Versoepeling leerplichtwet zodat ouders kunnen kiezen voor thuisonderwijs
TOP
Versoepeling leerplichtwet om thuisonderwijs of flexi-onderwijs mogelijk te maken
Lifestyle Maatschappij

“Ik pleit voor een versoepeling van de leerplichtwet uit 1969”

Goed, dit gaat weer eens een blog worden vanuit mijn tenen. Zo eentje waarvan waarschijnlijk een heleboel mensen hun hoofd gaan schudden in combinatie met het maken van afkeurende geluidjes. Maar ik ga hem toch schrijven, omdat ik weet dat ik niet de enige ben die er zo over denkt. Want ik pleit voor een versoepeling van de leerplichtwet uit 1969.

Onderwijs op maat

Vlak voor ik onze tweede zoon inschreef op de basisschool heb ik onderzoek gedaan naar het geven van thuisonderwijs. Het lijkt me een prachtig principe, en dan vooral de tak unschooling. Dat betekent niet dat ze geen les krijgen, maar dat je juist inhaakt op de interesses van je kind. Begint jouw kind over het leven in de sloot? Hup, aanhaken met alle kennis die je hebt. Heb je te weinig kennis? Dan ga je naar de bibliotheek en struin je het internet af. Is je kind nog niet verzadigd maar weet je niet meer wat je moet vertellen? Dan ga je op zoek naar iemand die dat wel kan. Fantastisch systeem als je het mij vraagt. Onderwijs op maat, zoals het zou moeten zijn.

Want dat is op basisscholen natuurlijk een groot probleem. Ze kunnen geen onderwijs op maat aanbieden. Het ene kind leert snel (sneller), het andere leert langzaam (langzamer) dan gemiddeld. En het onderwijs is toch veelal toegesneden op de gemiddelde leerling, die dus eigenlijk niet bestaat. Het gevolg hiervan is dat veel kinderen op een gegeven moment geen plezier meer hebben in het leren. Ze vinden school misschien wel leuk omdat ze gek zijn op hun vriendjes en vriendinnetjes, maar het plezier in leren is voor altijd kapot gemaakt. Zonde!

 

Leerplichtwet

Dat hebben wij mede te danken aan een hopeloos ouderwetse wet die dateert uit 1969. We kennen hem allemaal als de leerplichtwet, al betekent het in de praktijk dat er sprake is van schoolplicht. De wet is namelijk zwart/wit en kent geen andere kleuren uit het spectrum. Maar is dat wel juist in een moderne tijd als deze? Zouden we als ouders niet moeten gaan voor onderwijs op maat? Toegesneden op wat het (ons) kind nodig heeft en wat past bij ons als gezin?

Dankzij het coronavirus hebben veel ouders ervaren hoe het is om hun kind thuisonderwijs te geven. En ja, er zijn veel ouders die enorm blij zijn dat de school weer begonnen is, maar er zijn minstens zoveel ouders die hele andere ervaringen hebben. Hun kind doet het juist beter thuis, is meer ontspannen en misschien nog wel het belangrijkste argument: veel kinderen pikken de lesstof thuis sneller op dan op school. Puur omdat ze zich beter kunnen concentreren en er meer één op één aandacht voor ze is. Wat leert ons dat?

 

Versoepeling leerplichtwet

Daarom pleit ik voor een versoepeling van de leerplichtwet uit 1969. Geef ouders de keus om te kiezen voor thuisonderwijs, onderwijs op school of misschien een combinatie van die twee: flexi-onderwijs. Het grootste bijkomende voordeel om dit te regelen per wet is dat je als regering meer kleur aan deze starre ouderwetse wet kunt toevoegen en uiteindelijk meer controle kunt hebben over de kinderen die thuisonderwijs krijgen. Je kunt misschien zelfs wel vroegtijdig bijsturen in het geval dat nodig mocht zijn.

Vind jij de leerplichtwet nou ook hopeloos achterhaald? Dan zou ik het ontzettend tof vinden als je deze boodschap voor me zou delen. Wil je weten wat de leerplichtwet inhoudt? Dat lees je hier.

 

Lees ook

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

 

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

6 COMMENTS
  • Sandra Vermeulen
    4 jaar ago

    Flex onderwijs lijkt me zeker de moeite waard. Kinderen moeten doelen halen. En door de overprikkeling van school en het tempo op school beent mijn dochter dit niet bij. Ze doet nu groep 4 al over. Met thuis onderwijs heb ik kunnen inzoomen op stukken wat ze nog niet onder de knie had. Iets wat je verwacht dat school zou doen. Maar geen oog, tijd of inzicht in blijkt te hebben. Het zou mooi zijn als er echt maatwerk kan gegeven worden. Als dat in combinatie kan met thuis werken. Of met in kleine systeem groepjes werken om toch de nodige doelen te kunnen bereiken. Het school systeem belemmerd mijn kind. Ivm te veel prikkels, te lange dagen, continuïteit van overvraagd worden en gevoel van falen.

    • Gera
      4 jaar ago
      AUTHOR

      Wat vervelend dat je dochter ook zo overprikkeld raakt. Wel fijn dat je dit tijdens het thuisonderwijs hebt kunnen ervaren. En inderdaad, school zou veel meer maatwerk moeten zijn. Er zijn kinderen die een dagelijkse schoolgang prima volhouden, maar voor velen licht overprikkeling op de loer. Wij volwassenen werken vaak ook parttime (al is het soms maar 4 dagen ipv 5), maar van onze kinderen wordt verwacht dat ze dagelijks op school zijn. Misschien moeten we toch eens een petitie starten om flex onderwijs beter mogelijk te maken…

  • Yvonne
    4 jaar ago

    Wat een mooie tekst heb je geschreven Ik ben blij dat iemand zich hier openlijk over oud durft te laten helaas kwam ik echt te laat achter dat een kind die al naar school is geweest geen kans meer maakt op thuisonderwijs mijn zoontje was 4 en een half toen ik me ben gaan verdiepen in thuisonderwijs omdat ik een compleet ander kind kreeg door dat hij naar school ging onze kinderen groeien op dichtbij de natuur en leren heel veel door te doen en te ontdekken thuis onderwijzen lijkt me fantastisch en ook nog eens goed te doen voor mij omdat ik reuma heb kan ik lichamelijk toch niet veel werk verrichten op onze boerderij en daarmee zou ik een wezenlijk verschil kunnen maken voor met name Onze oudste zoon Helaas was het zo dat hij al een half jaar naar school was geweest en de leerplichtambtenaar daarmee besloten had dat ons verzoek op thuisonderwijs vanwege levensovertuiging ongegrond was. Terwijl wij vroege 30-ers waren en pas toen kennis maakten met de antroposofie.
    Dreigementen met boetes en strafblad heeft ons de mond gesnoerd en onze zoon is gewoon naar school moeten gaan hij past zich aan maar past niet in het systeem van in een bankje stil zitten en luisteren De Vrije School werd ons gezegd past prima in jullie levensovertuiging Helaas is de vrije school bij ons in beide richtingen minimaal 3 kwartier rijden wat er dan gebeurd is dat je een kind plaatst in een stad in een onvertrouwde omgeving plaatst waar het vriendjes zal maken die niet uit zijn eigen dorp komen en waar hij zich niet tussen voelt passen omdat het een boerderij en dorpskind is dat opgroeit in een klein dorpje de Corona tijd heeft voor mij duidelijk gemaakt waar het verplichte leerplichtwet werkelijk voor dient en dat is dat alle ouders moeten werken om de economie draaiend te houden om de huizenprijzen hoog te houden een tweeverdieners gezin draagt meer bij aan de economie als een eenverdieners gezin en daar zit de Angel precies puur economische redenen dus jammer dat we in een land wonen waar alles gedicteerd wordt wat Hoe men moet leven en welke keuzes worden we voor onze kinderen moeten maken en dat we niet vrij zijn om zelf te beslissen wat goed voor onze kinderen is dan moeten we maar verhuizen zegt men hoe verhuis je een boerderij ? naar het buitenland alles oppakken en gaan was het maar zo makkelijk ik vind het mooi en inspirerend hoe jij je hier openlijk over durft te uiten .Onze jongste dochter vindt school leuk voor haar heb ik er minder moeite mee dat ze naar school moet gaan want ze is graag onder de mensen maar ook heel graag op de boerderij en buiten Dit zou heel makkelijk te vervangen zijn door bijvoorbeeld groepactiviteiten te organiseren met ouders onderling , en scouting of een andere vereniging. De leerplichtambtenaar schuilde zich achter het sociale aspect van de school en dat ze dat zo belangrijk vindt dat zou daarmee perfect ondermijnd kunnen worden maar helaas is dit haar overtuiging en haar visie niet goed genoeg.
    Ik heb het gevoel dat wij met het Nederlandse systeem en de ambtenaren die nu in de regering zitten absoluut niet verder zullen komen in de vrijstelling voor thuisonderwijs voor Kinderen die reeds naar school zijn geweest en dat vind ik heel erg jammer Ik ben best een beetje jaloers op thuisonderwijzende ouders die wel wisten dat ze op tijd vrijstelling moest aanvragen voor hun kind 4 jaar werdt of kinderen die om bijzondere omstandigheden recht hebben om thuisonderwijs te krijgen, natuurlijk gun ik dat niet voor hun kind of voor hen, maar omdat mijn kind geen stempeltje heeft maar gewoon een buiten kind is en daarom niet in het schoolsysteem past maakt voor hen niet uit. Ik hoop dat ooit de wet nog zal veranderen maar voor hem zal het te laat zijn en herhaalt zich de geschiedenis Ik ging ook niet graag naar school mijn vader ging ook niet graag naar school mijn man die ging niet graag naar school en mijn zoon gaat ook niet graag naar school Mijn vader heeft me dikwijls huilen naar school gestuurd letterlijk de fiets aangeduwd omdat ik niet wilde gaan omdat ik me daar niet thuis voelde en niet op mijn plek jammer dat we kinderen en jongvolwassenen die niet in het Regulier school systeem passen daartoe moeten dwingen.

    • Gera
      4 jaar ago
      AUTHOR

      Dank je wel voor je uitgebreide reactie! Wat een verdrietig, maar herkenbaar verhaal. Op dit moment merk ik dat mijn zoontje ook steeds erg overprikkeld is en hij school steeds minder leuk lijkt te vinden. Ik denk dat ik binnenkort tijdens de oudergesprekken toch eens het flexionderwijs ga bespreken. Zou dat een optie zijn voor jullie school? Ik hoop heel erg met je mee dat de wet op dit gebied gaat veranderen, misschien moeten we als ouders eens massaal actie gaan voeren?

      • Tiha
        3 jaar ago

        Ik ben benieuwd of je ewn positieve reply hebt gehad op je voorstel over flexi schooling. Ik heb het 7 maanden geleden ook gevraagd aan school. Maar de directeur zegt dat het niet mag van de leerplichtambtenaar.
        Ik wil positieve verhalen van andere zodat dat mijn verhaal kracht kan geven.
        Hoor graag van je.

        • Gera
          3 jaar ago
          AUTHOR

          Beste Tiha, bedankt voor je vraag. Een paar weken geleden heb ik flexionderwijs besproken met school. Mocht ik merken dat onze zoon een dag rust nodig heeft dan mag ik hem thuishouden. De leerplichtambtenaar hoeft hier niet aan te pas te komen, school mag dit in samenspraak met de ouders besluiten. Meer informatie over flexischool, die je ook aan jullie school kunt laten zien, vind je hier: https://www.thuisonderwijs.nl/wettelijk/flexischool/
          Hopelijk draait jullie school snel bij!

what do you think?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.