soorten basisscholen zijn de types basisonderwijs in onze woonplaats. Zijn dit alle soorten? Nee, zo is er ook nog islamitisch onderwijs, democratische scholen (leek mij ook wel interessant, maar helaas niet aanwezig hier) en nutsscholen.
Wil je nog meer verdwalen in het oerwoud van onderwijs? Kijk dan vooral even hier.
Het dilemma…
Ik heb zelf altijd op een christelijke school gezeten. Er was altijd aandacht voor welke christelijke feestdag dan ook. Ook werden er veel liedjes gezongen, soms begeleid met gitaar. Dat vond ik persoonlijk het leukste van school!
Voor mijn gevoel krijg je met dit onderwijs ook de meeste normen en waarden mee. Dat was voor mij de belangrijkste reden om ook mijn oudste zoon op een christelijke school te doen. Voor hem was deze basisschool ook de juiste, en ik was dus eerst ook van mening dat onze andere kinderen ook naar deze basisschool zouden gaan.
Maar toen ik de kinderen op zag groeien voelde die keus voor mij niet zo logisch meer. Ik heb zelfs overwogen om thuis onderwijs te gaan geven, maar met zoveel verschillend onderwijs in de omgeving krijg ik dat vast niet voor elkaar… (Plus het feit dat mijn man vond dat hij mij in bescherming moest nemen, omdat ik soms te veel ambitieuze plannen heb…)
Maar wat zoek ik dan in het onderwijs?
Het is voor mij het allerbelangrijkste dat er naar mijn kind gekeken wordt. Waar heeft hij behoefte aan? Wat vindt hij leuk om te leren? En misschien nog wel het allerbelangrijkste: op welke manier gaat dat leren het beste? Natuurlijk moet het kind uiteindelijk wel alles kunnen wat er van hem verwacht wordt. Voor mij vallen in elk geval het rooms-katholieke onderwijs en het openbare onderwijs af. Volgens mij sluiten bij mijn wensen het beste het Montessori onderwijs en de vrije school aan.
Maar daar zit voor mij nu net het probleem. De enige ervaring die ik met het Montessori onderwijs heb zijn de slechte. Namelijk ouders die hun kind uiteindelijk toch naar de protestants-christelijke school kwamen brengen omdat ze op het Montessori onderwijs ‘verzopen’.
Uiteindelijk hebben we een bezoek gebracht aan zowel de Montessori school als de vrije school. Bij de vrije school zat ook een peuteropvang, waar we toen onze kinderen in eerste instantie voor in schreven. Dit beviel ons zo ontzettend goed dat dit uiteindelijk onze definitieve keuze is geworden.
Op welk soort basisschool zit jouw kind? En zijn er in jouw woonplaats ook zo veel types basisonderwijs?
Lees ook
- Meer uit de categorie Gezin
Uitgelichte afbeelding: 123RF.com
what do you think?