Vegan Challenge | De veganistische uitdaging! - Gera Raakt
TOP
Vegan Challenge; Veganistisch eten + tips vegan kookboeken
Duurzaamheid Lifestyle

Vegan Challenge | De veganistische uitdaging!

Een lid van de redactie was het eind vorig jaar helemaal zat. Het roer ging om, ze besloot mee te doen met de Vegan Challenge. Inmiddels zit die erop en daarom deelt ze in dit blog haar persoonlijke ervaring met deze challenge.

In deze tijden van Corona zijn veel mensen bewuster bezig met hun gezondheid. We hebben wat meer aandacht voor onze weerstand. Gezond eten, even sporten in de buitenlucht (nu schoner dan ooit zonder alle uitlaatgassen van auto’s en vliegtuigen!) en zelfs onze premier en lifestyle coach Mark Rutte geeft gezondheidsadvies. Hij adviseert alle burgers minimaal 7,5 uur per nacht slaap.

Hoewel de Corona crisis natuurlijk een moeilijke tijd is voor veel mensen, biedt het ook kansen. Het kan juist een mooi moment zijn om je eigen gezondheid en voedingspatroon eens onder de loep te nemen. Bij mij kwam dat moment eind vorig jaar. Het was begin december, we hadden Sinterklaas net gehad, en het grote vreetfestijn ‘kerst’ hing in de lucht. Ergens in mij sluimerde een gevoel van onvrede over mijn eetpatroon. Ik besloot mee te doen aan de Vegan Challenge. Ofwel: de veganistische uitdaging!

 

Wat is een veganist?

Voor iedereen die nog steeds denkt dat veganisten witte bleekscheten zijn, met ingevallen ogen, dof haar en een zuur gezicht van alle ontberingen…

Optie 1: Je hebt helemaal gelijk. Irritante zeurpieten zijn het, van die ondervoede freaks met zo’n indringende, verwijtende blik naar ‘vleeseters’. Ze denken dat ze alles beter weten, en zo hypocriet ook, ik bedoel, ze stappen toch ook wel eens op een mier of een worm? Veganisten zijn eigenlijk een soort vegetariërs, maar dan nóg erger.

Optie 2: Times have changed! Ze zijn er nu ook in hippe en jonge versie, gezond en fit. Soms zelfs met van die gezonde blosjes op de wangen. Ook fotomodellen en topsporters lijken deze lifestyle te overleven. Je vindt de vegans in alle lagen van de bevolking, en – aaah – het worden er steeds meer! Ze zijn bezig met het milieu en duurzaamheid, ze zijn goed geïnformeerd. Ze kijken vaak best vrolijk, hebben best leuke kapsels, en met die ingevallen ogen valt het ook wel mee.

In welke versie je je ook kunt vinden, feit is, dat de veganistische beweging groeit. Wereldwijd en ook in Nederland. Volgens een schatting van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme telde Nederland begin 2019 zo’n 121.000 veganisten. Dat is een forse stijging t.o.v. 2014, toen waren er zo’n 45.000. En in 1996 nog maar 16.000. Meer informatie over de cijfers vind je hier

Dus, wat is nu precies een veganist? Over het algemeen wordt hieronder verstaan:

Iemand die geen vlees, vis, dierlijke producten zoals zuivel, eieren en honing eet, en ook geen dierlijke producten zoals leer en wol gebruikt

Bron

Vegetariërs eten ook geen vlees en vis, maar wel eieren en zuivel. Dat is de zogenaamde lacto-ovo-vegetariër. Er zijn ook nog tussenvarianten, zoals vegetariërs die geen eieren eten, maar wel zuivel (lacto-vegetariër).

Wat is de Vegan Challenge?

De Vegan Challenge is een initiatief voor mensen die de uitdaging aandurven om een maand lang geen vlees, vis en dierlijke producten zoals zuivel en eieren te eten. Er is een informatieve website bomvol tips, weetjes en recepten, en je ontvangt dagelijks een nieuwsbrief om je te inspireren, en je stap voor stap door de dagen van de challenge heen te loodsen.

Ook bieden de nieuwsbrieven veel achtergrondinformatie over de voordelen van een veganistische leefstijl.

Onderstaande 4 voordelen komen voorbij:

  • Dieren – je veroorzaakt minder dierenleed door geen dierlijke producten te eten
  • Milieu – in de veehouderij wordt o.a. veel methaan en CO₂ uitgestoten
  • Gezondheid – onderzoek wijst uit dat een plantaardig dieet het risico op diverse ziektes verkleint
  • Mensen – veganisme draagt bij aan het terugdringen van honger in de wereld, o.a. doordat er relatief meer landbouwgrond nodig is voor het voeden van vee dan van mensen

Veganisten hebben vaak verschillende redenen om geen dierlijke producten te eten. De een voelt zich er lichamelijk fitter en gezonder door. De ander heeft moeite met de bio-industrie of productiedieren in het algemeen. En anderen vinden het milieuaspect erg belangrijk. Een plantaardige leefstijl zou een groot verschil maken voor wat betreft uitstoot van broeikasgassen, boskap in Brazilië voor veevoer, et cetera.

 

Waarom deed ik mee aan de Vegan Challenge?

De gezondheidsvoordelen van plantaardige voeding (veel groente, fruit, noten en peulvruchten) zijn zeker een belangrijke factor, maar voor mij is vooral dierenwelzijn een belangrijke reden geweest om mee te doen. Ik was al jaren vegetariër. Maar omdat ik me steeds meer ging realiseren dat mijn favoriete kaasjes, overheerlijke melkschuim in de koffie en gepimpte gebakken eitjes net zo goed bijdragen aan allerlei dieronvriendelijke productiesystemen, vond ik het belangrijk om ook hierin op zoek te gaan naar alternatieven. Al is het alleen maar met als doel om misschien (als relatieve kaas- en melk freak) op lange termijn iets te kunnen minderen.

De gruwelijke filmpjes over de schandalen in onze slachthuizen, gecombineerd met de kerst in aantocht gaf me het laatste zetje om het eens te proberen. Want biologische kaas of niet of niet, de koe die mijn melk produceerde zou vroeg of laat in zo’n slachthuis terechtkomen.

Kleine noot: voor het gemak (ik ben tenslotte een beginner) heb ik mijn wollen sloffen, leren schoenen en bolletjes breiwol niet op marktplaats gezet. De challenge ging voor mij deze maand vooral over ‘geen dierlijke producten eten’.
Grote noot: de rest van mijn gezin hoefde natuurlijk niet met mij mee te doen.

 

En, hoe ging het?

Laat ik zeggen, dat in deze Corona crisistijd mijn ‘afzien’ in een wat ander perspectief komt te staan, ik bedoel, ik ben blij dat we überhaupt te eten hebben… Maar: toch viel het me eerlijk gezegd niet mee om een maand lang veganistisch te leven. Vooral kaas vond ik lastig om smakelijk te vervangen. En koffie met havermelkschuim is toch ook niet helemaal wat het was met gewone koemelk.

Maar… Ik heb ook ervaren dat je gewoon fantastisch plantaardig kunt eten zonder dat je de zuivel mist. Het is echt een kwestie van even inspiratie zoeken in lekkere veganistische recepten en nieuwe gewoontes aanleren. Dus dat minderen op lange termijn is mij zeker gelukt. Gisteren bijvoorbeeld heb ik een lekkere pasta gemaakt met saus vol groente, vegan gehakt en daaroverheen overheerlijke vegan parmezaan op basis van cashewnoten. Wat mij betreft een blijvertje, en ook een groot compliment dat zelfs mijn kinderen gretig met de ‘kaas’ strooiden zonder ook maar iets op te merken.

Na afloop van de challenge ben ik dus geen ‘echte’ veganist gebleven, maar een soort ‘zuivelminderaar’. Ik bak structureel in plantaardige olie in plaats van boter, ik drink niet meer een glas melk ‘voor de lekker’ maar heb heerlijke varianten plantaardige dranken ontdekt. Zoals rijst-hazelnoot en amandeldank. En ook in pannenkoeken, die op regelmatige basis in ons kookrepertoire voorbij komen, kun je eenvoudig amandelmelk in plaats van koemelk gebruiken. Ook voor eieren heb je goede eivervangers.

De tips en recepten van de Vegan Challenge hebben me enorm geholpen, en ook barst het op internet van de leuke blogs van veganisten en vegan kookboeken met heerlijke recepten.

Vegan bloggers en receptenboeken

Voor wie ook een poging wil wagen, onderstaand een aantal handvatten where to start: boeken en interessante blogs. Te beginnen natuurlijk met de website van de vegan challenge zelf. Daar kun je je aanmelden voor de 30 dagen veganistisch feest. Naar de website.

En het oneindig te variëren pastarecept met de vegan parmezaan vond ik op de blog van Jose. Zij maakte de parmezaan in combinatie met pasta aglio e olio. Je vindt het recept hier.

Voor onder andere ei-vervangers in allerlei baksels en prachtige kookfoto’s kun je onder andere terecht op de website van Lisa goes vegan. Die vind je hier.

Ook de website van ‘groen meisje’ Merel is een echte aanrader, en staat vol met recepten. Dit is een van de grootste vegan blogs van Nederland. Naar de website.

De blog van Sanne van het platform Living the Green Life staat vol met veganistische tips en recepten. Die vind je hier.

Verder houdt de Nederlandse Vereniging voor Veganisme een lijstje bij met allemaal leuke vegan blogs, vaak ook gecombineerd met duurzame lifestyle en andere interessante thema’s. Naar de website.

Natuurlijk is het ook altijd leuk om in de bibliotheek of op marktplaats (wel zo duurzaam) te snuffelen naar vegan kookboeken. Of je kunt ze kopen. Een aantal aanraders:

Een basic in je boekenkast, met recepten en algemene info over veganisme is De Vegarevolutie van Lisa Steltenpool. Meer informatie.

Voor de zoetekauwen onder ons is het Funky Vegan bakboek een goeie. Meer informatie.

En het boek van Sanne van de blog Living the Green Life staat vol met snelle en makkelijke vegan recepten. Meer informatie.


Dus, voor wie ook mee wil doen, veel succes met de Vegan Challenge. Ik ben erg benieuwd naar je ervaring!

 

Lees ook

 

Meer uit de categorie Duurzaamheid

 

Uitgelichte afbeelding: 123RF.com

Dit blog bevat affiliatelinks

«

»

what do you think?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.