Wasbare luiers gebruiken? De voor- en nadelen + tips en ervaring
TOP
Wasbare luiers met vrolijke prints aan de waslijn
Duurzaamheid Lifestyle

Wasbare luiers | De voor- en nadelen + tips en ervaring

Wasbare luiers, wat zijn de voor- en nadelen? Eén van mijn redacteuren heeft hier inmiddels al ruim een jaar ervaring mee en deelt in dit blog haar tips en ervaring.

Maar…. dan heb je dus POEP in je wasmachine?!?! Een van mijn vriendinnen (zonder kinderen) kijkt mij geschokt aan als ze na een paar weken op kraamvisite komt. Ehhh nou ja, eigenlijk wel.

Goed voornemen

Toen ik zwanger was van mijn dochter wist ik al snel dat ik het op zijn minst wou proberen, wasbare luiers. Tegelijkertijd vond ik als single mama ook dat ik het mezelf niet onnodig moeilijk moest maken. Wou ik echt na de zoveelste slapeloze nacht ook nog luiers gaan wassen?

Maar toen ik mijn goede, doch voorzichtige, voornemen met een vriendin deelde die ervaring had met wasbare luiers, kreeg ik zomaar een hele doos met luiers die ik mocht gebruiken! Wauw!! Dat was heel welkom. Mijn budget was namelijk klein en hoewel wasbare luiers uiteindelijk heel goed zijn voor je portemonnee, is het best een flink bedrag als je alles in één keer aan moet schaffen.

Inmiddels verschoon ik al ruim een jaar elke dag luiers en kan ik delen wat mijn ervaring met wasbare luiers is. Wie weet durf je het na deze blog ook aan om wasbare luiers te gaan gebruiken?

 

De voordelen van wasbare luiers

1. Het is beter voor het milieu, ondanks het feit dat je ze elke keer weer moet wassen.

2. Minder schadelijke stoffen tegen de huid van jouw kindje.

3. Het bespaart uiteindelijk geld, zeker als je van plan bent om meerdere kindjes in dezelfde set wasbare luiers te steken. 

4. Je hoeft nooit met luiers te zeulen als je boodschappen gaat doen en je zit dus ook nooit zonder. (Ok, wel op tijd de wasmachine aanzetten dus. Of een blote baby tot de luiers droog zijn.)

5. Ze zijn er in de meest schattige printjes!
Waarschuwing: Dit voordeel kan voordeel nummer 3 teniet doen, omdat het veel te leuk is om nieuwe printjes te verzamelen. 

6. Kinderen in wasbare luiers zijn vaak eerder zindelijk. Dat komt omdat ze beter voelen dat ze een natte broek hebben als ze in hun luier plassen. Scheelt jou weer een hoop luiers verschonen.

 

Wasbare luiers in vrolijke print

 

De nadelen van wasbare luiers

1. Je hebt 2 tot 3 wasjes extra elke week.

2. Het is een grote investering vooraf.

3. Een standaard luiertas is eigenlijk altijd te klein als je wasbare luiers gebruikt. Je hebt dus altijd wat meer spullen bij je. En misschien heb je wat extra ruimte nodig in de commode.

4. Heb je meerdere kinderen die tegelijkertijd in de luiers zitten dan heb je extra luiers nodig en heb je dus juist extra aanschafkosten.

 

Hoe werken wasbare luiers?

Vroeger moesten moeders het doen met katoenen lappen en veiligheidsspelden. Dat tijdperk is geweest. Er zijn nu verschillende luiersystemen te koop waarvan de meeste in basis veel lijken op een wegwerpluier. Ze sluiten met klittenband of drukknoopjes en hebben min of meer dezelfde vorm. 

Heel kort samengevat zijn er 2 soorten systemen: 

1. All-in-one luier (AIO)

Deze lijkt in uiterlijk en gebruik het meest op een wegwerpluier. Het is een kant-en-klare wasbare luier die je op dezelfde manier gebruikt als een wegwerp luier, alleen doe je hem na gebruik in de was. De buitenkant is van waterafstotende stof en de binnenkant heeft een zachte absorberende laag die het vocht opneemt. Als je extra absorptie nodig hebt, kan je er nog een inlegger (ook ‘booster’ genoemd) bij gebruiken. Een booster/inlegger lijkt een beetje op een groot maandverband zonder vleugels. Deze leg je gewoon op de luier en dan schuif je het geheel onder de billen van je baby. Als je 18 van deze luiers hebt, dan moet je waarschijnlijk elke 2-3 dagen wassen. Dit is wel de duurste oplossing. Een all-in-one luier kost al gauw 25-30 euro per stuk. 

 

2. Absorberende luier met een overbroekje

Dit systeem kent veel varianten en is vaak het beste aan te passen in vochtopname, je bent flexibel en je kan de combinaties aanpassen naarmate je baby groeit. Het is meestal ook een stuk goedkoper in aanschaf dan All-in-one luiers.

Bij dit systeem gebruik je een absorberende luier (‘binnenluier’) en een overbroekje dat er voor zorgt dat de kleertjes droog blijven.

Als binnenluier kan je verschillende materialen gebruiken: 

  • Een voorgevormde luier, deze sluit met klittenband of drukknoopjes
  • Een prefold, deze vouw je tot een inlegger, of je zet hem als een luier vast met een Snappi
  • Een hydrofiel, die je opvouwt tot een luier, ook deze zet je vast met een Snappi
  • Een inlegger, booster of pad. Sommige kan je met een drukknoopje aan het overbroekje vastzetten (Snap in One, SIO, heet dat dan).

Het overbroekje is meestal van waterafstotende stof, vaak polyester met een laagje PUL (kunststof). Of je kan een wolbroek gebruiken. Dit is een broekje van schapenwol dat je regelmatig wast in een badje met lanoline. Lanoline is vet en dus stoot het water af. De buitenkant van het overbroekje wordt zo niet nat. Fijn als je helemaal geen plastic wil gebruiken!

Bij het verschonen kan je een overbroekje vaak nog een paar keer gebruiken voordat het in de was gaat, of tussendoor laten drogen en dan bij een volgende verschoning nog een keer gebruiken. De binnenluier doe je dan in de was. 

 

Welk wasbare luiers kies je?

Welke luiers je kiest hangt af van je voorkeur, de pasvorm die bij jouw kind past en hoeveel geld je bereid bent om uit te geven. Ook het soort materiaal dat je wil gebruiken kan meespelen. Veel luiers zijn van (biologisch) katoen of bamboe, maar er zijn ook luiers van synthetische materialen. Als je alle soorten luiers eens van dichtbij wil bekijken dan raad ik je aan om naar een beurs te gaan waar deze worden aangeboden, of om een afspraak te maken met een luierconsulent. Deze komen vaak gratis bij jou thuis om de verschillende luiers te laten zien. Zo kan je zien en voelen welke materialen en systemen er zijn en wat jou het meeste aanspreekt. 

 

En de poep dan?

Dit is misschien wel de meest gestelde vraag. Want een broek met een plasje er in, doen de meeste mensen met een gerust hart in de wasmachine. Maar een broek met een drol er in? Liever niet, haha bah!

Als het om luiers gaat, zijn er eigenlijk 3 soorten poep:

1. Meconium

Dit is heel plakkerig en kan je niet in de wasmachine meewassen. Gebruik een inlegvel.

2. Borstvoedingspoep

Als je baby alleen borstvoeding drinkt, dan is de poep heel vloeibaar en een beetje glibberig. Dit lost gewoon op in de wasmachine en wordt met het water weggepompt. Een inlegvel kan je proberen, maar bij mijn baby ging het er dwars doorheen. 

3. Flesvoedingspoep en hapjes-poep

Krijgt je baby flesvoeding of eet hij of zij al hapjes vast voedsel? Dan is de poep te plakkerig en/of vast om deze er uit te wassen. Gebruik een inlegvel. 

 

Wat is een inlegvel?

Een inlegvel is een soort vliesje waar de plas doorheen gaat, maar de poep blijft er bovenop liggen. Bij het verschonen gooi je het inlegvel met poep en al in de prullenbak.

Let op! Sommige merken beweren dat je ze door kan spoelen, maar dit zou ik zelf niet zo snel doen. Het is echt heel anders dan bijvoorbeeld wc papier en kan misschien voor een verstopping zorgen. Bovendien zou je een poepluier ook gewoon in de kliko doen toch?

 

Mijn ervaring met wasbare luiers

Zoals gezegd, begon ik aan wasbare luiers omdat ik het heel graag wou proberen. Ik heb meteen met mijzelf afgesproken dat, als het me teveel zou worden om naast alle andere taken ook nog luiers te wassen, ik er ook weer mee mocht stoppen. Maar ik gebruik ze nog steeds!

Toen mijn dochter geboren werd kon ik 2 weken vrij weinig zelf doen, dus toen heeft ze ecologische wegwerpluiers gedragen van Naty. Na die 2 weken ben ik gaan experimenteren wat ik het handigst vond. Ik had een paar overbroekjes gekocht met klittenband en ik had een wolbroekje en ophaal-overbroekjes uit het pakket dat ik had gekregen. En een heleboel voorgevormde binnenluiers en inleggers. 

Omdat de binnenluiers wat groot bleken voor een pasgeboren baby’tje heb ik een paar weken gevouwen hydrofielen gebruikt. Toen ze wat meer ging plassen heb ik een pak prefolds besteld en een paar Snappi’s om ze mee vast te zetten. Prefolds zijn relatief goedkoop in aanschaf en je kan de pasvorm zelf wat aanpassen door de manier waarop je ze gebruikt. De Snappi’s zijn een veel fijner alternatief voor de veiligheidsspeld. Het werkt een beetje als een verbandklemmetje. Na een beetje oefenen was het voor mij geen moeite meer. 

De overbroekjes die sluiten met klittenband vind ik heel fijn. De meeste die ik heb zijn meegroei broekjes, dus die kunnen de hele luierperiode mee. Je kan ze bovendien makkelijk weer uit doen, zonder onnodige rommel, ook bij een poepluier. En je kan de pasvorm makkelijk aanpassen. De fijnste vind ik de overbroekjes van Petit-Lulu. Door de fleecerandjes snijden de elastieken niet in de beentjes en het buikje van de baby en ze blijven erg mooi, ook na vaak wassen. Het liefst zou ik een broekje zonder plastic gebruiken maar de wolbroekjes bevielen mij toch een stuk minder, vooral omdat ze veel extra stof toevoegen. Mijn dochter is vrij klein van stuk en daardoor is veel bulk tussen de beentjes al gauw te beperkend. 

Met een maand of 6 begon mijn dochter uit de prefolds (maat S) te groeien, toen ben ik overgestapt op de voorgevormde binnenluiers met klittenband systeem. Deze lijken precies op een wegwerpluier en die van mij zijn verstelbaar in grootte. Mijn dochter is nu 1 jaar en ze kan ze nog wel een tijdje aan. Al gebruik ik nu ook vaak een prefold als inlegger (in de lengte in 3-en gevouwen) in combinatie met een extra inleggertje. Op deze manier zit er minder ‘bulk’ tussen de beentjes en in de liezen waardoor ze makkelijker kan kruipen en stappen. Maar wellicht dat dit met een ander type voorgevormde luier helemaal geen issue is. 

Tip: Let bij aanschaf vooral op dat de overbroekjes goed over de binnenluier passen. Sommige merken passen beter bij elkaar dan andere vanwege een andere pasvorm. Als de binnenluier onder het overbroekje uit komt, dan heb je lekkage!

Het wassen van wasbare luiers

Ik wist zeker dat dit het punt was waarop ik het wellicht zou opgeven. Ik haat het echt om de was te doen namelijk. Maar eigenlijk vind ik het nu heerlijk. Al die vrolijke overbroekjes aan de waslijn en een stapel frisgewassen luiers in de kast eh… wasmand. En bijna geen afval. Het gebeurt heus wel eens dat mijn dochter een dagje in wegwerp loopt omdat ik niet aan de was toe ben gekomen, maar ik bespaar alsnog enorm veel dure, vervuilende luiers. Fijn voor mijn budget en voor het milieu. 

Ik heb 12 overbroekjes van verschillende merken, 12 prefolds, 15 inleggers en een stuk of 18 voorgevormde binnenluiers en was meestal 2 tot 3 keer per week de luiers. De overbroekjes gebruik ik alleen vaker als er geen plasluchtje aan zit. Na twee keer zijn ze vaak echt wel klaar voor de was. 

Wasbare luiers; De voor- en nadelen + tips en ervaring

Onderweg

Voor onderweg gebruik ik een wetbag voor de vieze luiers. Dit is een waterafstotende zak met rits of trekkoordje. Deze kan gewoon in je tas. Zolang er geen druipnatte dingen in zitten lekt hij niet. Ook heb ik een mini-wetbag voor het meenemen van wat billendoekjes. Deze maak ik thuis alvast nat met een beetje water, maar dit kan je ook onderweg doen als je dat wil. Er zijn ook mooie bakjes te koop waar je natte wasbare billendoekjes in kan bewaren en meenemen.

 

Kinderdagverblijf en oppas

Mijn dochter gaat naar een kinderdagverblijf waar wasbare luiers geen probleem zijn! Ze waren nog niet bekend met de Snappi’s maar dat hebben de leidsters allemaal dapper geoefend. Informeer voordat je luiers aanschaft of jouw kinderdagverblijf wil meewerken en of ze alle soorten systemen accepteren, dan kan je hier eventueel nog rekening mee houden. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om je kindje alleen thuis wasbare luiers aan te trekken. Of de oppas het ook aandurft zal per persoon verschillen. Mijn moeder heeft gauw opgepikt hoe het werkt en vind het leuk om mee te doen. Maar als mijn dochter naar mijn zus gaat dan geef ik een paar wegwerpluiers mee. Ook helemaal prima wat mij betreft!

 

Wasbare luiers in de nacht

De eerste 10 maanden ging het allemaal perfect, ook ‘snachts. Maar nu drinkt mijn dochter nog steeds een paar keer per nacht borstvoeding en zijn de luiers en inleggers die ik in huis heb daar gewoon niet tegen op gewassen. Omdat ik verwacht dat ze binnenkort wel meer door zal gaan slapen en dus minder zal drinken ‘s nachts doe ik haar voorlopig een wegwerp luier om ‘s nachts. Maar er zijn ook extra absorberende wasbare nachtluiers te koop, het is net wat je zelf handig vindt en of je er in wil investeren.

 

De poep

De eerste 6 maanden kreeg mijn dochter alleen borstvoeding en konden de luiers dus integraal in de wasmachine. Vanaf het moment dat ze de eerste hapjes ging eten moest ik inlegvellen gaan gebruiken. Ik heb het uit luiheid nog eigenwijs geprobeerd de eerste weken. Maar de (toch nog best vloeibare) poep wou echt niet meer oplossen in het water. En klontjes poep in je wastrommel, dat kan ik echt niemand aanraden. Ik ben ook wel eens een inlegvel vergeten te verwijderen. Gevolg: een drol die vrolijk meedraait in het raampje van de wasmachine. Wel consequent weggooien dus.



Billendoekjes

Vanaf de geboorte gebruik ik ook wasbare billendoekjes. Hier ben ik voor de poepluiers echter mee gestopt toen mijn dochter vast voedsel ging eten. Ik gebruik een ecologisch billendoekje of natte wattenpad voor het wegvegen van de poep en gebruik daarna eventueel nog een doekje met water om de billetjes op te frissen. Na een plasje gebruik ik vaak wel alleen een wasbaar billendoekje. Ik heb er een paar uit de winkel en twee soorten zelfgemaakte: hydrofiele washandjes en gewoon stukjes sweat-stof die ik uit een grote lap knipte. Je kan ook zachte washandjes uit de winkel gebruiken natuurlijk. 

 

Zwemmen

En nog een tip voor wie graag regelmatig gaat zwemmen; er zijn ook wasbare zwemluiers! Daar ben ik ook dik tevreden over. Zorg dat de pasvorm goed is om poep-ongelukjes in het water te voorkomen. Een gewone wasbare luier is niet geschikt om in te zwemmen, deze wordt net als een gewone wegwerpluier veel te zwaar, dat is gevaarlijk!

 

De kosten van wasbare luiers

In basis geldt, hoe ‘geavanceerder’ het systeem, hoe duurder per luier. En je hebt er nou eenmaal best een heel stel nodig om niet elke dag te moeten wassen. Dus als je budget klein is, zoek dan op marktplaats of bijvoorbeeld Facebook naar tweedehands luiers, of ga voor betaalbare overbroekjes met goedkopere binnenluiers zoals prefolds. Iets minder gemak, maar ook hier wordt je snel handig in! Billendoekjes maak je makkelijk zelf, knip ze van tricot of sweat stof, dan heb je geen naaimachine nodig.


Conclusie

Ik ben zelf heel blij met de wasbare luiers. Het bespaart me elke maand tientallen euro’s aan luiers, ik heb niet elke week een vuilniszak vol afval en ik loop nooit met grote pakken te sjouwen. En mijn dochter heeft altijd een lief printje aan haar schattige babybillen.  Als je ook wil beginnen, lees je dan goed in en laat je eventueel adviseren door een consulent, of iemand met ervaring. 

 

Waar zijn wasbare luiers te koop?

Wasbare luiers zijn op heel veel plekken te koop tegenwoordig. Er zijn verschillende gespecialiseerde webshops en zelfs bij bol.com zijn ze regelmatig te krijgen. Hieronder nog twee websites waar ik erg goede ervaringen mee heb:
Nappys.nl
Kaatjekatoen.nl

 

Lees meer uit de categorie Duurzaamheid

 

Afbeeldingen: eigen archief

Dit blog bevat affiliate links

«

»

what do you think?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.