Geld lenen, ik heb het nog nooit gedaan. Maar toch zijn er situaties waarin je écht extra financieringsruimte nodig hebt. Dan kun je maar beter verstandig geld lenen toch? Daarom in dit blog een aantal tips voor het lenen van geld.
Leenvorm
Bedenk van tevoren welke leenvorm je graag wil. De drie meest voorkomende leningen zijn een persoonlijk lening, een doorlopend krediet of een consumptief krediet.
Persoonlijke lening
Een persoonlijke lening is een lening die is afgestemd op je persoonlijke situatie. Het hele leenbedrag wordt ineens op je rekening gestort, de rente staat vast. Je betaalt dus iedere maand een vast bedrag aan rente en aflossing waardoor je precies weet wat je lening kost.
Doorlopend krediet
Een doorlopend krediet is een lening waaruit je doorlopend mag opnemen en aflossen. Je kunt geld opnemen tot het vastgestelde kredietlimiet. Afgeloste bedragen mag je ook weer opnieuw opnemen. De rente is variabel wat betekent dat hij kan stijgen en dalen. Bij een doorlopend krediet weet je van tevoren niet wat je lening uiteindelijk gaat kosten.
Consumptief krediet
Een consumptief krediet is een lening om consumptiegoederen- of diensten te kopen. Een auto financieren is hier een mooi voorbeeld van, maar ook het financieren van een nieuwe keuken of een verre reis.
Maandlast
Wanneer je een lening af gaat sluiten is het goed om je persoonlijke financiële situatie eens goed onder de loep te nemen. Welke extra maandlast kun je dragen zonder in de financiële problemen te komen? Vaak beschikken kredietverstrekkers over een handige tool waarmee je precies kunt berekenen welke maandlast haalbaar is voor jouw persoonlijke situatie. Hou hierbij ook rekening met een eventuele inkomensdaling zodat je niet voor nare verrassingen komt te staan.
Looptijd
Welke looptijd kies je voor jouw leendoel? Stel je voor dat je met je lening een auto wil financieren. Een auto heeft een economische levensduur van zo’n vijf jaar. Als dit jouw leendoel is dan is het dus onverstandig om deze lening langer te laten lopen dan die vijf jaar. Kun je de maandlast die past bij een lening van vijf jaar niet dragen? Dan zal je concessies moeten doen zoals bijvoorbeeld het kopen van een kleinere auto.
Rentepercentages vergelijken
Kijk en vergelijk rentepercentages goed met elkaar voordat je een lening afsluit. Een procent meer of minder maakt op een groot bedrag al een behoorlijk verschil! Heb je een geschikte aanbieder gevonden en heb je nog andere lopende leningen? Dan wil ik je als tip meegeven om ook te kijken of je deze over kunt zetten naar de nieuwe aanbieder.
Ook wanneer je eenmaal een lening hebt afgesloten blijft het zinvol om de rentepercentages in de gaten te houden. Zie je dat een andere aanbieder ineens een veel lagere rente rekent dan kan het zinvol zijn om over te stappen. Maak hier eerst wel een goede berekening van (of laat dat doen)!
Check de vergunning
Last but not least is het belangrijk dat je aanbieder wel een vergunning heeft om krediet te mogen verstrekken. Dit kun je doen op de website van de AFM.
Waarvoor heb jij weleens een lening afgesloten?
Lees ook
- Geld maakt niet gelukkig, of toch wel?
- Besparen op de zorgverzekering
- Huishoudelijk | Tips om te besparen!
- Nieuwe hypotheek, welke kiezen wij?
- Verhoging pensioenleeftijd | Wanneer wil jij met pensioen?
Uitgelichte afbeelding: 123rf.com
Sponsored post
what do you think?