Wij hebben een labrador puppy gekocht! + tips - Gera Raakt
TOP
Wij hebben een labrador pup gekocht + tips
Gezin

Wij hebben een labrador puppy gekocht! + tips

In mei kochten wij een chocobruine labrador puppy! Door alle hectiek van de afgelopen maanden had ik me nog geen tijd gegund om hier meer over te vertellen, maar vandaag komt daar eindelijk verandering in. Ik neem je mee in onze zoektocht naar de (voor ons) perfecte hond en geef je een aantal tips om rekening mee te houden bij de aanschaf van een labrador.

We wilden graag een hond

Al lange tijd hadden we een grote wens: als we een huis met een grote tuin hebben dan wilden we graag een hond. Nu we alweer een jaar in ons nieuwe huis wonen werd het toch echt tijd! Maar ja, welke soort hond wilden we graag? We hebben er heel wat gesprekken over gevoerd! En dat lijkt me ook wel erg nuttig, want een hond blijft als het goed is toch heel wat jaren onderdeel van het gezin. Afijn, meerdere gesprekken verder kwamen we toch uit op een labrador.

Wel had ik een paar voorwaarden: het moest een teefje zijn, chocobruin en het liefste geen ieniemienie pup. Maar waar vind je die in hemelsnaam? Ik wilde namelijk wel hond, maar niet van een of andere foute handelaar… En toen kwam ik uit op de website van de Nederlandse Labrador Vereniging (hier). Op deze website was een schat aan informatie te vinden, en beter nog, ze bemiddelen ook tussen fokker en koper. Ben je op zoek naar een labrador retriever, dan wil ik je adviseren deze website als uitgangspunt te nemen.

Een herplaatser of toch een pup?

Op de website van de NLV zag ik dat er ook herplaatsers aangeboden werden. Dit zijn vaak honden die weg moeten wegens een allergie of die om andere redenen toch niet binnen het gezin blijken te passen. Kortom, de hond is niet meer ieniemienie, maar vaak ook nog niet heel erg oud. Voor mij was een herplaatser dan ook een goede optie.

Intussen keek ik natuurlijk ook regelmatig op de pagina waar je dek- en geboorteberichten kunt bekijken. En toen zag ik haar ineens: een chocobruin teefje van 16 weken jong. Het klonk perfect! Ik gemaild en de volgende dag had ik een heel fijn gesprek met haar fokker. En een lang verhaal kort: na een bezichtiging en een paar dagen bedenktijd was ze van ons! Benthe, onze fantastische chocoladebruine labrador. Een pup, maar al wel bench-getraind en zindelijk. Beter ging het niet worden!

Waarom kozen we voor een labrador retriever?

De labrador retriever is oorspronkelijk gefokt als jachthond in Newfoundland, waar ze hielpen bij het binnenhalen van visnetten en het apporteren van wild. In de loop der jaren is de labrador uitgegroeid tot een veelzijdige hond die wordt ingezet als hulphond, reddingshond en geliefd gezelschapsdier. Ook wij maakten dus de bewuste keuze voor een labrador, maar waarom?

Omdat we best wel een pittig gezin zijn, was voor ons een hond met een lief en sociaal karakter erg belangrijk. En laat dat nou net zijn waar labradors om bekend staan. Ook zijn ze energiek, intelligent en makkelijk te trainen, wat ook ideaal is voor gezinnen met kinderen. Nog een groot voordeel is hun aanpassingsvermogen: ze kunnen zich prima aanpassen aan een leven in de stad of op het platteland, zolang ze maar voldoende beweging en mentale uitdaging krijgen.

Een belangrijk aandachtspunt is wel dat een labrador veel beweging nodig heeft en dat hun energieniveau hoog kan zijn. Ze zijn speels en vragen aandacht, wat betekent dat je als eigenaar bereid moet zijn om veel tijd met hen door te brengen, zowel buiten voor lange wandelingen als binnen om ze mentaal uit te dagen.

Wat heb je nodig voor een puppy?

Natuurlijk was onze hond al wat ouder toen we haar kregen, maar toch heb je wel wat dingen nodig. Wij kozen voor een bench (93x69x62 cm) waar ze veilig kan rusten, voer- en waterbak met standaard, een vet bed, en geschikt speelgoed om op te kauwen (een belangrijke fase voor pups). Zorg ook voor puppyvoer van hoge kwaliteit dat afgestemd is op de voedingsbehoeften van een snelgroeiende labrador. Wij gebruiken Dog Lovers Gold, geschikt voor zowel pups als volwassen honden.

Socialiseren

De socialisatie van je labrador begint al direct wanneer hij bij je thuis komt. Een goed gesocialiseerde pup zal later minder angst of agressie vertonen in onbekende situaties. Laat hem kennismaken met verschillende omgevingen, mensen, andere dieren en geluiden. Hierdoor leert hij dat de wereld om hem heen veilig is en zich aan te passen aan nieuwe situaties.

Dat betekent dat ik ons meteen aanmeldde voor een hondentraining, die we inmiddels afgesloten hebben met een diploma. We zijn nu bezig met de tweede training, want ik vind persoonlijk niks zo erg als een onopgevoede hond. En natuurlijk ging ze al met ons mee op vakantie naar Drenthe.

Positieve bekrachtiging

Wij maken tijdens het trainen gebruik van positieve bekrachtiging, zoals het belonen van goed gedrag met een snoepje of knuffel. Omdat het ras voergericht is, werkt dit erg goed. Wel moet je er dus voor waken dat ze niet teveel eten, want overgewicht is ook een bekend probleem bij labradors. En overgewicht is, net als bij mensen, ontzettend slecht voor de gewrichten!

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op FacebookTwitterInstagram of Pinterest!

Deze pagina bevat mogelijk affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijg ik een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik gratis content voor jou kan blijven maken.

Uitgelichte afbeelding: eigen archief

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

what do you think?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.