Een waterkoker kopen is nog niet zo eenvoudig als het lijkt. Daar kwam ik een paar weken geleden achter toen de onze stuk ging. Nou ja, hij kookte het water nog wel, maar hij lekte. Aangezien dat voor gevaarlijke situaties zou kunnen zorgen werd het dus tijd voor een nieuw exemplaar. Maar er is zoveel keus, welke moest het worden? Daarom in dit blog tips voor het kopen van een waterkoker.
De eerste is de beste?
Een waterkoker is een waterkoker, toch? Uhm, ik kwam er al snel achter dat het toch niet zo eenvoudig is als het lijkt. Maar gelukkig bood de plaatselijke Lidl uitkomst. Daar hadden ze een mooie rode van het merk SilverCrest voor een vriendelijk prijsje in de aanbieding. Ik ben niet zo moeilijk, hop, mee dat ding. Eenmaal thuis vroeg ik me af of ik eigenlijk wel een goede keus had gemaakt…
Lees ook: Huishoudelijk | Tips om te besparen
Verschillende functies
Wist je dat een waterkoker enorm veel functies kan hebben? Ik had werkelijk geen idee. Naast de aan/uit knop, kleur en prijs zijn er nog een aantal zaken waar je over na moet denken voor je een waterkoker aanschaft:
Inhoud
Welke inhoud moet jouw waterkoker hebben? De waterkoker die ik heb gekocht heeft een inhoud van 1,7 liter. Voor ons gezin en de doeleinden waar ik de waterkoker voor gebruik, is dat ruim voldoende. Natuurlijk heb je ook waterkokers met een grotere of kleinere inhoud. Bedenk van tevoren dus goed waar je overal kokend water voor gebruikt.
Kalkfilter
Heb je veel last van kalk in het water? Mijn nieuwe waterkoker heeft een kalkfilter in de schenktuit die makkelijk uitneembaar is. Volgens mij hebben we hier in onze woonplaats een vrij lage waterhardheid, maar mocht je in een gebied wonen met hard water dan is de aanwezigheid van een kalkfilter handig om op te letten.
Materiaal
Tot nu toe heb ik alleen waterkokers gehad die gemaakt waren van plastic. Mijn nieuwe is gemaakt van roestvrij staal. Aandachtspuntje: roestvrij staal wordt heet als je water kookt. Op zich niet erg, dat geldt in mindere mate ook voor plastic, maar wel goed om rekening mee te houden.
Verwarmingselement
Heb je er al over nagedacht of je een open of gesloten verwarmingselement wil hebben? Een open verwarmingselement zit als een spiraal in de waterkoker en een gesloten (of verdekt) element is plat en geïntegreerd. Mijn oude waterkoker had een open verwarmingselement, mijn nieuwe een gesloten. Dat laatste heeft toch mijn persoonlijke voorkeur.
Waterstand-indicator
Ook erg handig om te weten hoeveel water er in de waterkoker zit: een waterstand-indicator. Ik denk dat de meeste waterkokers hier inmiddels wel over beschikken.
Vermogen
Ook goed om even bij stil te staan is het vermogen van je waterkoker. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller het water kookt. Mocht het je interesseren: mijn waterkoker heeft een opgenomen vermogen van 2000-2400 Watt.
Bijzondere functies
De hierboven genoemde functies zijn denk ik vrij standaard te noemen. Maar als je nou graag bijzondere soorten thee drinkt, dan zou je kunnen overwegen om een waterkoker aan te schaffen waarbij je zelf de temperatuur in kunt stellen en die over een warmhoud functie beschikt.
Mooie betaalbare waterkokers
Omdat ik nog niet overtuigd ben van mijn nieuwe waterkoker (hij maakt best wel veel lawaai), keek ik even verder op internet. Als ik nu een nieuwe waterkoker zou moeten kopen, dan zou het één van onderstaande worden. De prijs is oplopend en varieert van €20,- tot €36,99.
Aigostar Adam
Deze elegante waterkoker van het merk Aigostar Adam heeft een inhoud van 1,7 liter, is gemaakt van veiligheidsglas en is voorzien van een stijlvolle geïntegreerde blauwe LED-verlichting.
Je koopt hem hier.
Philips Daily
De Philips Daily heeft een inhoud van 1,5 liter en aan beide zijden een waterstand-indicator.
Je koopt hem hier.
Inventum retro waterkoker
Houd je van retro? Dan is dit dé waterkoker voor jou! Deze retro waterkoker heeft een inhoud van 1,7 liter.
Je koopt hem hier.
what do you think?