Als je een huis gaat kopen, kom je voor de keuze te staan: regel je het allemaal zelf of kies je ervoor om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Wij kozen voor een aankoopmakelaar.
Zelf doen
Eerlijk is eerlijk, ik heb de touwtjes graag zelf in handen. Toen wij besloten om op zoek te gaan naar een huis heb ik alles gelezen wat ik maar kon vinden over het zelf aankopen van een huis. Maar toen veranderde de woningmarkt, en daarmee ook onze plannen. We wilden naar Duitsland verhuizen, omdat je daar veel meer huis en tuin krijgt voor je geld dan in Nederland. Maar een huis kopen in Duitsland, daar komt wel het nodige bij kijken! Daarom besloten we op zoek te gaan naar een Nederlandse makelaar, die ook verstand had van de Duitse woningmarkt.
Passende aankoopmakelaar zoeken
Tijdens het eindeloze zoeken naar het voor ons perfecte huis op Funda ontdekten we een rode draad. Een aantal van onze favoriete woningen bleek bij dezelfde makelaar in de verkoop te staan. Het enige probleem dat ik zag was de afstand. De makelaar was namelijk gevestigd in Emmen, dat was voor ons een behoorlijk eind uit de buurt! Desondanks besloot ik er toch een mail aan te wagen. Na telefonisch overleg besloten we een kennismakingsgesprek te houden die gelukkig via internet plaats kon vinden. We hadden een wederzijdse klik en we besloten met elkaar in zee te gaan.
We maakten de afspraak dat zij potentieel geschikte woningen aan ons zouden doorgeven, maar we zouden ook zelf onze ogen goed openhouden. Mochten wij een geschikte woning zien dan konden we dat laten weten en regelden zij de rest.
Wat we bovendien ook een groot pluspunt vonden is dat ze ook nauw samenwerken met een financieel adviseur en verzekeringsspecialist. Wil je een huis in Duitsland kopen dan gaat het om twee verschillende partijen, in Nederland is de financieel adviseur ook thuis in de verzekeringen.
Plannen bijstellen
De woningen die wij op het oog hadden bleken niet alleen bij ons favoriet te zijn. Bijkomend probleem was dat die mensen het geld zo’n beetje op de plank hadden liggen… Toen we eindelijk dachten een Duits huis bemachtigd te hebben viel Rusland Oekraïne binnen en kwam de energiecrisis om de hoek kijken. De banken wilden niet meer tot financiering overgaan en onze droom spatte uiteen.
Vervolgens werd duidelijk dat onze zoon met ADHD en autisme door overprikkeling niet meer naar school kon. Wilden we het risico nog nemen om onze zoon niet alleen uit zijn vertrouwde woonomgeving te halen, maar ook nog eens te laten wennen aan en in het buitenland? Nee, we zagen onder ogen dat het tijd werd om onze plannen bij te stellen en afscheid te nemen van onze droom: wonen in Duitsland.
Terug naar een oververhitte woningmarkt
Daar gingen we weer, terug de oververhitte woningmarkt in Nederland op. Hoe moeilijk kon het zijn om ons perfecte huis te vinden? Maar alles in onze regio wat ons beviel, was veel te duur voor ons. Met een zorgintensief gezin konden we echt niet allebei fulltime werken. Met mijn fulltime werkende man en ik de zorgen thuis lag mijn bedrijf nagenoeg op zijn gat. Nou ja, laat dat nagenoeg maar weg. Ik kwam er gewoon niet meer aan toe, zonder er zelf aan onderdoor te gaan.
Langzaam maar zeker werd onze zoekregio groter en groter. Wilden we een groot perceel en een redelijk formaat huis? Dan was het antwoord simpel: het zou een kluswoning worden, dan haakten sowieso al veel mensen bij de bezichtiging af. De enige woningen die we echt leuk vonden stonden in Groningen, maar we wilden niet in het aardbevingsgebied wonen. Toen kwamen we ons huis tegen.
Bezichtiging met aankoopmakelaar
Onze aankoopmakelaar regelde voor ons de bezichtiging en was zelf natuurlijk ook paraat. Toen hij de woning zag wilde hij hem het liefst platgooien, maar wij vonden (en vinden) het fantastisch. Het had alles wat we zochten! Inclusief zo’n beetje alle uitsluitingsclausules. Behalve asbest trouwens, dat hebben we dan weer niet (gelukkig).
Wij waren, eigenlijk ook een beetje tot onze verbazing, ook de enigen die een aankoopmakelaar mee hadden genomen. En aangezien alles al zo goed als geregeld was konden we snel schakelen. Dat werkte zeker in ons voordeel en we kochten het huis!
Alles geregeld
Hoewel er nog een hoop papierwerk bij komt kijken, vond ik het erg prettig dat alles tot in de puntjes was geregeld! Meerdere keren heb ik verzucht dat ik ontzettend blij was dat ik alleen maar vragen hoefde te beantwoorden en de papieren in hoefde te vullen. De communicatie was trouwens ook echt fantastisch, zowel met de makelaar als met de financieel adviseur.
Extra kosten waren het ons zeker waard
Natuurlijk doen een aankoopmakelaar en financieel adviseur hun werk niet voor niks. Dat betekent dat er extra kosten bijkomen. Dit valt onder het kopje kosten koper en kun je opgeven bij de belastingaangifte (maar dit heb ik nog niet gedaan, daar kan ik volgend jaar pas meer over vertellen).
Nu kun je ervoor kiezen om op de kosten te beknibbelen. Ik ben zelf erg blij dat ik me niet heb laten leiden door de kosten, maar door de klik die ik met alle betrokkenen had. Het was me elke cent meer dan waard, het heeft me namelijk ook veel opgeleverd: rust.
- Ben je benieuwd naar onze aankoopmakelaar? Kijk dan even hier.
- Meer informatie over onze financieel adviseur? Kijk dan even hier.
Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op Facebook, Twitter, Instagram of Pinterest!
Uitgelichte afbeelding: 123rf.com
1 COMMENT
Natasja
1 jaar ago
Fantastisch Gera! Dank voor je lovende woorden.
Heel erg fijn en leuk jullie te mogen hebben helpen!
Met een hartelijke groet,
Natasja
Rengers financieel advies