Mijn mening over trakteren - Gera Raakt
TOP
trakteren
Lifestyle Maatschappij

Mijn mening over trakteren

Hoe groot of klein je ook bent, als je jarig bent dan mag je trakteren. Tenminste, als je het leuk vindt om even stil te staan bij het feit dat er weer een jaar voorbij gevlogen is. Zeker wanneer je -kleine- kinderen hebt is het leuk om voor hen groots uit te pakken, toch? Vandaag deel ik mijn vrij uitgesproken mening over trakteren met je en ik ben eigenlijk ook heel benieuwd hoe jij er over denkt.

Veiligheid eerst

Gisteren las ik een artikel over trakteren op de peuterspeelzaal. De schrijfster vertelt dat er vaak nog wel het een en ander scheelt aan de traktaties, met name schort het aan de veiligheid. Ze geeft zelf aan niet zo snel over suiker te willen klagen. Een heel nobel streven hoor, maar ik vraag me af: is dat wel terecht? En hoe zit het met de hoeveelheden die getrakteerd worden? Veel ouders lijken elkaar de loef af te willen steken als het op het trakteren aankomt. Het moet immers alleen maar meer, groter en leuker? En in hoeverre heeft de school of peuterspeelzaal hier een rol in? Dit zijn zomaar een paar vragen die ik mezelf stel wanneer ik het stuk lees.

 

Mijn mening over trakteren

Oké, tot zover is het allemaal leuk en aardig, maar ik heb dus een vrij uitgesproken mening over trakteren. Ten eerste vind ik dat je er als ouders bij stil moet staan wat je aan peuters trakteert. Zeker en vooral aan peuters. Je hebt een voorbeeldfunctie, want snoepen is niets anders dan aangeleerd gedrag. Mag jouw tweejarige peuter in de huiselijke sfeer een lolly eten? Prima, mijn zegen heb je, maar mijn kinderen krijgen dat thuis niet. Zeker niet op de leeftijd van twee jaar. Waarom niet? Naast dat ik het niet veilig vind, vind ik de overbodige suikers en kleurstoffen ook niet bepaald nodig.

Ben je bang dat je peuter niet blij is met een leuk versierde banaan of iets dergelijks? Ik zou werkelijk niet weten waarom een peuter er niet blij van zou worden. Want wat is er mis met een vrolijk aangeklede banaan? Ik weet zeker dat ik de jongste twee kids meer plezier doe met een banaan of ander stuk fruit, dan een lolly. Sterker nog, ze kennen het bestaan van zoiets als een lolly nog niet eens! Op het moment dat je de keuze maakt om je kind kennis te laten maken met snoep kun je eigenlijk niet meer terug. Je kind weet nu immers wat hij mist. Maar nogmaals, dit is mijn mening. Elke ouder maakt deze keuze voor zichzelf, ik ben de laatste die daarover kan en mag oordelen.

 

Maar…

Het wordt echter een ander verhaal wanneer mijn kind bij de jouwe in de klas zit en jij jouw kindje dus op dingen als lolly’s laat trakteren. Want dan laat je mijn kindje kennismaken met de dingen die ik al een paar jaar succesvol buiten de deur weet te houden! Het kan voor een keer geen kwaad zeg je? Ik denk daar toch echt anders over, want het blijft niet bij een keertje. Volgende week is er namelijk weer een ander kindje jarig. En zoals ik al eerder zei, de beslissing om een kind te voorzien van snoep ligt bij de ouders en niet bij iemand anders.

 

Groepsdruk

Toen mijn oudste op de basisschool zat heb ik hem geloof ik maar één keer op chips laten trakteren. En dat was in groep acht. Ik was toen heel erg zwanger en koos ook een keer voor gemak. Ik heb wel een paar keer cakejes gebakken als traktatie en een keer een komkommerkrokodil en andere gezonde, maar lekkere, toestanden gemaakt. Veel gekker dan dat werd het niet. En tegenwoordig is het helemaal eenvoudig. Op Pinterest kun je namelijk allemaal gezonde en makkelijke traktaties vinden. Je kunt je dus niet verstoppen achter het excuus dat je geen inspiratie of iets dergelijks had!

Waar ik me ook nog nooit druk over heb gemaakt is over wat anderen trakteerden zodat ik maar aan die ‘eisen’ kon voldoen. Het is te belachelijk voor woorden dat we als ouders zijnde, volwassenen dus, elkaar altijd maar willen aftroeven. Nogmaals, dat is mijn mening, misschien denk jij daar wel heel anders over.

 

Regels

In mijn herinnering had de basisschool van mijn oudste wel een aantal regels waar de traktaties aan moesten voldoen. Liever geen chips, zoetigheid en dergelijke. In mijn ogen is ‘liever geen’ veel te vrijblijvend. En dat bleek ook wel uit de traktaties die sommige kinderen mee naar school namen. Zeker in de tijd dat het merendeel van de mensen in de wereld aan obesitas lijdt mag er van mij echt paal en perk aan gesteld worden. Zo ben ik ook van mening dat er geen pakjes sap en andere ongezonde zaken mee naar school gegeven mag worden, al is dat weer een hele andere discussie. Ik zeg we doen gevaarlijke en ongezonde traktaties vanaf nu compleet in de ban!

Dus nee lieve mama, je bent absoluut geen zeikerd! Ik zal waarschijnlijk, in vele ogen, nu wel de zeikerd zijn, maar dat maakt mij dan weer niets uit. Van mij mag het nog een stukje strenger allemaal. Want, en daar is ‘ie weer: het gaat tenslotte om onze kinderen, onze toekomst!

 

 

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

12 COMMENTS
  • Kim
    5 jaar ago

    Allereerst, wat een verfrissende artikelen schrijf je. Ik ben het niet altijd met je eens, maar je verwoordt je mening op zo’n heldere, niet kwetsende manier. Petje af.
    Wat betreft trakteren; daar ben ik het wel helemaal met je eens. Mijn kinderen zitten (nog) op de opvang in een groep van 0-4 jarigen. Hoe vaak mijn kinderen een pakje chocomelk meekregen, snoepjes of inderdaad lolly’s. 😱 Die ik vervolgens thuis weer op een vakkundige manier moest laten verdwijnen. Mijn kinderen krijgen heus wel eens een snoepje, maar ik heb dat graag zelf in de hand. En zeker geen lolly’s. Gevaarlijke dingen. Bij ons op de opvang is sinds twee jaar de regel ingevoerd dat zij zelf de traktaties regelen, volgens hun gezonde voedingsbeleid. Mijn oudste wordt volgende week 4 en mag dan wel trakteren, omdat hij ook afscheid neemt. Dat wordt een vrolijk versierde banaan, met een autootje er op.

    • Gera
      5 jaar ago
      AUTHOR

      Bedankt voor je mooie compliment. Altijd fijn om de dag zo te starten!
      Jeetje, lolly’s voor zulke kleintjes, ik kan er echt niet bij… Hoewel ik de opvang goed kan begrijpen dat ze de traktaties in eigen hand willen houden is het eigenlijk te zot voor woorden. Maar goed, de ene ouder is de ander natuurlijk niet. Dat maakt dat trakteren ook gelijk zo’n heikel punt…
      Alvast gefeliciteerd met je oudste, ik wens jullie een fijne dag!

  • Merel
    8 jaar ago

    Hier gelukkig nooit lolly of ander snoep voorbij zien komen als traktatie. Hoewel ik moet zeggen dat ik er niet veel moeite mee heb, mits het veilig is. Zelf weet ik het niet meer, geloof dat we vooral popcorn hebben getrakteerd uit gemak en misschien eens cupcakes? Fruit eten ze dagelijks en ik ga met Anita mee. Vroeger was ik hier veel feller op, inmiddels weet ik dat als je ze van huis uit het gezonde meegeeft, ze elders niet echt talen naar zoetigheid.

    • Gera
      8 jaar ago
      AUTHOR

      Ik denk dat je ook wel gelijk hebt dat wanneer ze het van huis uit niet gewend zijn ze er verder ook veel minder naar talen. Popcorn vind ik nog niet eens zo gek bedacht eigenlijk!

  • Anita Willems
    8 jaar ago

    Ik word er wat milder in, maar ik was er ook heel fel op. Ik word milder omdat ik merk dat mijn kinderen met bijvoorbeeld Sint Maarten dol zijn op hun oogst snoep, maar het vervolgens snel uit het oog verliezen.
    Vooral tegen de ouders die zeggen ‘ach voor een keer moet het wel kunnen toch’ zou ik willen zeggen: hou het eens bij hoe vaak ‘voor een keer’ is. Een traktatie op school, bij opa en oma, bij de bakker bij de kapper. Op feestjes. Het houdt soms niet op.
    Voor peuters vind ik het helemaal niet nodig. Het is echt niet nodig, ze missen het niet. Laat kinderen vooral zo laat mogelijke kennismaken met snoeperij.

    Een alternatief voor een traktatie is misschien een groepscadeau. Toen mijn dochters afscheid namen van het KDV zocht ik speelgoed uit waar mijn dochters te oud voor werden en gaf dat aan de groep. Dan hebben de kinderen die er blijven er heel lang plezier van en een aandenken aan jouw kinderen. Langer plezier dan van een traktatie.

    • Gera
      8 jaar ago
      AUTHOR

      Het klopt wat je zegt. Mijn kinderen talen er ook niet naar. Soms ook leuk om te zien dat peuter liever een banaan of appel wil ipv een taartje! Een groepscadeau is zeker een leuk alternatief. Goed idee!

  • Cynthia
    8 jaar ago

    Ik werk op een KDV en zie een en ander aan dingen voorbij komen. Ook heel gevaarlijk spul. Wij geven het meestal mee naar huis (voor de ouders) en geven enkel het veilige. Ik heb voor mijn dochter ook weleens zo’n krokodil gemaakt. Zo leuk!

    • Gera
      8 jaar ago
      AUTHOR

      Ik snap dus niet hoe ouders het verzonnen krijgen om gevaarlijke traktaties mee te geven. Wat goed dat jullie het gevaarlijke gewoon weer mee terug geven. Ik ben wel benieuwd hoe daarop gereageerd wordt door de ouders?
      Ja, wat is die krokodil leuk hè! En ook nog eens heel makkelijk!

  • Patricia
    8 jaar ago

    Toevallig gaat mijn oudste Dinsdag trakteren. Gezond is ook mijn maatstaaf. Zo kan de traktatie echt wel een feestje worden.

    • Gera
      8 jaar ago
      AUTHOR

      Dank je wel voor je reactie. Ik ben het helemaal met je eens dat een gezonde traktatie ook heel lekker en feestelijk kan zijn. Gefeliciteerd ook alvast en een fijne dag gewenst!

    • Cynthia
      8 jaar ago

      Ik vond het altijd leuk en belangrijk om gezonde traktaties te maken. Dus ja, de krokodil is geweldig. Wij geven de spulletjes mee aan de kinderen voor wie ze bestemd zijn hoor. Dan kunnen ouders zelf beslissen of ze het geven of zelf opeten. Zo bedoel ik het. 😉

      • Gera
        8 jaar ago
        AUTHOR

        Ow haha, ja, het is net hoe je het leest 😉 maar ik vind dat ook een goede oplossing!

what do you think?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.