Prenatale testen | Welke testen kun je laten doen? - Gera Raakt
TOP
Prenatale testen
Gezin Zwangerschap

Prenatale testen | Welke testen kun je laten doen?

Als je zwanger bent gaat er een compleet nieuwe wereld voor je open. Naast hormonen die overuren draaien en een heleboel ongevraagde, maar vaak wel goedbedoelde adviezen, moet je ook nadenken over verschillende prenatale testen. Welke prenatale testen zijn er? En welke wil je wel laten doen en welke niet? Vandaag vertel ik je welke testen wij wel hebben gedaan en ook waarom. Misschien helpt het je bij het maken van je eigen keuzes.

 

Vroege echo

Omdat ik in het verleden een miskraam heb gehad kreeg ik ook dit keer weer een vroege echo. Deze vindt plaats bij de eerste controle bij de verloskundige tussen 6 en 7 weken. Het biedt natuurlijk geen enkele garantie dat het uiteindelijk niet alsnog misgaat, maar het is zeker wel een geruststelling om al vroeg in de zwangerschap een kloppend hartje te zien.

Ook bloedverlies in het begin van de zwangerschap, twijfel over de duur van de zwangerschap en de verdenking op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kunnen indicaties zijn voor een vroege echo.

 

Lees ook: Persoonlijk | Jeej, bijzonder fijn nieuws!

 

Termijnecho

De tweede controle bij de verloskundige was rond de 10 weken. Toen vond de termijnecho plaats. Tja, de naam zegt het eigenlijk al: bij deze echo wordt de uitgerekende datum nader bepaald. Bij de vroege echo kunnen ze dat nog niet goed bepalen. Mijn uitgerekende datum is 9 april 2019. Ik ben benieuwd!

 

20 weken echo

Tijdens de 20 weken echo wordt er gekeken naar afwijkingen aan je ongeboren baby. Denk hierbij aan een open ruggetje, een open schedeltje en of je baby wel goed groeit. Mocht er iets afwijkends worden gezien dan vindt er een vervolgonderzoek plaats.

Hoe leuk het ook is om je baby tijden de 20 weken echo een extra keertje te kunnen zien, als de echoscopist(e) iets afwijkends ziet kun je voor moeilijke beslissingen te komen staan. Toch kiezen wij er wel voor om deze echo te doen. Ik heb geen idee wat ik zou doen als er iets afwijkends gezien wordt, maar ik vind het wel een prettig idee om het van tevoren te weten. Dan kun je je in ieder geval min of meer voorbereiden op wat er komen gaat.

 

Lees ook: Column | Gender reveal, wil jij het geslacht van je baby weten?

 

Groeiecho’s

Mijn puber werd 15 jaar geleden te vroeg en te klein geboren. Ondanks dat ik nu 2 keer een “normale” zwangerschap heb gehad, wil de gynaecoloog ook dit keer graag een paar groeiecho’s maken. Dit zal in ieder geval twee keer gebeuren, met 24 en 30 weken als ik me niet vergis. Tijdens de groeiecho wordt er gekeken of de baby naar verwachting groeit en of er voldoende vruchtwater is.

 

Bloedonderzoek

Naast de echo’s vindt er ook twee keer een bloedonderzoek plaats. De eerste keer vóór 13 weken zwangerschap, de tweede keer rond 30 weken. Als uit de bloedtest blijkt dat de baby kans heeft om ziek te worden, dan kun je je vaak laten behandelen om zo de baby te beschermen. Er wordt onder andere getest op HIV, syfilis en hepatitis B. Verder wordt ook jouw bloedgroep bepaald, gekeken welke rhesusfactor je hebt en of er sprake is van bloedarmoede.

 

Lees ook: Shoppen | Leuk kraamcadeau: de Baby Shower Glove

 

Overige testen 

Wij hebben er om persoonlijke redenen voor gekozen om geen andere testen te doen dan de echo’s en bloedonderzoeken. Mocht je het prettig vinden om wel meer te testen dan zou je ook nog kunnen gaan voor:

 

Diagnostisch onderzoek 

Bij diagnostisch onderzoek kan worden vastgesteld of jij of je partner drager zijn van een chromosomale afwijking.Het onderzoek kan zowel voor als tijdens je zwangerschap plaatsvinden.

 

Lees ook: Baby speelgoed | Tips om veilig speelgoed te kiezen

 

Combinatietest 

Met de combinatietest wordt vroeg in de zwangerschap onderzocht of er een verhoogde kans is dat je kind het volgende ziektebeeld heeft:

  • Downsyndroom
  • Edwardssyndroom
  • Patausyndroom

 

Nipt 

Nipt staat voor: Niet Invasieve Prenatale Test. Deze test vindt plaats door een bloedtest en test op dezelfde syndromen als de combinatietest. De NIPT geeft bijna 100% zekerheid.

 

Vruchtwaterpunctie 

Bij een vruchtwaterpunctie wordt er vruchtwater uit de baarmoeder gehaald om cellen uit het vruchtwater te onderzoeken. Met deze test wordt onderzocht of de baby een chromosoomafwijking heeft of een aangeboren afwijking. Inmiddels laat maar liefst zo’n 40% van de zwangere vrouwen deze test doen. (Bron)

 

Lees ook: Inleiden van de bevalling, alles wat je moet weten!

 

Vlokkentest 

Bij een vlokkentest wordt er, met een naald via de buikwand, een heel klein stukje weefsel van de placenta weggenomen. Met deze test wordt onderzocht of de baby een chromosoomafwijking heeft.

 

Welke test(en) heb jij laten doen? En kun je ook uitleggen waarom je daarvoor gekozen hebt?

 

Lees ook: Shoppen | Leuk cadeau: Raad eens hoeveel ik van je hou

 

Zie je na het lezen van al deze testen door de bomen het bos niet meer? De verloskundige kan antwoord geven op al je vragen over prenatale screening.

Wil je eerst meer informatie over de testen? Dat kun je vinden op de website van De Verloskundige

Voor meer informatie over de kosten omtrent prenatale screening kun je terecht op de website van het RIVM.

 

Afbeelding Gynaecoloog geeft echo aan zwangere: Africa Studio – Shutterstock

 

Prenatale testen

 

 

 

 

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

5 COMMENTS
  • Marieke
    6 jaar ago

    Bij mij werden er bij beide zwangerschappen heel veel echo’s gemaakt om de groei en activiteit van de kinderen te blijven controleren (ik ben jammer genoeg ook nooit bij een verloskundige geweest) omdat ik zoveel medicijnen moet slikken. Ook kwamen we in aanmerking voor een vruchtwaterpunctie, maar dat wilde ik niet. En ondanks alle controles was Dorienne (de oudste) toch heel sloom/stoned toen ze geboren werd, ik heb dus jammer genoeg nooit borstvoeding kunnen geven. Het kindje komt zoals het is 🙂 ook met alle tests van de wereld.

  • nicole orriens
    6 jaar ago

    Ik had deze opties (gelukkig) niet. Alleen een echo bij zo’n week of twaalf. Verder niets. En eigenlijk vond ik dat ook best fijn.

    • Gera
      6 jaar ago
      AUTHOR

      Daar kan ik me best iets bij voorstellen en is ook veel voor te zeggen. Al kan ik het ook begrijpen dat wanneer er (mogelijk) erfelijke aandoeningen in de familie voorkomen je bepaalde testen toch uit wil laten voeren.

  • Roelina
    6 jaar ago

    Van mij weet je het inmiddels, de vlokkentest. Ik bem blij dat het er is.

    • Gera
      6 jaar ago
      AUTHOR

      In bepaalde gevallen, zeker zoals in jullie geval, begrijp ik dat het erg prettig is dat er verschillende testen zijn die je kunt laten doen.

what do you think?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.