Een verslechterd reukvermogen komt steeds meer voor. Toch brengt het nog steeds een hoop vragen bij veel huisartsen. De gevolgen worden nog steeds erg onderschat en dit heeft te maken met de klacht die lastig te objectiveren is.
Hoe ontstaat het? Hoe lang heb je al last? Heb je ook last van andere symptomen? Heb je het vaker gehad? Zo zijn er een hoop belangrijke vragen die gesteld worden voordat je een diagnose krijgt. Er bestaan namelijk ook verschillende soorten reukstoornissen.
Hoe ontstaat reukverlies?
Voorheen was reukverlies een bekend symptoom bij een hoofdletsel. Een hoofdletsel was in feite de voornaamste oorzaak voor reukverlies. Echter hebben we sinds afgelopen jaar te maken met een pandemie waarin we momenteel nog steeds leven. Het virus waarmee je besmet kunt raken kan ook zorgen voor reukverlies of een verstoord reukvermogen. Voor de meeste mensen was en is dit van korte duur, maar er zijn ook een hoop mensen die hier maandenlang last van blijven hebben.
Verschillende soorten reukstoornissen
Er bestaan verschillende soorten reukstoornissen. Een paar gaan ook gepaard met smaakverlies waarbij je ook niks meer proeft of een verstoord smaakvermogen ontwikkelt. De bekendste reukstoornissen zijn anosmie, hyposmie en parosmie. Dit zijn misschien nog ingewikkelde termen maar de huisarts weet je precies uit te leggen waarmee je dan te maken hebt.
Bij anosmie heb je bijvoorbeeld last van een totaal verlies van het reukvermogen, bij hyposmie heb je een verminderd reukvermogen en bij parosmie heb je te maken met een kwalitatieve verstoring van het reukvermogen. Dit laatste betekent ook wel een verstoord reukvermogen. Zo kun je enorm misselijk worden van een sterke koffiegeur en kun je bijvoorbeeld benzine ruiken terwijl er geen benzine is. Dit kan gevaarlijk zijn wanneer je gevaarlijke stoffen niet meer kunt herkennen.
Apps, trainingen en meer
Tegenwoordig bestaan er een hoop tools die je kunnen helpen bij het terugkrijgen van je reukvermogen. Zo kun je een reuktraining set aanschaffen of zoeken naar apps. Er komen steeds meer oefeningen die enorm baat bieden bij je probleem. Durf je het niet aan of voel je je er niet zeker bij dat het zal werken? Lees je altijd goed in voordat je iets uitprobeert. Dit geldt met alles en voornamelijk met je gezondheid. Je kunt ook altijd eerst met je huisarts overleggen wat je wilt proberen. Je huisarts heeft natuurlijk nog meer kennis op dit gebied en kan je nog beter advies geven!
Uitgelichte afbeelding: Pexels
what do you think?