Stamcellen, ze kunnen in sommige gevallen, zoals bij leukemie of een andere bloedziekte, levensreddend zijn. Is het daarom raadzaam om bij de geboorte cellen van je baby op te slaan bij een (private) stamcelbank? Of zijn er ook andere mogelijkheden om aan deze waardevolle cellen te komen?
Wat zijn stamcellen?
Laten we eens bij het begin beginnen: wat zijn stamcellen eigenlijk? Ons lichaam bestaat uit cellen. Door het dagelijkse leven verouderen deze cellen en daarom moeten al deze cellen vroeg of laat een keer vervangen worden door nieuwe. Stamcellen worden in het beenmerg aangemaakt en zijn een soort fabriekjes, moedercellen zo je wil, die al deze cellen kunnen maken.
Wie heeft stamcellen nodig?
Mensen die een kwaadaardige bloedziekte zoals leukemie hebben kunnen een stamceltransplantatie nodig hebben. Als dit het geval is gaat men op zoek naar een stamceldonor die cellen heeft die zoveel mogelijk overeenkomsten heeft met die van de patiënt.
Inmiddels zijn er gelukkig steeds meer mensen die stamcellen willen doneren. Dit gaat in ongeveer 70% van de gevallen om het geven van bloed, in de overige gevallen wordt er voor een meer ingrijpende beenmergtransplantatie gekozen.
Navelstreng
Maar, het vinden van een geschikte stamceldonor kan een uitdaging zijn. Omdat geschikte stamcellen levensreddend kunnen zijn zie je daarom steeds vaker moderne mogelijkheden om de lichaamseigen stamcellen van je kind op te slaan. Zo bevat het navelstrengbloed van een pasgeboren baby veel stamcellen die je direct bij de geboorte op kunt laten slaan. Daardoor heb je in geval van nood altijd een goede match van nul jaar oude cellen achter de hand.
Melktanden
Heb jij bij de geboorte van je kroost geen navelstrengbloed op laten slaan en heb je daar met terugwerkende kracht spijt van? No worries, er is een nieuwe mogelijkheid ontdekt: ook het merg in melktanden bevat stamcellen die vergelijkbaar zijn met die uit het beenmerg. Ontdek je een losse tand bij je kind dan kun je bij de grootste private stamcelbank BioEden.nl een afnamekit aanvragen. Zij dragen er zorg voor dat het materiaal goed en veilig bewaard wordt voor toekomstig gebruik.
De toekomst?
Wie de laatste dagen het nieuws heeft gevolgd kan de kritiek op private stamcelbanken niet ontgaan zijn. Zo zouden de cellen maar 20-25 jaar ingevroren kunnen worden en is behandeling met eigen stamcellen niet aan te raden. Voor wie meer vertrouwen heeft in de snelle ontwikkelingen van de wetenschap kan het opslaan van cellen natuurlijk een geruststellende gedachte zijn.
Uitgelichte afbeelding: 123RF.com
Dit is een sponsored post, de inhoud is 100% van mij.
what do you think?